StoryEditorOCM
ŠibenikKomunalne vijesti

Sve što trebate znati o novitadama iz Šibenika nalazi se na ovom mjestu

Piše Promo
14. ožujka 2019. - 11:33

Dom za generacije 21. stoljeća: Šibenski Holliwork - dobro napreduju radovi na 'Trokutu'

 

 

Gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, u pratnji predstavnika izvođača radova tvrtke MP Beton d.o.o., obišao je radove na izgradnji Centra za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut" u Mandalini.
– Radovi napreduju svojim predviđenim tijekom i ovo je jedan sjajan projekt financiran europskim sredstvima. Nakon završetka radova "Trokut" će postati svojevrsni dom generacija 21. stoljeća, koje će u potpuno opremljenim prostorijama i laboratorijima moći raditi, razvijati nove tehnologije i stjecati nova znanja – kazao je prilikom obilaska radova gradonačelnik Željko Burić.
Centar za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut" fokusirat će se na tri skupine ljudi: poduzetnike koji žele razvijati svoje razvojne projekte, djecu i mlade koji žele usvojiti najnovije informatičke vještine te poslovne timove koji posluju prema modelu Holliwork, spajajući rad i odmor na odabranoj lokaciji. Svrha projekta je razvoj inovativne poduzetničko-poslovne infrastrukture za pružanje novih i kvalitetnijih usluga, kako bi se ojačalo malo i srednje poduzetništvo te stvorila nova radna mjesta na području Šibensko-kninske županije. Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, istaknuo je kako su u tijeku radovi na betonaži posljednje ploče, slijedi natječaj za opremanje prostora, a svoja vrata "Trokut" će otvoriti u lipnju 2020. godine. Centar za nove tehnologije i poduzetništvo prostirat će se na dvije etaže, površine 2084 kvadrata. U samom centru predviđeno je 28 funkcionalnih, suvremeno opremljenih jedinica, fleksibilni prostori, FabLab radionice, uredi, kabine i ostali popratni sadržaji.
Ukupan iznos projekta je 27.722.245 kuna, od čega je Grad Šibenik osigurao nepovratnih 20 milijuna kuna iz fondova Europske unije. Partneri Grada Šibenika u projektu su Podi Šibenik d.o.o. i Poduzetnički inkubator ZIP d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, dok su suradnici na projektu Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, Sveučilište u Zagrebu – Šibenik, Veleučilište u Šibeniku, Tehnička škola Šibenik, Industrijsko-obrtnička škola Šibenik te Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

 

Želiš li se mijenjati za mjesto?': Zaštitimo u prometu sugrađane s invaliditetom

 

 

Na parkiralištu gradske tržnice postavljena je prva tabla s fotografijom osobe s invaliditetom, čime se grad Šibenik pridružio nacionalnoj kampanji pod nazivom "Želiš li se mijenjati za mjesto?" Prepoznavši važnost i nužnost dodatne zaštite sugrađana s invaliditetom u prometu, kampanju je, uz podršku Grada Šibenika, proveo Gradski parking d.o.o.
- Postavljamo ove table s ciljem osvješćivanja naših sugrađana da ne parkiraju na mjesta koja njima nisu namijenjena. Želimo da svaka osoba s invaliditetom može lakše doći do parkirališnog mjesta a da ona nisu zauzeta nepropisnim parkiranjem. Po cijelom će se gradu postaviti 24 table koje će, vjerujem, senzibilizirati građane da vode više brige jedni o drugima - istaknuo je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat.
Kampanjom se želi podići razina svijesti i odgovornosti kod građana, upozoriti na osnovne životne potrebe osoba s invaliditetom te postići zavidnu razinu tolerancije kod svih sudionika u prometu.
- Izrazito mi je drago što smo se priključili ovoj hvalevrijednoj kampanji kojom želimo skrenuti pažnju na poteškoće s kojima su suočeni naši sugrađani s invaliditetom prilikom ostvarivanja svojih prava kad je riječ o parkirnim mjestima. Zauzimanjem ovih mjesta osobama kojima su zapravo namijenjena značajno se otežava njihov svakodnevni život pa vjerujemo da će ova kampanja pomoći dodatno osvijestiti važnost poštivanja propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom - izjavio je gradonačelnik Željko Burić.
Glavni cilj kampanje, kojoj su se priključili gradovi diljem Hrvatske, jest osvijestiti građane o važnosti poštivanja propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Drugi i dugoročni cilj jest izmjena Pravilnika o znaku pristupačnosti i promjena nadležnosti kako bi se sankcioniranje njegove zloupotrebe lakše provodilo.

