StoryEditorOCM
ŠibenikVijesti iz grada

Sve o najvažnijim događanjima u Šibeniku na jednom mjestu

Piše šibenski.hr
16. srpnja 2020. - 14:26

Šibenska Poljana ponovo je postala glavni gradski trg

Nakon što je godinama bila okupirana parkiranim vozilima, Poljana je ponovo primila prve šetače. Automobili su se preselili pod zemlju, na 256 novih parkirnih mjesta na tri etaže. Novu Poljanu je 27. lipnja otvorio gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Otvorenje Poljane proteklo je u znaku šibenskih kulturnih brendova. Šibenska narodna glazba, Šibensko pjevačko Kolo, Gradski komorni orkestar, Plesni teatar Sjene, dječji zbor Zdravo maleni i Šuštine ispunili su trg živopisnim šibenskim narodnim nošnjama, šušurom, glazbom i plesom. Stariji su se Šibenčani, s rukama na leđima, prisjećali svoje mladosti, a mlade generacije, koje Poljanu znaju tek kao parking, po prvi put su mogli doživjeti ono o čemu su njihovi roditelji pričali.
Bila je to večer ispunjena emocijama. Posebno je emotivan bio gradonačelnik Šibenika, Željko Burić.

- Uredili smo našu Poljanu pomno i s mjerom, a posebno osjećajem dužnosti i poštovanja prema generacijama Šibenčana čiji smo baštinici. Njih je baš taj osjećaj i mudrost očuvao više od 950 godina tu, na tvrdoj stini, baš kako kaže pjesma. Dobro došli na Poljanu koja danas nije samo trg. Pod njom je i moderna garaža s tri etaže i 256 toliko željenih parkirališnih mjesta. Odlučili smo da bude upravo tu i nije bilo nikakvih dilema, izlika, opravdanja niti ziheraških zbrajanja punata za i protiv. Odlučili smo ne živjeti po starim, u svoje vrijeme uspješnim, ali danas prevladanim pravilima i gradu pokloniti trg i garažu u jednom. I isplatilo se! Taj duh i želju, naš iskren pristup cijelom projektu i predanost cilju, napretku Šibenika, prepoznala je i nagradila Europa. Stoga bi u ovom, za mene, posebno emotivnom trenutku iskoristio priliku zahvaliti svim dionicima ovog velebnog projekta, institucijama i pojedincima koji su nam bili potpora – od Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, preko izvođača i kooperanata, do mojih zamjenika i prvih suradnika, svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnom završetku naše i vaše Poljane, a osobito našim sugrađanima na strpljenju. Imamo je ponovo!, poručio je gradonačelnik.
Rekonstrukcija Poljane i izgradnja logističkog centra dio su projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.3 milijuna kuna od čega Europska unija iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancira 73.8 milijuna kuna.

 

Modernizirani čvor Rokići bit će završen za 12 mjeseci

Ugovor za realizaciju projekta rekonstrukcije raskrižja državne ceste DC8 i lokalne ceste LC65059 u Šibeniku - čvor Rokići na tvrđavi Barone potpisali su Nikša Konjevod, član Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. i Veljko Nižetić, direktor tvrtke Strabag d.o.o. 

 Potpisivanju ugovora nazočio je gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima.

 „Početak radova na rekonstrukciji čvora Rokići nastavak je naše uspješne suradnje s Hrvatskim cestama d.o.o. Nakon uređenog čvora Meterize, kojim je riješena dugogodišnja problematična prometna točka, krećemo s modernizacijom drugog  ulaza u Šibenik, a to je čvor Rokići. Obećali smo građanima kako ćemo modernizirati cestovnu infrastrukturu na glavnim punktovima u gradu, a sada krećemo u realizaciju i ovog važnog projekta.“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

 Investicija je vrijedna 30 milijuna kuna, a po okončanju radova Šibenik će dobiti još jedno moderno prometno rješenje koje će pridonijeti boljoj protočnosti i povećanju sigurnosti sudionika u prometu.

 „Riječ je o deniveliranom raskrižju u dvije razine koje se nalazi u urbanom prostoru grada Šibenika. Uz rješavanje prometnih tokova, uredit će se i pješačka staza, javna rasvjeta te oborinska odvodnja. Vjerujemo kako će ova investicija značajno doprinijeti kvaliteti života u gradu Šibeniku.“, kazao je Nikša Konjevod, član uprave Hrvatskih cesta d.o.o.

