StoryEditor
ŠibenikŠibenik

Sveukupno vrijedno oko 47 milijuna kuna: počinje gradnja nove zgrade dnevne bolnice - u paketu je i jednodnevna kirurgija odjela oftalmologije i dermatologije, potom i prvi MR uređaj u šibenskoj bolnici, najmodernija medicinska oprema...

12. prosinca 2018. - 12:18

Samo dan nakon što su i službeno završeni radovi energetske obnove zgrada unutar bolničkog kruga, vrijedni 51 milijun kuna, i cijeli projekt predan osnivaču i upravi Opće bolnice Šibensko-kninske županije, ta je zdravstvena ustanova otvorila novo gradilište.

Jučer je, naime, potpisan ugovor sa splitskom tvrtkom "Tromont" koja će sagraditi novu zgradu dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije.

Kada se zna da je "u paketu" s tim radovima predviđena i modernizacija postojeće trafostanice, prilagodba bolničke površine za smještaj MR uređaja i drugih ugovorenih dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, nabava MR uređaja te ostale najmodernije medicinske opreme i inventara sveukupno vrijednih oko 47 milijuna kuna, onda je jasno da šibenska bolnica podiže zdravstveni standard za nekoliko ljestvica. Takvim je stanjem, a osobito činjenicom da ukupnu investiciju sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i da je riječ o nepovratnom novcu, i te kako zadovoljna dr. Sanja Jakelić, ravnateljica OB Šibensko-kninske županije.

- Nakon realizacije projekta, čije puno zaživljavanje očekujemo do kraja 2019. godine, smanjit ćemo broj prijema na akutne bolničke odjele naše bolnice kroz unapređenje postojećih i uvođenje novih usluga dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije. Pojednostavljeno kazano - smanjit ćemo listu čekanja za operacije u jednodnevnoj kirurgiji iz spomenutih područja, otvorit će se dnevna bolnica dermatologije za liječenje pacijenata fototerapijom, povećat ćemo broj pacjenata u dnevnoj bolnici, a istodobno smanjiti broj hospitaliziranih koji će, uostalom, brže i na kućni oporavak, smanjit će se i rizici koji nastaju nakon operativnih zahvata... Za kolege liječnike i ostalo medicinsko osoblje nova moderna zgrada s vrhunskim, tehnološki najnaprednijim medicinskim uređajima i opremom značit će višestruko ugodnije radno okruženje. Brojne su dobrobiti ovog projekta u tom segmentu, ističe ravnateljica.

Prvi MR uređaj

Prvi put u svojoj povijesti bolnica će, osim toga, dobiti vlastiti MR uređaj, pa će, računajući i onaj koji trenutačno koristi, kroz ugovor s HZZO-om i privatnom zdravstvenom ustanovom, na području Šibensko-kninske županije biti dva "magneta" u službi pacijenata.

- Tako će pacijenti s područja naše Županije, ali i cijele Dalmacije, praktički moći birati između javne i privatne usluge tog tipa. Među manjim županijama to nije čest slučaj. Neki od radova poput adaptacije prostora za uređaj za magnetsku rezonancu, uređenja i adaptacije površine za trafostanicu su u tijeku. Natječaj za magnet je završen i potpisan je ugovor. Očekujemo da bi uređaj mogao doći do proljeća. Trafostanica će početi s radom oko Nove godine, a rušenje i gradnja očnog dispanzera počinje za koji dan, odnosno do 21. prosinca. Oftalmologija je već preseljena na alternativnu lokaciju, a što se tiče dnevne bolnice - rok završetka radova je 300 dana. Realno je očekivati useljenje do kraja rujna iduće godine, zaključila je Jakelić.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 07:38