StoryEditorOCM
ŠibenikIstražili smo

Svetog Nikolu do sada je posjetilo oko 2 000 ljudi, uglavnom Šibenčana koji za obilazak tvrđave ne vole koristiti tablet iako ga dobiju u brodu. Još tri dana za njih vrijedi besplatan ulaz, a onda će i oni plaćati 130 kuna <br />  

25. lipnja 2019. - 20:13

U prvih desetak dana od kada je Tvrđava svetog Nikole otvorena za posjetitelje, na taj se UNESCO-ov spomenik kulture popelo gotovo 2000 ljudi. U najvećem broju su to Šibenčani, ali bilo je i posjetitelja iz susjednih gradova: Splita i Zadra te manji broj stranaca.

Među potonjima i dva bračna para iz Engleske koji su preko interneta prvi kupili ulaznice, odmah čim je proradio web-shop na službenim stranicama Tvrđave sv. Nikole. Englezi su, kako i priliči, na ulazu u tvrđavu dobili i prigodni dar, a veliko zanimanje Šibenčana bilo je u neku ruku i očekivano, budući da ovih dana imaju besplatan posjet i obilazak tvrđave, uključujući i organizirani prijevoz brodom.

- Zadovoljni smo posjećenošću. Ipak je sve ovo tek početak i još je rano da bismo mogli dati neke ozbiljnije ocjene. Nismo opterećeni brojkama, jer nam je bilo najvažnije uspostaviti sustav te zaštititi spomenik. Sada smo usmjereni na razvoj i podizanje kvalitete destinacije - komentirala je prve brojke Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove "Priroda" Šibensko-kninske županije koja upravlja Tvrđavom sv. Nikole i šetnicom u Kanalu sv. Ante.

Iako je cijena ulaznice od 130 kuna mnogima u Šibeniku i dalje preskupa, u "Prirodi" mole sugrađane da se strpe sljedeće dvije godine, dok se ne uredi kopneni pristup Sv. Nikoli kada će i cijena ulaznica sigurno biti niža. Barem za individualne posjetitelje, koji iz Šibenika do uvale Škar i otočića Školjića, preko kojeg je tvrđava povezana s kopnom, mogu doći autom, biciklom ili pješice. U međuvremenu, tvrdi Babačić Ajduk, razmišlja se i o nekim drugim terminima kada bi Šibenčani, pa čak i stanovnici iz županije, bili oslobođeni plaćanja ulaznica.

Vole po starome

- Najprije smo, zbog zanimanja Šibenčana, krajem prošlog tjedna produljili rok besplatnog posjeta do 29. lipnja, a bit će još datuma kada ćemo našim ljudima nastojati omogućiti slobodan ulaz. Za sada sigurno možemo reći da će to biti 9. srpnja, kada obilježavamo godišnjicu kada je prije dvije godine tvrđava proglašena jedinstvenim spomenikom svjetske graditeljske baštine te je upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije "Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".

Također i na Dan grada Šibenika, na blagdan sv. Mihovila - 29. rujna. Razgovaramo i o mogućnosti da slobodan ulaz u tim prigodama imaju i stanovnici županije - naglasila je Babačić Ajduk, koja otkriva da su prvi dani komunikacije i otvorenosti za posjetitelje pokazali i neke zanimljivosti. Naime, posjet tvrđavi uključuje i pratitelja na brodu koji već tu turiste i znatiželjnike kratko informira o povijesti grada i Sv. Nikole te podjelu tableta s kojim se na samom spomeniku mogu obići i 33 ucrtane točke na kojima se još više može doznati o samoj utvrdi i životu vojne posade koja je tu boravila prije nekoliko stotina godina.

Sadržaje, naravno, posjetitelji otvaraju i čitaju, ili preskaču, prema svojoj volji i želji. No, nove tehnologije i mediji nekima baš i nisu po volji!

- Pokazalo se da tablete koriste mlađi, dok stariji Šibenčani više vole slušati pratitelje. Istaknula bih dobru suradnju s Udrugom turističkih vodiča "Mihovil", koji su spremni voditi grupe po tvrđavi. Zato sada intenzivno radimo na tome da se što više povežemo s agencijama, hotelskim kućama, primjerice, s "Olympijom" smo već potpisali ugovor, ali i sa šibenskom Udrugom privatnih iznajmljivača kako bi svi oni, uz popust, mogli kupiti ulaznice za svoje goste. Razvijamo suradnju i s Tvrđavom kulture Šibenik, kako bismo se obostrano mogli reklamirati, a isto tako i nacionalnim parkovima Krka i Kornati!

Organizirani obilazak Tvrđave sv. Nikole brodom funkcionirat će do sredine listopada. Trenutačno, brod sa šibenske rive polazi četiri puta tijekom dana, a sudeći prema online prodaji ulaznica do kraja tjedna, najveće zanimanje vlada za kasnopopodnevni termin - onaj u 18.30, kada mnogi vjerojatno neće propustiti priliku snimiti ako ne najljepši, a ono drugi najljepši zalazak sunca u Dalmaciji!

20. travanj 2024 11:43