 Direktor tvrtke Strabag d.o.o., izabranog izvođača radova, Veljko Nižetić zahvalio se na ukazanom povjerenju te je pozvao sve građane na strpljenje prilikom izvođenja radova.

 Inače, radovi na čvoru Rokići koji obuhvaćaju rekonstrukciju prometnog raskrižja s kolnicima u ukupnoj dužini od 2,5 kilometra  trajat će 12 mjeseci, a obavljat će se u fazama.  Čvor Rokići realizirat će se po projektu zadarske tvrtke Donat koja je u projektnu dokumentaciju naknadno uvrstila dogradnju pješačkih staza i prometnih traka za skretanje u šibensku gradsku četvrt Mažurice iz smjera Zadra.  Grad Šibenik je, pak, u ime i o trošku investitora,  u suradnji sa resornim županijskim uredom, riješio imovinsko – pravne odnose i ishodovao dozvole, odnosno pripremio kompletnu dokumentaciju. 

 

Na Maloj loži započele aktivnosti u sklopu projekta Recolor

Na Maloj loži početkom srpnja započele su aktivnosti u sklopu projekta Recolor čiji je nositelj Veleučilište u Šibenik. Cilj projekta je revitalizacija ovog nekada živopisnog i značajnog trga za stanovnike Šibenika s ciljem diverzifikacije i promocije turističkih proizvoda i usluga, te poboljšanja kvalitetne turističke ponude.

 Na Maloj loži tako je otvorena zelena tržnica koja će raditi svakog dana od 7 do 12 sati od 1. srpnja do 31. kolovoza 2020. godine. Svoje proizvode u navedenom periodu prodavati će OPG-ovi s našeg područja.

 Projekt su pozdravili gradonačelnik Željko Burić, zamjenik župana Nikola Blažević te nekadašnji dekan VUŠ-a, a aktualni ministar uprave, Ivan Malenica.

 Predstojeće projektne aktivnosti predstavio je dekan šibenskog Veleučilišta Ljubo Runjić.

 „Glavne aktivnosti koje će se odvijati na prostoru Male lođe kroz mjesec srpanj i kolovoz obuhvaćaju zelenu tržnicu na kojoj će u jutarnjim satima lokalni OPG-ovi prodavati svoje proizvode, u popodnevnim satima će se održavati slikarska škola, dok su večernji sati rezervirani za razna kulturna i zabavna događanja.“, kazao je dekan Runjić.

 Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako su sve navedene aktivnosti dio šire slike, oživljavanja stare gradske jezgre.

 „Povratak zelene tržnice na Malu ložu, odnosno u staru gradsku jezgru, nastavak je rada i promišljanja kako revitalizirati povijesnu jezgru grada Šibenika.  Nije to samo naš problem, prošle su ga i svjetske destinacije te se vodimo njihovim primjerom.“, poručio je gradonačelnik.

 Projekt Recolor je započeo 1. siječnja 2019. godine čiji je nositelj tada bio Ivan Malenica kao tadašnji dekan Veleučilišta u Šibeniku.„Ovo pokazuje sinergiju lokalne zajednice, nositelja projekta i europskih fondova. Posebno je u ovom današnjem događaju bio važan projekt prekogranične suradnje INTERREG koji je usmjeren na jačanje turističkog potencijala samog grada.“,  rekao je ministar Ivan Malenica.

Projekt Recolor (Reviving and EnchanCIng artwOrks and Landscapes Of the adRiatic) sufinanciran je u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG Italy – Croatia 2014 – 2020 i usmjeren je na jačanje turističkog potencijala urbanih i prirodnih krajobraza odabranih lokacija na području Hrvatske i Italije, koje često nisu u potpunosti iskorištene ili nisu još uključeni u tradicionalne turističke rute. Uz Veleučilište u navedeni projekt je uključeno još sedam partnera, u Hrvatskoj to su Zadar i Labin, a u Italiji regija Emilia Romagna kao glavni partner, općine Cividale del Friuli te Campobasso, konzorcij Montefeltro Sviluppo te Sveučilište u Bologni.


