StoryEditorOCM
ŠibenikKomunalne novosti

Sve o Šibeniku na jednom mjestu: saznajte najvažnije novosti iz vašeg grada

Piše Katarina Rudan
15. veljače 2019. - 13:45

Projekt 'Aglomeracija': Zahuktali se radovi u naseljima Brodarica i Podsolarsko, a uskoro će i na drugim lokacijama

Gradonačelnik Željko Burić u pratnji direktora "Vodovoda i odvodnje" d.o.o. Šibenik Frane Malenice obišao je prošlog tjedna radove na izgradnji kanalizacijskog sustava na dijelu Brodarice i Podsolarskog u sklopu projekta "Aglomeracija Šibenik".

- Ovo je najznačajniji projekt u razvoju javne vodoopskrbe i odvodnje grada Šibenika u posljednjih desetak godina u sklopu kojeg će se u iduće tri godine 98 posto korisnika u gradu Šibeniku spojiti na sustav odvodnje i pročišćavanja. Osim što ćemo stanovnicima poboljšati uvjete života i komunalne opremljenosti, ovaj projekt podrazumijeva čisto more i smanjenje broja septičkih jama kao važan preduvjet daljnjem turističkom razvoju našega grada - kazao je gradonačelnik Željko Burić prilikom obilaska radova.

Izvođač radova na navedenoj lokaciji je "Vodoinstalacija" d.o.o. iz Zadra, a u prvoj fazi radova bit će izgrađeno 14,5 kilometara kanalizacijske mreže te rekonstruirano osam kilometara vodovodne mreže. Zbog izvođenja radova do 30. lipnja 2019. godine na snazi će biti privremena regulacija prometa na području naselja Podsolarsko i Brodarica. Sve označene prometnice bit će zatvorene za javni promet, a preporučuje se koristiti alternativne pravce sukladno uspostavljenoj privremenoj regulaciji prometa.

Direktor "Vodovoda i odvodnje" Frane Malenica pozvao je građane na strpljenje prilikom izvođenja ovih zahtjevnih radova, te najavio skoro otvaranje radova na lokacijama Krapanj, Zablaće, u donjem dijelu Brodarice te u samom gradu Šibeniku.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta "Aglomeracije Šibenik" iznosi 397 milijuna kuna, od čega je 272 milijuna nepovratnog europskog novca, a 125 milijuna kuna je tzv. nacionalna komponenta koju čine Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Grad Šibenik te "Vodovod i odvodnja" d.o.o.

Projekt obuhvaća izgradnju i dogradnju kanalizacijske i vodovodne mreže grada Šibenika, kao i izgradnju kompletne kanalizacijske mreže i rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Jadrtovac, Podsolarsko, Zablaće, Brodarica i Krapanj. Gradit će se više od 50 kilometara mreže odvodnje te rekonstruirati 35 kilometara mreže vodoopskrbe u šest naselja, što će dodatno unaprijediti komunalnu infrastrukturu grada Šibenika.

 

Zablistat će Sveti Ivan

Pet ponuda pristiglo je na natječaj za izvođača radova projekta "Obnova Tvrđave svetog Ivana". Zaprimljene su ponude tvrtki "Strabag" d.o.o., "Map-trade" d.o.o, Zajednice ponuditelja "Inovator" d.o.o. i "A3" d.o.o, "Minigradnja" d.o.o., te "Krekić Avangard" d.o.o.

Nakon otvaranja ponuda povjerenstvo Grada Šibenika će ih analizirati nakon čega će uslijediti izbor najpovoljnijeg ponuditelja, a zatim i žalbeni rok. Procijenjena vrijednost radova iznosi 26,658.091 kuna bez PDV-a.

Obnovit će se i opremiti dvije cjeline tvrđave. Sjeverni dio tvrđave poznat kao "Kliješta" i južni zvan "Zvijezda". Revitalizacijom Tvrđave sv. Ivana ukupne površine 18.657 metara četvornih obnovit će se i bedemi te će se uvesti inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi. U podnožju sjevernog obrambenog bedema posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu.

Uz pomoć tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata.

Na tvrđavi će se smjestiti i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskom prostorom. On će osigurati i kvalitetan smještaj s pratećim tematskim prostorima koji će uvelike pridonijeti produljenju turističke sezone i dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

 

Na mjestu 'limenke' 'procvasti' će 'Ljubica'

Osječka tvrtka "Trinas projekt" d.o.o. ima rok od šezdeset dana za izradu kompletne projektno-tehničke dokumentacije glavnog i izvedbenog projekta novog šibenskog vrtića "Ljubica" u Crnici. Po okončanju javnog natječaja u uredu šibenskoga gradonačelnika potpisan je ugovor s najpovoljnijim ponuditeljom.

