StoryEditorOCM
Šibenikkaos kod Poljane

Svi se parkiraju ‘samo na pet minuta‘: šibenski komunalci nemoćni, ne pomažu ni kazne

Piše Marija Lončar
16. kolovoza 2021. - 19:44

Kaos u jednoj od prometno najfrekventnijih ulica u Šibeniku u Ulici kralja Zvonimira, u neposrednoj blizini Poljane, koji izazivaju vozači koji se parkiraju na autobusnom ugibalištu ispred pekarnice Dan i noć te nasuprot kod kazališta, nikako da prestane. Priča je uvijek ista i ponavalja se iz dana u dan: "Samo pet minuta da skoknem do trafike", "Evo, sekundu da kupim kruh", " A di ću se parkirati, sve je zauzeto, "Ma, samo da iskrcam ove stvari"...

Najčešći su to odgovori vozača koji ugibalište za javni autobusni gradski prijevoz tretiraju kao parkiralište svojih limenih ljubimaca dok oni obave "sitnicu"! Nagura se tako na tom nevelikom prostoru šest, sedam automobila u nizu, a navadi domaćih u ovih ljetnim mjesecima pridružuju se i strani turisti. Parkiraju se svi, a ako nema mjesta na ugibalištu, osobito onom kod kazališta, junacima ovih prometnih prekršaja, nije teško vozilom se popeti i na sam Stari pazar. Ako treba čak i ispred ulaza u upravnu zgradu kazališta. Što ima veze, vjerojatno misle, ionako će se tu kratko zadržati!

No, gužve koje time dodatno stvaraju ugrožavaju sigurnost drugih u prometu, osobito pješaka i onih koji iz autobusa, umjesto na nogostup, moraju silaziti na kolnik ili s njega ulaziti u autobus.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Pokušaj šibenske komunalne službe da u taj prometni krkljanac uvede red, unatoč nastojanjima, nije urodio nikakvim plodom. Sve je još i dobro dok tu stoje prometni redari i nadziru situaciju, ali čim se maknu, sve počinje po starom.

Pročelnik za komunalne poslove u šibenskoj gradskoj upravi Ante Nakić ističe kako je intenzivnije praćenje i kontroliranje nepropisnog parkiranja u Ulici kralja Zvonimira počelo još u veljači, a na meti su im posebno ugibališta kod kazališta i ispred pekarnice. Rade to, kaže Nakić, u smjenama, po jedan ili dva redara te se izmijenuju svakih sat vremena. Samo u zadnjih mjesec dana ispisali su 36 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 11.400 kuna. U pomoć im priskače i policija, ali sve to bez značajnijeg pomaka. Ugibališta i dalje funkcioniraju kao parkirališta na famoznih "pet minuta"!

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Svjesni smo situacije da su ta dva ugibališta, pa i duž većeg dijela Zvonimirove ulice koja graniči sa starom gradskom jezgrom, kako zbog samog pristupa u taj dio grada tako i zbog opskrbe svih ugostiteljskih objekata, naročito u ljetnim, to jest turističkim mjesecima, građanima nekako „najomiljenija“ za zaustavljanje i parkiranje „na pet minuta“. Međutim, znamo da bi ugibališta trebala služiti zaustavljanju autobusa radi iskrcaja i ukrcaja putnika, a to je u ovom slučaju često puta nemoguće napraviti. Baš zbog tog razloga primorani smo češće i više uredovati kako bismo postepeno mijenjali navike vozača te u konačnici postigli veći red duž cijele ulice Kralja Zvonimira – smatra Nakić.

Zbog toga je od 1. travnja uvedena i popodnevna smjena, pa prometni redari po tom rasporedu ureduju do 1. listopada. Ali, velike koristi od toga baš i ne može biti, pa nesavjesni vozači mogu mirno spavati bez straha da će za svoje sebične navike biti kažnjeni tako lako. Naime, Šibenik ima svega šest prometnih redara, a za uvođenje reda samo na spornim ugibalištima trebali bi danonoćno dežurati, odnosno raditi najmanje po dvoje u jutarnjoj i isto toliko u popodnevnoj smjeni. Kako stvari stoje to se pokazuje nemogućom zadaćom, a rezultat su svakodnevne gužve i kaos pred kojim su komunalci očito nemoćni, a zbog čega i njihove intervencije oko ugibališta izgledaju kao Sizifov posao. Svjestan je toga i Nakić.

image
Ante Nakić, pročelnik upravnog odjela za komunalne djelatnosti
Nikša Stipaničev/Cropix

- Ako šest prometnih redara imamo podijeljene u dvije smjene u turističkoj sezoni i ako se uzme u obzir vrijeme godišnjih odmora i bolovanja, trenutno to nije dovoljno da se uspostavi prometni red u Zvonimirovoj!

Situacija u kojoj efikasnost gradskih službi svakodevno pada na ispitu, ipak, čini se, neće trajati vječno. Štoviše, Nakić je uvjeren da kako se ovoj prometnoj nekulturi i ponašanju mnogih vozača, nazire skori kraj.

- Mišljenja smo da će sustav video nadzora, za koji očekujemo da u sljedećoj godini bude implementiran, konačno uspostaviti red duž cijele ulice pa tako i na samim ugibalištima, jer će se automatski registrirati i sankcionirati svako vozilo koje u pojedinom trenutku bude u prekršaju. Zbog toga za sada i ne posežemo za dodatnom radnom snagom u prometnom redarstvu. Napominjem i to da se u podzemnoj garaži na Poljani svatko može zaustaviti i parkirati na 15 minuta bez plaćanja parkirne karte, pa i ta spoznaja ukazuje da većina razloga na koje vozači ukazuju prilikom parkiranja na ugibališta baš i „ne drži vodu“ - zaključio je Nakić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
26. travanj 2024 06:04