Gradu Šibeniku "petica" za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je u Zagrebu rezultate šestog ciklusa istraživanja pod nazivom „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“ koje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.  Grad Šibenik je ocijenjen najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

 Za potrebe istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2018. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2019. godinu, prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020., te proračunski vodič za građane za 2020. godinu.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

 Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8, navodi se u rezultatima istraživanja.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

Na šibenskoj rivi postavljeni pametni kontejneri oslikani dječjim crtežima svijeta bez otpada

Na šibenskim ulicama postavljena su tri pametna Big Belly kontejnera za otpad uljepšana pobjedničkim radovima polaznika osnovnih škola na kreativnom natječaju udruge Mladi u Europskoj uniji. 

Osnovnoškolci Lea Knežević, Roko Bačelić-Medić i Kate Zorzetti na najkreativniji su način nactali svoju viziju svijeta bez otpada te su danas, uz dogradonačelnika Šibenika Paška Rakića i predstavnicu Zelenog grada Šibenik Ivanu Spahiju, sudjelovali na postavljanju Big Belly kontejnera na šibenskoj rivi. 

„Volim promatrati Šibenik dok šećem plažom i upravo tada zamišljam i svoj grad i cijeli svijet kako bi izgledao bez otpada. Za izradu crteža trebala su mi tri dana, a odabrala sam tempere jer s njima najviše volim raditi“, rekla je učenica Osnovne škole Brodarica Kate Zorzetti. 

Njen crtež, kao i onaj učenika Osnovne škole Faust Vrančić Roka Bačelića-Medića, izabrani su kao najbolji među brojnim pristiglim radovima, od strane žirija koji su činili predstavnici sudionika na projektu: Francesco Lombardi (udruga mladih Mladi u EU), Nastia Alfier (Društvo arhitekata Šibenik), Ivana Spahija (Zeleni grad Šibenik d.o.o.) i Vera Jergović Bolanča (JU Tvrđave kulture Šibenik). 

„Prijavio sam se na natječaj jer se i inače volim uključivati u razne kreativne natječaje i uživam izrađivati crteže s raznim motivima. Za ovaj natječaj nacrtao sam više crteža dok nisam došao do finalnog – nasmješene zemaljske kugle!“, rekao je Roko Bačelić-Medić.

Treći najbolji rad, učenice Osnovne škole Brodarica Lee Knežević, odabrali su njeni sugrađani putem društvenih mreža. 
„Na početku nisam imala ideju i samo sam krenula crtati. Ideja za crtež mi je došla iznenadno, a moram priznati da mi je jednako iznenađenje bilo i to što je moj rad na kraju odabran kao jedan od najboljih“, uz smijeh je zaključila Lea.  

Postavljanje inovativnih kontejnera za otpad s prešom, dio je aktivnosti projekta Šibenik Zero Waste City, u okviru kojeg će se u sljedeće dvije godine kroz eko radionice i brojna druga događanja osnažiti svijest građana i posjetitelja Šibenika o važnosti zaštite okoliša, a grad opremiti infrastrukturom za odgovornije gospodarenje otpadom. 

„Zeleni grad Šibenik kontinuirano radi, kako na pronalaženju rješenja, tako i suradnji s ciljem održavanju čistoće u Gradu Šibeniku. Bez puno razmišljanja prihvatili smo sudjelovanje u Šibenik Zero Waste City projektu kroz kojeg smo između ostalog nabavili tri BigBelly spremnika koji će zamijeniti košarice na rivi. Dodatno smo uključili i osnovnoškolce u osmišljavanje izgleda spremnika kako bi i oni postali dio ovog zelenog projekta i učinili i same spremnike vizualno ljepšima“, rekla je Ivana Spahija ispred Zelenog Grada Šibenik.   

Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik, na šibenskim tvrđavama bit će postavljeno i 15 kanti za odvajanje otpada te 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

 „Grad Šibenik pozdravlja sve aktivnosti čija je svrha edukcija građana o važnosti recikliranja i zaštite okoliša. Od malih nogu djecu treba učiti na koji način pravilno razdvajati otpad te je da iznimno važno voditi brigu o okolišu. Vjerujem kako će ovi šareni i pametni spremnici koje su oslikala naša djeca privlačiti pozornost građana te da će se u sklopu hvalevrijednog projekta Šibenik Zero Waste City naš grad obogatiti dodatnom infrastrukturom za odgovorno gospodarenje otpadom“, zaključio je dogradonačelnik Grada Šibenika Paško Rakić.

