StoryEditorOCM
ŠibenikDanas primopredaja objekta

Svi radovi završeni: Korisnicima zdravstvenih usluga šibenske bolnice uskoro će biti dostupno liječenje u novoj dnevnoj bolnici

Piše Katarina Rudan
17. veljače 2020. - 08:15

Korisnicima zdravstvenih usluga županijske Opće bolnice Šibenik uskoro će biti dostupno liječenje u novoj i moderno opremljenoj dnevnoj bolnici oftalmologije i dermatologije te plastične i vaskularne kirurgije.

Potvrdila nam je to ravnateljica šibenske bolnice dr. Sanja Jakelić, kazavši da su svi radovi na izgradnji i opremanju objekta završeni te da je za danas, ponedjeljak, 17. veljače, dogovorena tehnička primopredaja kada će zajedno s izvođačem i nadzorom radova pregledati svu dokumentaciju, provjeriti je li sve u funkciji i ima li ikakvih nedostataka koje bi izvođač eventualno trebao otkloniti. Projektom ukupne vrijednosti oko 46 milijuna kuna, osim novog i moderno opremljenog objekta dnevne bolnice na lokaciji nekadašnjeg očnog dispanzera, obuhvaćena je i izgradnja trafostanice, uređenje prostora za uređaj za magnetsku rezonanciju (MR) te kupovina uređaja.

– Trafostanica je izgrađena, uređaj za magnetsku rezonanciju i prostor u prizemlju Poliklinike, gdje je i Ortopedska ambulante, uređen je i u funkciji, tako da je sve išlo prema planu. Nakon primopredaje objekta dnevne bolnice dobivamo ključ i potom slijedi preseljenje Odjela oftalmologije s ambulantama, koje su privremeno radile u tzv. "maloj kući" pokraj Poliklinike, tako da će sve biti na jednom mjestu. U zgradu će se preseliti i dermatološka služba, a očekujemo da nam se u dnevnoj bolnici pridruže i ostale djelatnosti koje mogu raditi dnevnu kirurgiju. Plan je da to budu plastična i vaskularna kirurgija – kaže dr. Jakelić. Teško je, dodaje, u ovom trenutku reći koliko će preseljenje trajati, ali s obzirom na to da su sale u potpunosti opremljene dijagnostičkom opremom, ne očekuju veće probleme. Također navodi da se tijekom realizacije projekta nije dogodilo ništa nepredviđeno i sve je uglavnom išlo planiranom dinamikom. Nakon primopredaje objekta, očekuje se i dolazak predstavnika Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), koji će "pročešljati" je li europski novac utrošen namjenski kako je definirano ugovorom. Jakelić navodi da tu doista nema ništa sporno, već se radi o jednoj uobičajenoj i obaveznoj proceduri te da su nepovratnim novcem dobivenim iz EU fonda uspjeli zaokružiti investiciju u cijelosti.

Europski novac

Podsjetimo, još u ožujku 2018. godine ravnateljica dr. Sanja Jakelić, potpisala je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije ugovor o financiranju tog velikog projekta. Rušenje očnog dispanzera i radove koji su startali početkom prošle godine na novom objektu, ukupne površine 1200 četvornih metara na tri etaže, odradila je splitska građevinska tvrtka "Tromont". Adaptaciju prostora za uređaj magnetske rezonancije obavila je splitska tvrtka "Deltron", a radove na trafostanici "Ramić Trade", također iz Splita. Radovi na izgradnji dnevne bolnice koštali su oko 18 milijuna kuna, uređaj za magnetsku rezonanciju vrijedan je oko osam milijuna kuna, dva milijuna koštala je adaptacija prostora za magnetsku rezonanciju, gradnja nove trafostanice oko pet milijuna kuna, dok je ostatak novca utrošen za nabavu opreme za dnevnu bolnicu.

– Projekt dnevne bolnice izuzetno je važan za našu zdravstvenu ustanovu a njegovom realizacijom smanjit ćemo broj prijema na akutne bolničke odjele bolnice kroz unapređenje postojećih i uvođenje novih usluga dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije. Pojednostavljeno kazano, smanjit ćemo listu čekanja za operacije u jednodnevnoj kirurgiji iz spomenutih područja, otvorit će se dnevna bolnica dermatologije za liječenje pacijenata fototerapijom, povećat ćemo broj pacijenata u dnevnoj bolnici, a istodobno smanjiti broj hospitaliziranih. Velike su prednosti i za kolege liječnike i ostalo medicinsko osoblje koje će raditi u novoj, modernoj zgradi s vrhunskim, tehnološki najnaprednijim medicinskim uređajima i opremom – kazala je dr. Jakelić.

19. travanj 2024 08:29