StoryEditorOCM
ŠibenikOSTALA NA GRADILIŠTU

Svetinja u kamenu na djedovini Ninića: Ne dirajte nam bunju

24. siječnja 2018. - 10:38

Na trasi cjevovoda koji uz magistralu u predjelu Njivica gradi poduzeće "Vodovod i odvodnja" našla se ovih dana jedna - bunja. Tu je, kolokvijalno rečeno, oduvijek. Bila je i do sada, premda utopljena u zarasli okoliš, donekle vidljiva vozačima koji prolaze prema Vodicama ili Šibeniku, tu na potezu između benzinske pumpe i Šibenskog mosta, a sada nasred gradilišta stoji u svojoj punoj ljepoti.

S obzirom na sudbinu mnogih sličnih vrijednih suhozidnih gradnji, reagirao je odmah etnolog dr. Jadran Kale, koji je dopisom obavijestio šibenski konzervatorski odjel. Uz ostalo piše:
- Među ovakvim pučkim građevinama u Hrvatskoj ova se nalazi od svih najbliže državnoj cesti i zbog toga predstavlja dobro asocijativnog kulturnog krajolika... Njeno područje predstavlja kontaktnu zonu predloženog kulturnog krajolika Srima... Molim provjeriti kojim je načinom osigurano njezino očuvanje....“, stoji, uz ostalo, u dopisu docenta Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru dr. Jadrana Kale upućenom pročelnici šibenskog konzervatorskog odjela Angeli Bujas te na nekoliko adresa u Ministarstvo kulture.

Pročelnica Bujas kaže:
- Ta bunja nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro premda nam je jasna ne samo njezina vrijednost, nego i vrijednost suhozidne gradnje uopće, pa i svih ostalih bunja na tom području koje imamo na popisu. Savjetujemo svim izvođačima radova da prilikom susreta s ovakvom ili bilo kojom drugom vrstom graditeljske baštine potraže mišljenje i savjet u Konzervatorskom odjelu.

Bunja se, inače, nalazi na djedovini danas mnogih šibenskih Ninića, primjerice Tomislava Ninića, ravnatelja Cvjetnog doma, predsjednice Općinskog suda Iris Živković Ninić, voditeljice "Kamenčića“ Sonje Ninić Ševo, Sineve Ninić...
... - i još pustih nas Ninića, nasljednika naših težačkih predaka. Ninići su poznata težačka obitelj i da, to je sada naše - govori Tomislav Ninić.

U šaljivom tonu s Tomom Ninićem dogovaramo (njihovo...) obiteljsko okupljanje na obnovi i konsolidaciji bunje, ova se novinarka obvezuje donijeti marendu kad se to dogodi, a na jelovniku bi, po ideji samog Ninića, mogle biti "bugve na gradelje"...
Neka ovo bude početak ljep(š)e priče o sudbini jedne pučke, šibenske, težačke suhozidne građevine. Poduzeće "Vodovod i odvodnja", kako sad stoje stvari, na trasi radova uz Magistralu bunju je pomilovalo i - zaobišlo. U tome ne bi smjelo biti promjena!
 

18. srpanj 2024 21:57