Nositelj projekta Šibenik Zero Waste City je udruga Mladi u Europskoj uniji koja ga provodi u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik. Projekt se u cijelosti financira sredstvima koje je donirala The Coca-Cola Foundation, zaklada usmjerena unaprjeđenju zajednica u kojima posluje tvrtka Coca-Cola. 

 

Posebno izdanje Šibenik Dance Festivala

Ovo će se ljeto u Krešimirovu gradu održati posebno izdanje Šibenik Dance Festivala. Naime, pandemija novog koronavirusa onemogućila je da ovogodišnji Šibenik Dance Festival obilježi svoju desetu godišnjicu gostovanjima plesnih velikana iz svijeta. Zato novi ŠDF nosi oznaku 9,5 i donosi efektan program koji predstavlja snagu domaće plesne produkcije. Njegova je poruka: „Pokret je nezaustavljiv!“

U ponedjeljak i utorak 20. i 21. srpnja posjetitelje šibenskih srednjovjekovnih tvrđava očekuje atraktivan program pod zvjezdanim nebom. Taj se program organizira u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik.
Prvu će večer na Tvrđavi svetog Mihovila biti izvedena predstava Čipka baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Koncept i koreografiju predstave potpisuje ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar. Predstava je nadahnuta izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica, paškom nošnjom i folklornom glazbom.
Drugu večer goste Tvrđave Barone očekuje program pod nazivom Četiri kreacije. Svoje će plesno umijeće pokazati Modus klub iz Zagreba i plesni centar Virus iz Bihaća te suvremene plesačice Lucija Romanova i Tetiana Svetlična.
Plesači će zaposjesti i šibenske ulice i trgove. U tim će nastupima građani i turisti moći uživati besplatno.
U Gradskoj će knjižnici u ponedjeljak 20. srpnja navečer biti otvorena izložba Mladena Božičkovića koji potpisuje plesne fotografije nastale u razdoblju od 20 godina prijateljstva Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege i Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon toga na novouređenom će se središnjem gradskom trgu Poljani održati plesni program otvorenja Festivala. U njemu će sudjelovati Sjene i Modus klub. Leonarda Lovreković s plesačima USB-a Poreč izvest će performans Melting Water.

Dan kasnije Šibenčane će svojim „site-specific“ performansima pod nazivom "Ne čujem te, mrak je" iznenaditi Škvadra, mladi umjetnički kolektiv čije je članove povezao studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Na Šibenik Dance Festival tradicionalno se naslanja plesna edukacija Art Cube. Ona obuhvaća plesne seminare za djecu i mlade koje vode priznati plesni pedagozi. Baletnoj tehnici za suvremene plesače ove će godine plesače podučavati Mojca Majcen, a radionicu za djecu i mlade pod nazivom Tekstura tijela vodit će Lucija Romanova. Voditeljica kreativnih radionica za najmlađe je priznata hrvatska samostalna umjetnica i istaknuta plesna pedagoginja Ilijana Lončar.
Edukacija Art Cube počinje dva dana prije samog festivala – u subotu 18. srpnja. Održava se u suorganizaciji s Javnom ustanovom Športski objekti Šibenik, a podupire je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Ulica 7.kontinenta u novom ruhu

Prošlog tjedna postavljen je asfalt u Ulici 7. kontinenta u Šibeniku u dužini od 80 metara čime su finalizirani svi radovi u toj ulici. Asfaltiranje su izvele Ceste Šibenik d.o.o.. U ulici je izgrađen novi armiranobetonski potporni zid položen s južne strane te je izgrađen sustav oborinske odvodnje. Vrijednost radova iznosi 328. 735 kuna.
Obnovljene su vodovodne i električne instalacije. Sve zračne instalacije su postavljene pod zemlju kao i kućni priključci. Izvedeno je kabliranje javne rasvjete, promijenjen je kabel srednjeg napona, te je uklonjen veliki čelični stup koji se nalazio na parceli u privatnom vlasništvu. Rekonstruirana je vodovodna i kanalizacijska mreža u ulici, dok je na stubištu u Ulici Zdravke Bege rekonstruirana samo vodovodna mreža.

 

 

19. travanj 2024 03:09