StoryEditorOCM
Šibenikkomunalne novosti

Sve najvažnije na jednom mjestu: donosimo friške vijesti iz Krešimirovog grada

Piše Promo
18. svibnja 2023. - 11:47

Šibenik može biti primjer drugim gradovima kako se koriste EU sredstva

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić sastao se u gradskoj upravi s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Šimom Erlićem, a na radnom sastanku razgovarali su o projektima koje Grad planira realizirati kroz ITU mehanizam.

Gradonačelnik Burić ministru Erliću predstavio je projekte Grada koji su financirani sredstvima Europske unije te one koji su u pripremi za realizaciju.

- S Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a Grad Šibenik u kontinuitetu ima odličnu suradnju te vjerujem da ćemo s realizacijom planiranih aktivnosti u dobrom ritmu nastaviti i dalje. Šibenske tvrđave, Centar za nove tehnologije Trokut, Logistički centar i glavni gradski trg, Aglomeracija, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac samo su neki od projekata koje smo izgradili europskim sredstvima, a za koji dan i svoja će vrata otvoriti Centar koralja na otoku Zlarinu - kazao je Burić.

- U pravom smo trenutku u Šibeniku s obzirom na to da će se u utorak 16. svibnja 2023. u sklopu konferencije "Urbana agenda za RH do 2030." održati svečano uručenje odluka o odabiru ITU gradova za 22 grada, među kojima je i Šibenik s alokacijom od 22 milijuna eura. Nakon uručenja odluke o odabiru ITU gradova slijedi potpis sporazuma te raspis natječaja, a ako su projekti spremni, realizacija može uslijediti kroz 2024./2025.godinu - istaknuo je ministar, dodavši da je Grad Šibenik upravo EU sredstvima ostvario vidljivu tranziciju i može biti primjer drugim gradovima u Hrvatskoj.

Podsjetimo, urbano područje Šibenik čine grad Šibenik, kao središte, grad Skradin i općina Bilice. Osnovni kriteriji za ulazak u obuhvat urbanog područja su udio dnevnih migracija zaposlenih u grad Šibenik od minimalno 30 posto te obveza postojanja prostornog kontinuiteta. U postupku pripreme dokumentacije za prijavu na poziv za provedbu ITU mehanizma održana su četiri sastanka Koordinacijskog vijeća koje čine gradonačelnici navedenih gradova, tri sjednice Partnerskog vijeća sastavljenog od članova iz javnog, privatnog i civilnog sektora, a koji su bili uključeni u izradu strategije razvoja urbanog područja Šibenik.

Provedeno je prethodno vrednovanje od strane nezavisnog stručnjaka koje je dalo pozitivno mišljenje na "Strategiju razvoja urbanog područja Šibenik", potom je proveden postupak strateške procjene utjecaja na okoliš te je izrađena strateška studija utjecaja na okoliš ‘‘Strategije razvoja urbanog područja Šibenik za razdoblje 2021.- 2027.‘‘ Izrađen je akcijski plan "Strategije razvoja urbanog područja Šibenik" s popisom projekata koji se mogu provoditi u navedenom financijskom razdoblju i provedeno je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za "Strategiju razvoja urbanog područja" te za studiju utjecaja na okoliš te strategije.

U tijeku je proces prioritizacije projekata prema metodologiji izrađenoj od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, te će nakon njegova završetka biti odabrani projekti za financiranje te potpisan Sporazum o provedbi ITU mehanizma.

Nakon završetka sastanka na kojem su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, ministar Erlić sa suradnicima obišao je lokaciju bivše vojarne na kojoj Grad planira realizirati projekt Centar za mlade.

image

Ministar Šime Erlić posjetio Šibenik

Burić: Uspješan projekt STANADI Grad će i nadalje podupirati

U okviru programa STANADI tijekom 2022. godine obnovljeno je ukupno šest arhitektonskih detalja u staroj gradskoj jezgri: dva portala, jedan balkon, jedan ugaoni stup, jedne drvene vratnice i jedna kamena bunarska kruna.

Za obnovu navedenih arhitektonskih detalja utrošeno je ukupno 150.000 (oko 20.000 eura) iz proračuna Grada Šibenika. Gradonačelnik Željko Burić i voditelj programa STANADI Ivo Šprljan obišli su lokacije na kojima se nalaze obnovljeni arhitektonski detalji.

