StoryEditorOCM
ŠibenikVijesti iz grada Šibenika

Sve na jednom mjestu: informacije o projektima, aktivnostima i događajima u Krešimirovu gradu

Piše šibenski.hr
26. veljače 2022. - 10:22

NASTAVAK PROJEKTA AGLOMERACIJE

Uređenje i infrastrukturno opremanje ulica Petra Grubišića i Zadarske

Ugovor o radovima na uređenju Ulice Petra Grubišića i Zadarske ulice u Šibeniku te postavljanju vodovodnih i HT instalacija između Grada Šibenika, Vodovoda i odvodnje d.o.o. i Hrvatskog telekoma d.d., kao zajednice naručitelja, te TEC gradnje d.o.o., kao odabranog izvođača radova, potpisali su u utorak, 15. veljače 2022. godine, Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, Damir Martinović, član Uprave Vodovoda i odvodnje d.o.o., Dragutin Gašpari, direktor Odjela za upravljanje projektima u izgradnji pristupne mreže HT-a te Antonijo Svirčić, član Uprave TEC gradnje d.o.o.

Radovi bi, sukladno ugovornim odredbama, trebali započeti ovog tjedna, a bit će obavljeni u dvije faze. U prvoj fazi koja će trajati pet mjeseci uređivat će se Ulica Petra Grubišića, dok će se u drugoj fazi pristupiti uređenju i postavci instalacija u Zadarskoj ulici gdje će radovi trajati tri mjeseca.  

image

Počeli radovi na uredjenju i postavljanju instalacija u ulici Petra Grubisica 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ukupna cijena radova bez PDV-a je 2.681.671,96 kuna, a vrijednost radova koje je naručio Grad Šibenik je 1.125.750,80 kuna (bez PDV-a). Vodovod i odvodnja d.o.o., pak, participirat će u ukupnoj cijeni sa 1.480.865,00 kuna (bez PDV-a), dok će naručitelj Hrvatski telekom d.d. za postavku HT instalacija izdvojiti  75.056,16 kuna (bez PDV-a).

- U sklopu nedavno završenog projekta „Aglomeracije“ izgrađeno je 52 kilometra sustava odvodnje i provedena je izgradnja i rekonstrukcija 35 kilometara gradske vodoopskrbne mreže. Neke od ulica obuhvaćenih „Aglomeracijom“ su vitalne gradske prometnice poput Ulice Matije Gupca ili Ulice Kralja Zvonimira. Sada idemo dalje te će Ulica Petra Grubišića i Zadarska ulica dobiti istu razinu komunalne opremljenosti. Ovaj ugovor je primjer uspješne suradnje svih dionika čija se infrastruktura nalazi u podzemlju javnih prometnica, te već sad polučuje sinergijski efekt - istaknuo je, prilikom potpisivanja ugovora, zamjenik gradonačelnika Mileta.   

Da je riječ o svojevrsnom nastavku projekta „Aglomeracije“, kazao je tom prigodom i direktor „Vodovoda“ Damir Martinović podsjetivši na to da će u spomenutim ulicama biti zamijenjena kanalizacijska i vodovodna mreža stara 60-ak godina.

Zadovoljstvo ovim i svim budućim projektima koje će realizirati u suradnji sa Gradom Šibenikom izrazio je ispred Hrvatskog telekoma Dragutin Gašpari dok je Antonijo Svirčić, u ime tvrtke TEC gradnja najavio kako će se izvođač radova maksimalno angažirati da radove u Grubišićevoj i Zadarskoj ulici obavi ekspeditivno i u roku.

UZ MEĐUNARODNI DAN EPILEPSIJE

Katedrala sv. Jakova osvijetljena u ljubičasto

Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježen je u ponedjeljak, 14. veljače u Šibeniku, a u znak podrške oboljelima od te bolesti katedrala sv. Jakova navečer je osvijetljena u ljubičastu boju.

image

Povodom obilježavanja Medjunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, katedrala Sv. Jakova osvjetljena je ljubičastim svjetlima
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Grad Šibenik pridružio se akciji Hrvatske udruge za epilepsiju i na njihovu inicijativu smo i osvijetlili ljubičastom bojom svoj najprepoznatljiviji simbol. Time želimo pokazati da smo svjesni stigmatizacije osoba oboljelih od epilepsije - kazala je pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić.

Primarijus Ana Sruk, specijalist neurologije te predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju istaknula je kako je destigmatizacija osoba oboljelih od epilepsije potrebna, osim u Zagrebu, i u manjim gradovima pa su zato odlučili središnju manifestaciju održati u Šibeniku.

-Stigmatizacija proizlazi iz neznanja, a ovakve velike društvene akcije služe da rušimo stigmu i predrasude te pružimo znanje - rekla je primarijus Sruk.