 

Obilazak Podina: Cjevovod umjesto cisterni

 

 


Gradonačelnik Željko Burić sa zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem, u pratnji direktora Vodovoda i odvodnje Frane Malenice, obišao je radove na izgradnji vodovodne mreže za naselje Podine. Vrijednost projekta iznosi oko 1,4 milijuna kuna, financira se iz naknade za razvoj, a izgradit će se 1650 metara vodovodne mreže.
– U Podinama i naseljima kao što su Vrsno i Lepenica temeljni je problem nedostatak vodovodne mreže. Taj smo problem detektirali i kroz naš hodajući kolegij i drago mi je što se ti razgovori sada privode svom kraju. Radovi u Podinama su u samoj završnici, vodovodna mreža za Vrsno se projektira, a projekt u Lepenici je u postupku dobivanja potrebne dokumentacije. Rješavanje pitanja vodoopskrbe jedan je od glavnih preduvjeta za ostanak ljudi u ovim predivnim područjima i dijelovima grada Šibenika – istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.
Direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica naglasio je kako će završetkom projekata za Podine, Vrsno i Lepenicu sva naselja na području Šibenika biti pokrivena vodovodnom mrežom.
– Grad Šibenik na taj način bit će jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji će imati 99-postotnu pokrivenost stanovništva vodovodnom mrežom – kazao je Malenica.
Predsjednik MO Podine Ivan Vrcić istaknuo je kako se voda do sada dobavljala cisternama, a završetkom ovog projekta dodatno će se doprinijeti razvoju mjesta.

 

Samo za domaće: Slobodan ulaz na šibenske tvrđave djeci i učenicima

 

 

Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik na Tvrđavi Barone potpisala je Sporazum o suradnji na projektu "Moja tvrđava znanja" s Gradom Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom. Sporazumom, koji je na snagu stupio 1. ožujka, omogućava se slobodan ulaz na šibenske tvrđave svetog Mihovila i Barone djeci i učenicima s područja grada i županije, u okviru organiziranih školskih i predškolskih grupa.
Cilj sporazuma je osigurati djeci predškolskog i školskog uzrasta pristup kulturnim dobrima uključivanjem posjeta tvrđavama u programe terenske nastave obrazovnih ustanova na području grada i županije. Osim slobodnog ulaza na tvrđave, djeca će se detaljnije upoznati s povijesnim nasljeđem kroz edukativne sadržaje i programe koje je osmislila Tvrđava kulture u sklopu projekta "Moja tvrđava znanja". Radi se o nizu interaktivnih radionica na kojima se kroz kreativan pristup djeci i mladima omogućuje da pobliže upoznaju, dožive i razumiju vrijednost spomeničke i kulturne baštine.
– Inicirali smo potpisivanje sporazuma s ciljem povezivanja i suradnje naše ustanove, Grada Šibenika te Šibensko-kninske županije s obrazovnim ustanovama. Edukativnim programom "Moja tvrđava znanja" potičemo razvoj kreativnosti, kritičkog razmišljanja i poticanja interesa djece i mladih za lokalnu povijest, kulturu i baštinu – istaknula je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture.
Kao osnivači vrtića te osnovnih i srednjih škola na području grada i županije, supotpisnici sporazuma su Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija. Svečanom potpisivanju prisustvovali su i ravnatelji obrazovnih ustanova.
– Obrazovne ustanove su nositelji znanja i mjesto razvoja kulturne osviještenosti mladih naraštaja. Iznimno je važno omogućiti im što kvalitetnije načine obrazovanja novih generacija koje će nastaviti promovirati naše kulturno nasljeđe, čemu ovaj sporazum uvelike doprinosi – kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.
Obnovljene šibenske tvrđave pravo su mjesto za upoznavanje s lokalnom baštinom, ali i za odgoj i obrazovanje djece i mladih željnih učenja kroz zabavu čemu i služe edukativni programi Tvrđave kulture osmišljeni upravo za njih.