Ugovor vrijedan 193.750 kuna potpisali su gradonačelnik Željko Burić i Ante Grubišić iz tvrtke "Trinas projekt", te zamjenici gradonačelnika Danijel Mileta i Paško Rakić. Sredstva za izradu kompletne dokumentacije Grad Šibenik je dobio na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Od tog ministarstva očekuje se i financijska pomoć za gradnju i opremanje vrtićkog objekta što bi prema prvim procjenama moglo koštati oko deset milijuna kuna. Ovo je samo nastavak niza infrastrukturnih projekata u predškolskom odgoju za koje je Grad dobio sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava, rečeno je tom prigodom.

- Izgradnja novog vrtića u Crnici nastavak je naših ulaganja u predškolsku infrastrukturu na području grada Šibenika. Dječji vrtić "Ljubica" već desetljećima djeluje u neuvjetnim prostorima, u "limenci" kako ga građani nazivaju, a idejnim rješenjem je zamišljena izgradnja moderno opremljenog objekta koji zadovoljava sve pedagoške standarde za pet skupina s oko 100 djece - kazao je gradonačelnik Željko Burić i podsjetio da su pripreme za realizaciju ovog projekta trajale dosta dugo prije svega zbog rješavanja imovinsko-pravnih pitanja i otkupa terena u privatnom vlasništvu.

Zgrada dječjeg vrtića gradit će se na parceli ukupne površine 1490 metara kvadratnih i prema idejnom rješenju imat će podrum, prizemlje i kat.

- Ovo je jedan veliki korak prema rješavanju problema naših sugrađana u Crnici i Njivicama. "Limenka" je trebala biti privremeno rješenje, a to "privremeno" traje 43 godine. Nadam se i vjerujem da će tamo vrlo brzo stići građevinski strojevi i da će i taj dio našega grada dobiti moderan objekt za najmlađe, uključujući sve standarde predškolske ustanove - kazao je prilikom potpisivanja ugovora Paško Rakić.

Njegov kolega, Danijel Mileta, istaknuo je kako Grad posebnu brigu već godinama vodi o školskoj i predškolskoj djeci i u tom smislu maksimalno radi na stvaranju što kvalitetnijih uvjeta za njihov rad i odgoj.

- Upravo je u tijeku obnova vrtića "Vidici" u istoimenoj gradskoj četvrti, za koju smo uspjeli dobiti blizu tri milijuna kuna nepovratnih sredstava. Također smo za obnovu Dječjeg vrtića "Kućica" na Baldekinu, koja je provedena, dobili 851.000 kuna. Nedavno smo raspisali natječaj za građevinske radove energetske obnove na objektima "Građa" i "Šibenski tići", za koje smo ukupno dobili 957.000 kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Nadalje, imamo spremnu i dokumentaciju za energetsku obnovu Dječjeg vrtića "Veslo" u Zatonu i Dječjih jaslica "Tintilinić" na Građi - podsjetio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

 

HGSS će dobiti dom u Rokićima

Projekt adaptacije ovog objekta iznimno je važan, kako za grad Šibenik, tako i za sve članove HGSS-a. Veseli nas što smo osigurali prostor za rad vrijednim i hrabrim ljudima, prije svega volonterima, ali istodobno realizacijom projekta rješavamo jedan komunalni problem. Sanirat će se derutni i zapušteni objekt, urediti pristupni putovi i okoliš, a sve to nadomak velike gradske četvrti - izjavio je gradonačelnik Željko Burić, kad je sa suradnicima obišao objekt tzv. stare pošte u Rokićima gdje su započeli radovi na uređenju prostorija koje će koristiti Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Šibenik.

Grad Šibenik objekt u Rokićima dao je na korištenje, bez plaćanja naknade, šibenskom HGSS-u na rok od 15 godina.

- U tijeku su radovi na prvoj fazi uređenja objekta, a svi radovi prema procjenama trebali bi potrajati dvije godine. Prema idejnom rješenju, u potkrovlju objekta nalazit će se prostor za edukacije i predavanja kako bi se djelatnost HGSS-a približila javnosti te spavaonice dok će u prizemlju biti uređen prostor za sastanke - kazao je pročelnik Stanice Šibenik Mislav Čupić.