Uz savjetovanje s liječnicima i medicinskim sestrama o epilepsiji, inače najčešćoj neurološkoj bolesti, održan je i webinar 'Živjeti s epilepsijom', a ravnatelj Opće bolnice šibensko-kninske županije Kristijan Stipaničev naglasio je da je izuzetno važno educirati liječnice i medicinske sestre, a posljedično i pacijente.

VELIKI JUBILEJ

Obilježena stota obljetnica postojanja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“

Stota obljetnica postojanja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ obilježena je u četvrtak, 17. veljače, predstavljanjem knjige „Takovi smo kakovi smo“ Mladena Tabulova Trute, koju je knjižnica objavila u ediciji Lastovanja u studenom 2021.

O knjizi, zbirci kratkih priča napisanih zlarinskom čakavicom, govorio je dijalektolog Josip Lisac, profesor emeritus Sveučilišta u Zadru, Zvonimir Varošanec, televizijski urednik, novinar i autor te ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić.

- Stotinu godina nije malo, ni za pojedinca, ali ni za ustanovu. Samo je Šibenska narodna glazba starija od nas. Šibenik je imao nekoliko drugih knjižnica, ali samo je gradska opstala koja je promijenila nekoliko lokacija da bi se naposljetku vratila u samo sjedište grada - istaknuo je Lakić.

U povodu obljetnice u holu Gradske knjižnice organizirana je izložba zavičajne građe iz zbirke rijetkosti.

Inače, Gradska knjižnica osnovana je na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice 17. veljače 1922. godine. U početku je imala fond od 1.105 knjiga i 26 članova. Međutim, u veljači 1923. bilo je već 406 Šibenčana koji su plaćali članarinu, a fond je povećan na 2.681 knjigu.

Gradska knjižnica, koja je u međuvremenu promijenila ime u Narodna knjižnica, objedinjena je 1. siječnja 1966. s Naučnom bibliotekom, osnovanom 1962., u Gradsku biblioteku. Ime Jurja Šižgorića Šibenčanina knjižnica je ponijela 29. prosinca 1970., u povodu obljetnice rođenja velikoga hrvatskog humanista.

Od 1966. knjižnica je bila smještena u tzv. Plavom neboderu, podalje od gradskog središta. U prosincu 2005. uselila je u novi prostor u središtu grada, u zgradu na Poljani sagrađenu, prema projektu šibenskog arhitekta Ivana Vitića, na mjestu na kojem se nekoć nalazila Narodna kavana s Narodnom slavjanskom čitaonicom.

POSJET ŠIBENIKU

Gradonačelnik Burić primio Nj. E. Haakona Blankenborga, veleposlanika Kraljevine Norveške

Šibenski gradonačelnik Željko Burić primio je u četvrtak, 17. veljače, Nj. E. Haakona Blankenborga, veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj. Prilikom susreta gradonačelnik je gostu predstavio Šibenik, njegovu povijesnu i kulturnu baštinu, prirodne, gospodarske i poduzetničke potencijale te ključne projekte čijom je realizacijom postao grad visokog školstva, atraktivna turistička destinacija i potencijalno odredište ulagača iz cijele Europe. Založio se za tješnju suradnju Šibenika s prijateljskom Kraljevinom Norveškom na područjima prijenosa tehnologija, visokoškolskog sustava s naglaskom na utemeljenje zajedničkih studija na engleskom jeziku te razvoja gospodarstva čiji su temelji već postavljeni.

- Transformacija i uzlet Šibenika u grad poduzetništva, visokog školstva, turizma, kulture, gospodarstva i europskih standarda činjenice su kojima se možemo ponositi. Zahvaljujem veleposlaniku Blankenborgu na posjetu Šibeniku jer je to prilika za unapređivanje međusobnih veza, jačanje već dokazanih prijateljskih odnosa s njegovom zemljom, razmjenu informacija i stvaranje podloge za sve vidove suradnje - kazao je gradonačelnik Burić.

Veleposlanik Blakenborg, pak, izrazio je fasciniranost potencijalom grada Šibenika te razvojnim planovima, idejama i inicijativama u kojima, kako je kazao, postoji veliki prostor za jačanje međusobne suradnje sa institucijama Kraljevine Norveške na svim razinama. Također je najavio ponovni posjet Šibeniku radi pobližeg upoznavanja s njegovom poviješću i znamenitostima.

SAGRAĐENO 15 GROBNICA

Na Kvanju završena prva faza uređenja Aleje hrvatskih braitelja

Na šibenskom gradskom groblju Kvanj završena je prva faza gradnje Aleje hrvatskih branitelja. Sukladno preuzetoj zakonskoj obavezi, dovršeno je početnih 15 jednostrukih grobnica koje je Grad Šibenik samostalno financirao iz proračunskih sredstava za 2021. godinu u iznosu od 160 tisuća kuna s PDV-om. U drugoj fazi planira se izgraditi preostalih 15 grobnica za koje će iz gradskog proračuna Šibenika  2023. godine izdvojiti ista svota - 160 tisuća kuna s PDV-om. 

