StoryEditorOCM
ŠibenikGlava šotobraco

Tajna ljubavi: županija smo sa najstarijin stanovništvon u zemji i ko je lud ići se rastavljati u nikin godinaman, kada su dvi penzije ipak blagodat

Piše Branimir Periša
17. veljače 2024. - 15:22

- Ajncala! Konačno nešto lipo, i to na Valentinovo! - klikće i cvrkuće Dobra Parona iz svoje udobne loge pokraj vrata od kužinice. Cvrkuće umilno ka kosovica i privrće po mobitelu:

- Jeste li znali da je prema Državnomen zavodu za statistiku najmanje razvoda na iljadu stanovnika prošle godine imala upravo naša, Šibensko-kninska županija. A u Skradinu, jopeta u 2022., nije bilo ni jedne rastave! Nisan ni sumnjala u naš svit, ni najmanje: ono šta Bog sastavi, čovik ne rastavi! More bilo di drugdi, ali u nas ne’š majci. No pasaran! - toči žuboreće riči ka slapić na Krki.

-A vid’ ove Karlovčane! - napravila je zgađenu facu. Imaju 455,8 rastava na ijadu stanovnika, a mi samo 103,3. Šiju nas za četri puta više, zapravo, šijemo mi njih! U ljubavi i virnosti svojin bračnin drugoviman i družicaman - ne zaustavlja ona slatke riči na otu temu.

- Otomen šta ste rekli fali još samo jedno veliko, crveno srce - javija se štufin glason El Tigre. Zapravo srčeko, neka bude po kajkavski, jer zvuči baš slatkasto, ka i oto šta nan govorite. I još da je srčeko na bateriju, da svitli, pa ga morete zaditi na kolet, na misto broša. Ka Jaca Kosor!

- Šta je falilo našoj Jaci!? - uskopistila se ona odma, sa antenaman pruženin ne bi li uvatila i najsuptilniji signal kakve političke nekorektnosti u odnosu na žene.

- Ma šta bi falilo našoj davnoj premjerici!? Žena je na svomen mistu, osin šta mi je pozlilo od nježine kumpir salate.... - nastavija je ovi sa provokacijon.

- Opla! - reagirala je u trenu dobra i poštena gazdarica. A di ste vi oto bili u prilici provati nježinu salatu od kumpira? I šta oćete reći, da ste š njomen bili u nekin intimnijin trenutcima? - jopeta je izvukle one antene.

- Je intimni trenuci mene i Jace bili su isti ka i vas i nje! Sve ste zaboravili: kada su jon ono rekli da je ekonomska kriza vrući kumpir u nježinin rukaman, odgovorila je da će u otomen slučaju od otoga napraviti salatu. Meni je recimo, u otoj nježinoj salati falilo barenko teke obotnice; makar da je jedan leši krak provukla kroz otaj kumpir, samo da zamiriše, a ne da me Vladine mire protiv krize pogodu ka ferata.

- Ka prvo, ne znan di vas to u ciloj Rvaskoj more pogoditi ferata, a ka drugo, šta triba ženi brojiti greške!? - ne da na drugo žensko.

- Vratimo se mi na srčeko, koje san uzeja za ilustraciju da je vaše oduševljenje sa činjenicon da je u našoj županiji najmanje rastava - neutemeljeno. Jasno zašto se ode najmanje rastavljamo. Zato šta smo županija sa najstarijin stanovništvon u zemji i ko je lud ići se rastavljati u nikin godinaman, kada su dvi penzije, ma kolke bile, ipak blagodat! Šta’š sa jednon, ko će struju platiti! I u otomen van je tajna vašega crvenoga srčeka nad Šibensko-kninskon županijon! - objasnija jon je El Tigre, u dumbokoj viri da je tako kako je reka i nikako drugačije.

- Na današnji dan tako govoriti!? Uopće niste romantični, tučete ričiman ka macon! - rekla mu je, a onda trepćući okicaman i maznin glason dodala da jon je svejedno moga kupiti oto crveno srčeko na bateriju.

- Ne dolazi u obzir!

- Zašto, baš ste neki!?

- Zato šta nisan zajubjen u vas i zato šta ste vi žene sklone svaku priliku pritvoriti u 8. mart!

27. travanj 2024 05:13