- Balkon i dva portala nalaze se na kući Ille u Docu. Balkon je kameni, malih dimenzija i jasnih baroknih karakteristika koje ga stavljaju u približni vremenski okvir 17. stoljeća. Radove na obnovi balkona izveo je građevinski obrt “Kvadrat” uz nadzor i koordinaciju šibenskog restauratora Bože Petretića, koji je obavio i restauraciju dvaju baroknih portala na istoj kući - kazao je konzervator Ivo Šprljan, koji je ujedno obavljao stručni nadzor nad svim radovima.

U Ulici Nikole Tavelića, na kućnom broju 3, obnovljene su dvokrilne drvene vratnice historicističkih karakteristika, koje datiraju iz sredine 19. stoljeća. Obnovu vratnica izveo je Obrt za restauriranje umjetnina TIKA ART, restauratorice Tihane Milak iz Šibenika. U istoj ulici nalazi se obli kameni ugaoni stup renesansnog stila koji je u Šibeniku dominirao u 16. stoljeća. U dvorištu zgrade je kamena bunarska kruna visoka 78 centimetara. Kruna s prednje strane ima natpis na talijanskom jeziku, a u prvom retku natpisa uklesana je 1710. godina. Kruna je bila prekrivena debelim slojevima nečistoće te je natpis bio potpuno nečitak.

Radove na ugaonom stupu i bunarskoj kruni izveo je restaurator Božo Petretić.

- Projekt STANADI, uz samu restauraciju, otkriva i promiče povijesno i kulturno bogatstvo naše gradske jezgre na koje smo osobito ponosni. Radovi na arhitektonskim detaljima odvijaju se stručno, uz koordinaciju i pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Do sada je obnovljen niz povijesnih detalja u gradskoj jezgri, a projekt ćemo podupirati i u sljedećim proračunskim godinama - kazao je gradonačelnik Burić.

image

Projekt STANADI će i dalje podržavati Grad Šibenik

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Spomen-soba Domovinskog rata: Godine patnje i pobjede

Nakon završenog postupka javne nabave u šibenskoj gradskoj upravi potpisan je ugovor s izvođačem radova na 2. fazi uređenja Spomen-sobe Domovinskog rata, zajednicom ponuditelja “Elektro Mustapić” j.d.o.o. iz Lovreća i “Volting” d.o.o. iz Splita, vrijedan 66.831,40 eura s uključenim PDV-om. Građevinsko-obrtnički radovi u prizemlju “ležećeg nebodera” na Baldekinu odvijat će se 70 dana, a nakon njih će se moći prionuti realizaciji likovnog postava i opremanju interijera.

Projekt samog postava izvest će se uzimajući u obzir važnost, čast i žrtvu palih branitelja te će omogućiti svim posjetiteljima i članovima obitelji iskaz poštovanja našim herojima. Osnovno što se želi osvijestiti na ovom postavu su, prije svega, domoljublje i zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da živimo u slobodnoj Hrvatskoj. U dogovoru s udrugama branitelja i udovica Domovinskog rata, odlučeno je da prvi prostor bude isključivo posvećen poginulim braniteljima te će se stvoriti ambijent prostor koji sa svojim oblikovanjem budi emociju zahvalnosti, ponosa i tuge. Prostor pročišćen od svega suvišnog s naglaskom na živote položene za Domovinu.

Eksterijer, tj. zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće Spomen-sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove koji su u obliku slova “V” te će biti iskorišteni kao dio postava, tj. snažnog prvog dojma prilikom prilaska postavu. Sanirani i obojeni stupovi osvijetlit će se s unutrašnje strane naglašavajući “V” kao znak pobjede. Osvjetljenje će biti crveno, simbolizirajući tako godine patnje, rata i krvi, dok će se zadnji stup pred ulazom obojiti bijelim svjetlom simbolizirajući pobjedu. Ulazna vrata, koja su sastavni dio antracit aluminijske stijene s tamnim staklima, obložena su čeličnim “iskrivljenim” limom simbolizirajući izdržljivost i usprkos svim udarcima nesalomljivost. Na desnom zidu od aluminijske stijene će u čeličnom limu biti perforiran naziv “Spomen soba Domovinskog rata” koji je osvijetljen iz reflektora koji su pričvršćeni na “V” stupove. Na samom ulazu, na zidu će se nalaziti grafika s ispisanom “Molitvom” branitelja.