 

Potpisan ugovor: Na igralište Rasadnik stiže umjetna trava

 

 


Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić potpisao je s direktorom tvrtke Fibas d.o.o. Aleksandrom Brkićem ugovor o dobavi i ugradnji umjetne trave na sportskom igralištu u gradskoj četvrti Vidici, tzv. Rasadniku. Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 48.160 kuna, a radovi će se obaviti u roku 45 dana.
– Grad Šibenik u proračunu je osigurao sredstva za uređenje igrališta na Vidicima što smo razgovarajući s predstavnicima gradske četvrti i tamošnjih stanara prepoznali kao prioritet među komunalnim projektima. Ovim putem moram zahvaliti i sjajnoj ekipi iz novoosnovanog MNK Rasadnik koja će održavati igralište i voditi brigu o njemu – kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.
Predsjednik MNK Rasadnik Ante Rak i tajnik kluba Krešimir Erak istaknuli su kako će potičući bavljenje sportom među djecom na malonogometnom igralištu organizirati školu nogometa.
– Bit će to prilika za druženje djece u njihovo slobodno vrijeme, ali ćemo i na taj način voditi brigu o igralištu te pokazati našu prisutnost kako bi spriječili bilo kakvu mogućnost vandalizma što je do sada, nažalost, bio čest slučaj – kazao je Erak.
Predsjednik gradske četvrti Vidici Marijo Bajić apelirao je na sve sugrađane da se odgovorno ponašaju prema gradskoj imovini te je izrazio zadovoljstvo što će stanovnici četvrti Vidici dobiti uređen i kvalitetan prostor za sport i razonodu.

 

Prijave u tijeku, stanari gradske jezgre, javite se: Grad sufinancira obnovu stolarije

 

 


Grad Šibenik objavio je Javni poziv za sufinanciranje obnove vanjske stolarije u obiteljskim kućama i stanovima na području stare gradske jezgre. Programom "Stara gradska jezgra – obnova stolarije" nastoji se potaknuti ugradnja i korištenje energetski učinkovite vanjske stolarije.
– Troškovi života, naročito obnove stambenog prostora, u zaštićenoj gradskoj jezgri znatno su viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika, stoga Grad Šibenik iz vlastitih izvora subvencionira zamjenu vanjske stolarije za stambene objekte u jezgri. Poboljšanjem energetske učinkovitosti doprinijet će se imidžu grada Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim toga, ovim programom doprinijet ćemo i ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri, koju se zaista trudimo dodatno oživjeti i obogatiti novim sadržajima. Ovaj poziv uputili smo prije dvije godine, ali, nažalost, tada nije bilo interesa. Odlučili smo se u ovoj godini osigurati više sredstava te potaknuti stanare stare gradske jezgre na ugradnju nove energetski učinkovitije drvene stolarije – kazao je gradonačelnik Željko Burić.
Programom će se sufinancirati troškovi nabave i ugradnje nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na pet objekata, obiteljskih kuća i stanova. Ako po podnesenim zahtjevima troškovi budu manji moguća je realizacija više sustava sve do visine sredstava koje odobri Grad Šibenik. Najviši ukupni iznos sufinanciranja koje jedan korisnik može ostvariti po objektu iznosi najviše 50 posto opravdanih troškova ulaganja, odnosno do 50 tisuća kuna, uključujući PDV.
Ugradnjom nove stolarije na obiteljske kuće i stanove procijenjena potencijalna ušteda energije iznosi 10 do 15 posto. Rok za prijavu na Javni poziv je do 25. ožujka 2019. godine.

 

 

 

 

26. travanj 2024 23:57