Aleja bi se, prema riječima Joška Vukovića, direktora gradske tvrtke "Čempresi", na taj način kompletirala kao svojevrsna cjelina, sve prema planu i projektu kojega su prihvatili Grad Šibenik i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a izradili sami "Čempresi".

image
Na gradskom groblju Kvanj završena je prva faza izgradnje Aleje hrvatskih branitelja
Grad Šibenik

- Ministarstvo hrvatskih branitelja zadovoljno je prostornom lokacijom Aleje, kao i načinom na koji ju je Grad Šibenik izgradio odlučivši se za kvalitetnije i bolje rješenje od osnovnog modela propisanog Zakonom.  Grad Šibenik je tako pokazao odlučnost i brzinu kada su u pitanju prioritetne potrebe hrvatskih branitelja čija prava proizlaze iz istoimenog Zakona, a odnose s na one hrvatske branitelje koji u trenutku smrti nemaju osigurano grobno mjesto - istaknuo je Vuković.

PROJEKT GRADSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Šibenik postaje dio projekta integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji

Turistička zajednica grada Šibenika započinje s projektom IQM Destination radi podizanja ljestvice kvalitete  destinacije. Riječ je o jedinstvenom projektu upravljanja kvalitetom destinacija autorica Đurđice Šimičić i Anamarije Cicarelli koji je unaprijedio djelovanje turističkog sektora u Hrvatskoj kroz niz edukacija turističkih djelatnika, mjerenja kvalitete, postavljanja standarda usluge i ponude te osnaživanja brenda destinacija.

- Jedan od naših glavnih ciljeva je odgovorni, održivi i kvalitetni turizam kojim se promiču temeljne vrijednosti Šibenika kao destinacije. Da bismo to postigli uveliko će nam pomoći suradnja s, na tom području etabliranom tvrtkom Feel IQM, s kojom započinjemo ovaj projekt integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji sa stvaranjem standarda kvalitete i sinergijskog povezivanja svih bitnih dionika u našoj turističkoj ponudi -  izjavio je Dino Karađole, direktor ureda TZ grada Šibenika.

image

Gradske ulice  bile su prošlo ljeto pune turista
 
Niksa Stipanicev/Cropix

Aktivnosti koje tim projekta IQM Destination donosi u Šibenik kreirane su s ciljem gospodarskog jačanja cijele zajednice, osnaživanja suradnje, sinergije u destinaciji i poticanja izvrsnosti. Neke od tih aktivnosti su prezentacija projekta stanovnicima, javni poziv za uključenje u projekt IQM Destination Šibenik, mjerenje početnog stanja kvalitete u destinaciji, mjerenje indikatora destinacijskih standarda prema smjernicama Svjetske turističke organizacije (UNWTO) te mjerenje zadovoljstva stanovnika turizmom u  destinaciji. Nakon tih početnih analiza slijedi definiranje standarda IQM Destination Šibenik, provođenje audita i individualnih savjetovanja, edukacije o implementaciji IQM Destination standarada, konzultacije, te godišnje mjerenje učinkovitosti.

Potencijalni partneri u provođenju projekta IQM Destination Turističkoj zajednici Grada Šibenika koja je nositelj projekta, su javne gradske institucije,  privatni i javni sektor - hotelijeri, kampovi, privatni smještaj, atrakcije, ugostiteljski objekti, lokalni proizvođači, turističke agencije, suvenirnice i drugi.

Implementacijom ovog projekta stavlja se naglasak na inovaciji, kreativnosti i povezanosti koja veže privatno i javno partnerstvo u destinaciji i okruženju, sa svim partnerima koji utječu na kvalitetu u turizmu. Koncept IQM Destination projekta prilagođen je potrebama gosta, ali i stanovnika, trendovima u turizmu, te odgovornom i održivom upravljanju destinacijom.

Koncept IQM Destination u listopadu 2020. godine prihvaćen je kao jedan od najboljih primjera u praksi od UNWTO-a, Svjetske turističke organizacije, čime je tvrtka Feel IQM primljena kao pridruženi član UNWTO. Projekt IQM Destination dobio je pismo potpore Hrvatske turističke zajednica, preporuku Ministarstva turizma i sporta, te preporuke destinacija u kojima se provodi.

TZ Grada Šibenika će uskoro objaviti Javni poziv svim zainteresiranim subjektima koji svojim radom doprinose razvoju i kvaliteti turističke ponude, da se prijave na sudjelovanje u projektu.

28. svibanj 2024 18:26