Na sredini prostora postavit će se fotografije branitelja na prozirnim totemima okrenutih licima jedan prema drugom, kako bi se naglasilo zajedništvo i usmjerenost prema istom cilju. Hrvatski grb postavit će se u središte stropa. Instalacija križeva koji su na njega pričvršćeni bit će postavljena u prostor između totema poginulih branitelja i samog grba/neba, te će tvoriti oblik kaplje koja simbolizira prolivenu krv i suzu, a sam oblik križa, koji će biti transparentan, simbolizira čistu dušu poginulih. Kronologija događaja bit će prikazana na višeslojnim zidovima u smjeru kazaljke sata. Zid koji dijeli ulazni i glavni prostor bit će prekriven grafikom, te će u sklopu njega biti postavljen interaktivni monitor na kojem će posjetitelji putem aplikacije moći kronološki pratiti okupirana i oslobođena područja Šibensko-kninske županije i prikaz hrvatskih postrojbi.

Na liniji spoja gornjeg i donjeg sloja postavit će se LED dioda kako bi obasjavala imena poginulih branitelja, koja su kronološki poredana na donjem dijelu i izvedena od metala. Dvoslojnost zida se nastavlja i na zidu nasuprot ulaza, na kojem su također ispisana imena poginulih branitelja. Na istom zidu nalazi se monitor s aplikacijom na kojem se prikazuju imena umrlih branitelja nakon 30. 6. 1996., datuma koji se smatra službenim završetkom Domovinskog rata, te će biti moguće putem moderatora dodavati imena na popis. Čitavim prostorom proteže se jednoobrazni pod izveden tako da podsjeća na beton, tj. da se dobije dojam neutralnosti, koja ničim ne odvlači pažnju s postava. Na južnom dijelu, na posebnom kubusu, nalazit će se knjiga dojmova. Prostor će sadržavati i diskretan sanitarni čvor.

Na prijelazu između centralne prostorije i projekcijsko-izložbenog dijela postavit će se interaktivni monitor - fotoalbum na kojemu posjetitelj sam pregledava fotografije s ratišta i nakon rata, te se daje mogućnost braniteljima da nadopunjuju stalno fotografije s bojišta i proslave pobjede. Dio izložbenog postava činit će stjegovi braniteljskih postrojbi poredani na čeonom zidu, dok će se na bijelom zidu putem ovješenog stropnog projektora projicirati film s ratnim zbivanjima. Na sredini prostorije postavit će se klupa, kako bi se moglo pogledati sadržaje, ali i zastati u tišini.

- Za realizaciju ovog dijela projekta od Ministarstva hrvatskih branitelja dobili smo 200 tisuća kuna, te u okviru zajedničkih mogućnosti realiziramo završne podopolagačke, gipskartonske, soboslikarske, elektro i strojarske radove. U međuvremenu autori postava komuniciraju s predstavnicima braniteljskih udruga kako bi dobili točne podatke o poginulim braniteljima i materijale koje mogu koristiti u likovnom dijelu postava - kazao je mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

image

Projekcija Spomen sobe Domovinskog rata na Baldekinu

Grad Šibenik

Franka Baranović na čelu Radne skupine

U Gradskoj upravi održan je sastanak Radne skupine za održivi razvoj povijesne jezgre grada Šibenika na kojem su odabrani čelni ljudi ovog tijela. Za predsjednicu je izabrana Franka Baranović, ujedno i potpredsjednica Društva arhitekata Šibenik. Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, izabran je za potpredsjednika Radne skupine.

Podsjetimo, Radna skupina za održivi razvoj povijene jezgre grada Šibenika osnovana je da bi se umanjile oscilacije koje se u povijesnoj jezgri događaju u vrijeme turističke sezone i ostatka godine.

Cilj Radne skupine je mapiranje javnog prostora te uvođenje reda u zone namjene na uzajamnu korist pružatelja usluga, posjetitelja i stanovnika samog centra grada.

Članovi Radne skupine analizirat će zatečeno stanje u povijesnoj jezgri te provjeriti mogućnosti dodatnog angažmana i djelovanja kroz postojeći zakonodavni okvir. Namjera je i provođenje aktivnosti koje potiču i promiču cjelogodišnji život povijesne gradske jezgre, raznolikost ponude usmjerene na obrtništvo, kulturu i umjetnost.

Uz predsjednicu Franku Baranović i potpredsjednika Dina Karađolu, članovi Radne skupine su: Morana Periša, predsjednica Kulturnog vijeća grada Šibenika, Hrvoje Jelković u ime udruge “Kolektiv 4B” te Matej Matić, predsjednik Savjeta mladih Grada Šibenika, Petar Mišura, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Mirjana Žurić, pročelnica UO za društvene djelatnosti, Ante Nakić, pročelnik UO za komunalne djelatnosti, Ivica Živković, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje imovinom grada Šibenika, i Ante Galić, pročelnik službe Tajništva Grada Šibenika.

image


Franka Baranović

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
18. travanj 2024 13:20