StoryEditorOCM
ŠibenikU Muzeju pobjede Restović "opleo" po Belamariću:

Takav čovjek ne zaslužuje da vodi školu i ne može odgajati generacije naše djece ili naših unuka

27. siječnja 2017. - 22:55

Prigodnim programom, čitanjem ulomaka iz knjige "Dnevnik Anne Frank", projekcijom crno-bijelog filma o njezinom životu te prikazom lokalnih panela izložbe "Anna Frank-povijest za sadašnjost" zbog kojih je spomenuta izložba nedavno povučena iz Tehničke škole u Šibeniku, šibensko-kninska Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) obilježila je u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na događaju su prikazani i dokumentarni filmovi o koncentracijskom logoru "Jasenovac", a u ime organizatora posjetitelje je pozdravio Zoran Restović, predsjednik Zajednice.



Uvodničar nije krio ogorčenje činjenicom što izložba "Anna Frank-povijest za sadašnjost" zbog šest dodatnih panela nije postavljena u Šibeniku upravo "u predvečerje Dana sjećanja na preko 6 milijuna nevinih žrtava Holokausta". Nazvao je to sramotnim činom kojega se naknadnom postavkom "spornih" panela u prostoru Muzeja pobjede, želi ublažiti. Kako bi se, istaknuo je, posve sprao sram sa lica Šibenčana, inicirana je peticija za smjenom Josipa Belamarića, ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku.

- Pristali smo da se u ovom prostoru potpisuje peticija mladih Šibenika o zahtjevu za smjenom ravnatelja Tehničke škole. Ne mislimo da je to nešto, ali mislimo da time možemo jasno reći: takav čovjek ne zaslužuje da vodi školu i ne može odgajati generacije naše djece ili naših unuka-rezimirao je Restović.



Po njegovim riječima, sadržaj panela je bio "sporan" jer su na njima "ustaše prikazane kao zločinci, a partizani kao cvijeće" što je, dodao je, "povijesna istina". Spomenuo se i 83 tisuće ubijenih u Jasenovcu identificiranih osobnim podatcima te referirao o partizanskim zločinima.

- Ja bih volio da se od tih 400, 500 hiljada pobijenih o kojima je i ravnatelj škole govorio, makar četiri hiljade uspije napisati po imenima. Za to bi i mi, valjda, mogli opravdati partizane koji su na takav način rješavali nešto '45 nakon svega onoga što su prošli-rekao je predsjednik Županijske ZUABA te zaključio kako će se Udruga kojoj je na čelu i nadalje zauzimati za istinu.

24. travanj 2024 18:31