StoryEditorOCM
ŠibenikSpecijalni teret

Sviđa li se vama? Postavljanje stotinu metara četvornih velike nadstrešnice na Poljani mnogi grintavci komentirali vrteći glavom

Piše Branimir Periša
20. travnja 2020. - 13:32

Stotinu četvornih metara površina je čelične nadstrešnice koja će biti postavljena na šibensku Poljanu između dva ulaza na troetažno parkiralište u podzemlju šibenskog trga na kojem radovi ni jednog trenutka nisu prestali. Tu su konstrukciju koja oblikom prati razlomljene linije krova Vitićeve zgrade gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", demontiranu na dva dijela u Šibenik iz splitskog škvera dovezli kamioni-tegljači s oznakama "Izvanredni prijevoz". Zato je na snazi bila posebna regulacija prometa duž šibenske rive koja je neko vrijeme bila zatvorena.

"Specijalni teret" na nogostupu su s druge strane Zvonimirove ulice dočekale novinarske ekipe i razmjerno dosta znatiželjnika; neki su fotografirali s mobitelima, a poneki i poluglasno komentirali vrteći glavom. Dijelu Šibenčana, uočava se i po reakcijama na društvenim mrežama, zahvat na Poljani doima se pretjeranom intervencijom u arhitektonsko tkivo gradskog središta, no istina je i to da u zakonskome roku nije bilo relevantnih primjedbi na projekt izložen javnom uvidu.

Planovi gradske uprave i striktno pridržavanje rokova izvođača radova, zajednice ponuditelja “Lavčević” da preuređenje Poljane bude završeno u lipnju, optimistički prkose nevoljnim epidemiološkim okolnostima, a 'grintavaca' među građanima, tvrdi dogradonačelnik Danijel Mileta, bit će sve manje kako se radovi na Poljani prema projektu nagrađenom 2011. godine budu približavali završetku.

-Tako je uostalom, bilo sa svim proteklim gradskim projektima, pa će proći i ovo, govori Mileta i objašnjava da će postavljanje čelične nadstrešnice potrajati narednih desetak dana. Ta konstrukcija ima praktičnu svrhu stvaranja hlada nad dizajnerskim klupama za odmor u njezinom podnožju, a svojim razlomljenim linijama poput krova obližnje zgrade knjižnice istodobno je počast djelu znamenitog arhitekta Vitića iz 1961., uvrštenom na listu zaštićenih kulturnih dobara RH prije dvije godine.
Između klupa raspoređenih ispod nadstrešnice i glavne gradske prometnice, Zvonimirove ulice, bit će zasađen drvored od sedam judinih drva ili drva ljubavi bijelog cvijeta, govori Mileta.

Dogradonačelnik očekuje da će betonska nadstrešnica do zgrade kazališta, inače ulaz vozilima na parkiralište, Šibenčanima i gostima postati omiljeno mjesto za fotografiranje, budući da će do njenog vrha ograđenog radi sigurnosti voditi stepenice. S time je ispravio netočnu informaciju objavljenu ovih dana u nekim medijima da će u tu svrhu služiti jučer dopremljena čelična sjenica.

Preuređenje Poljane započelo je 1. listopada 2018. godine, a osim trga zahvat se također odnosi na uređenje okolnog prostora gradske knjižnice. Vrijednost radova je 59,8 milijuna kuna.

26. travanj 2024 06:48