 

Za Žirje i Zlarin 420 tisuća kuna

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta potpisao je s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijelom Žalac ugovore o dodjeli sredstava za projekte odobrene na javnom poziv u sklopu Programa razvoja otoka za 2019. godinu. Grad Šibenik prijavio je dva projekta na navedeni program te ostvario sufinanciranje u ukupnom iznosu od 420 tisuća kuna.

- Svake godine Grad Šibenik javlja se na ovaj natječaj i osvajamo nepovratni novac za razvoj infrastrukture na četiri šibenska naseljena otoka. Prošle godine smo dobili 370 tisuća kuna za šetnicu na Krapnju, a prije dvije godine 350 tisuća kuna za betoniranje Starog puta na Žirju. Također smo 2015. godine za izgradnju novih dječjih igrališta na ova dva otoka na istom natječaju dobili 396 tisuća kuna. Sada po izričitoj želji mještana Žirja nastavljamo uređenje putova u betonu, dok je Zlarin mjesto u kojem se ponovo otvorila osnovna škola i koji je krenuo u svojevrsno brendiranje suživota s okolišem, te će mu sportski park na otvorenom dobro doći kazao je mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

U sklopu projekta nastavka sanacije nerazvrstanih cesta na Žirju će se sanirati i urediti u betonu trasa ceste Pečenja - Tratinska – Mikavica u uvali Mikavica dužine preko 700 metara, dok će projektom sportskog parka Zlarin dobiti 250 metara kvadratnih uređenog vježbališta na otvorenom s 10 visokokvalitetnih sprava za sve dobne skupine, te vizualno i funkcionalno unaprijediti ovu zapuštenu zemljišnu česticu koja se nalazi uz prometni pješački tok. Ukupna vrijednost oba projekta s PDV-om i troškom stručnog nadzora je 957 tisuća kuna, što znači da je Gradu Šibeniku odobreno sufinanciranje u iznosu od 44 posto.

Cilj Programa je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima poticanjem razvoja otočnih specifičnosti. Ministarstvo je zaprimilo 85 projektnih prijava te obavilo provjeru i bodovanje istih, nakon čega je odabralo za sufinanciranje 51 projekt u ukupnom iznosu 22,8 milijuna kuna. Šibenska dva projekta su zauzela visoko 5. i 10. mjesto.

 

Nova cesta i radna mjesta u zoni Podi

 

 

Grad Šibenik je uspješno prošao postupak ocjenjivanja projektnog prijedloga "Izgradnja infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Podi" u okviru natječaja "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona", a čija je procijenjena vrijednost projekta 10,142.444 kuna, od čega nepovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, a koja su Gradu Šibeniku stavljena na raspolaganje, iznose 7,606.833 kuna, odnosno 75 posto vrijednosti investicije.

- Nakon niza projekata, za koje smo uspješno ostvarili nepovratna sredstva fondova i mjerodavnih ministarstava, ovim projektom ulažemo u daljnji razvoj i jačanje konkurentnosti. Nastavak infrastrukturnog opremanja Poduzetničke zone "Podi" će stvoriti preduvjete za nova ulaganja od strane domaćih i stranih investitora te će povećati aktivaciju tog prostora što bi, u konačnici, trebalo pridonijeti rastu i razvoju gospodarstva na području Šibenika i Šibensko-kninske županije povećanjem prihoda i generiranjem novih radnih mjesta - kaže Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

U okviru zone, koja se prostire na 1,29 milijuna kvadrata, trenutno je 38 poduzeća s 1350 zaposlenih. Zonu je 2015. godine Agencija za investicije i konkurentnost Vlade RH proglasila najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj. Olakšice koje je Grad uveo za Poduzetničku zonu "Podi" sastoje se od izuzetno povoljne cijene zemljišta od 5 eura za četvorni metar, oslobađanja plaćanja komunalnih doprinosa i olakšica vezanih za plaćanje komunalne naknade.

Realizacijom ovog projekta izgraditi će se 607 metara prometnice širine sedam metara s elektro i komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom, vodoopskrbom i odvodnjom što će aktivirati novih 230.000 kvadrata zone i omogućiti otvaranje novih osam tvrtki. Ujedno će se urediti i gotovo 40.000 kvadrata zelenih površina na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke poput maslina, lavande, ružmarina i lovora, dok će se u svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone, osobito s autoceste A1, izgraditi veliki trostrani reklamni pano megadimenzija 12 x 5 metara. Plodove maslina će brati udruge osoba s intelektualnim teškoćama i štićenici Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" čime će ostvarivati prihode za svoj redovan rad.

Za realizaciju ovog projekta Grad Šibenik ima razdoblje od 19 mjeseci.

 

25. travanj 2024 01:39