StoryEditorOCM
Šibenikkomunalne novosti

Sve na jednom mjestu: donosimo najvažnije vijesti iz Krešimirovog grada

Piše Promo
21. travnja 2023. - 11:42

Knjižnica priređuje bogat trodnevni program

Šibenik se i ove godine pridružuje najmasovnijoj nacionalnoj manifestaciji koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige. Ovogodišnja manifestacija koja će se održati od 21. do 23. travnja 2023. temom “Sanjaju li roboti električne knjige?” propitkuje fenomen umjetne inteligencije, a ona polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” u Šibeniku svojim će korisnicima tijekom Noći knjige 2023. darivati građu, sve u skladu s krilaticom “Um caruje, sve je puno znanja, knjižnica zato knjige ti poklanja”. Nakon radionice micro:bita “text to speech” koja je održana u srijedu, 19. travnja, na audiovizualnom odjelu Knjižnice, u petak, 21. travnja najavljen je bogat i raznovrstan program.

Već u 8 sati, na prvom katu bit će otvorena izložba portreta generiranih umjetnom inteligencijom “Sanjaju li androidi književne likove”. Moći će se razgledati do ponoći 23. travnja. Na knjižničnom dječjem odjelu u 9.30 sati počet će likovna radionica “Roboti”. U multimedijalnoj dvorani u 11 sati upriličit će se druženje sa Slavkom Sobinom, glumcem i autorom serijala Šapice.

Otvorenje manifestacije zakazano je u prizemlju Knjižnice u 18.30 sati, a u 18.45 bit će proglašen najčitatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik u 2022. godini. Izložba postera s ilustracijama iz knjige Luke Ivkovića “Novi strojevi, knjiga druga” na rasporedu je neposredno nakon proglašenja najčitatelja, otvorenje je u 19.15 sati na prvom katu Knjižnice dok će 15 minuta poslije biti predstavljan roman “Nešto između” Eda Bartola. Proglašenje pobjednika KuŠina, nagradnog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču, u 20.30 sati, posljednji je kulturni događaj u Knjižnici tog dana.

U subotu, 22. travnja, pak, dva su događaja kojom će se Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” oprostiti od ovogodišnje Noći knjige. Riječ je o radionici “Robot iz mašte” koja će u 10 sati biti otvorena na dječjem odjelu te natjecanju “Roboalkar” koje će se održati na audiovizualnom odjelu Knjižnice.

Noć knjige 2023. održat će se u 254 grada i mjesta diljem Hrvatske, a u programu sudjeluje 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica. Knjiga i čitanje slavit će se i u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, pa i u tramvajima, vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci.

Noć knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Izbori u 16 mjesnih odbora i gradskih četvrti

Gradsko izborno povjerenstvo za izbor članova vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora Grada Šibenika objavilo je kandidacijske i zbirne liste za mjesne izbore koji će biti održani u nedjelju, 23. travnja. Time je počela izborna promidžba, odnosno kampanja, koja će trajati do 24 sata prije održavanja izbora. Predizborna šutnja taje cijelu subotu, 22. travnja i u nedjelju do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati. Gradsko izborno povjerenstvo utvrdit će rezultate glasovanja najkasnije do ponedjeljka, 24. travnja do 19 sati i odmah ih objaviti.

Na području Grada Šibenika, inače, osnovano je 16 gradskih četvrti i 29 mjesnih odbora kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima. Vijeća mjesnih odbora (i gradskih četvrti) imaju, uključujući i predsjednika, između pet i devet članova, što ovisi o broju birača na određenom području. Mjesni odbori na područjima do 200 birača imaju po pet članova vijeća, na onima koji imaju između 201 i 500 birača bira se po sedam vijećnika, dok je po devet članova u vijećima mjesnih odbora (gradskih četvrti) koji imaju više od 500 birača.

Poboljšan sustav informiranja o parking mjestima

“Gradski parking” nastavlja implementiranje ITS- telematičkog sustava informiranja i navođenja vozača na šibenskim parkiralištima. Na parkirališnim mjestima u ulici Put groblja i Sv. Nediljica ugrađeno je, tako, 60 radar parkirališnih senzora za prepoznavanje popunjenosti parkirališnih mjesta i dva LED informacijska panela, a sve kako bi se korisnicima olakšao pronalazak slobodnog parkirališnog mjesta. Nastavak je to priče koja je, doznajemo u toj šibenskoj gradskoj tvrtki, pokrenuta još 2017. godine uspostavom ITS- telematičkog sustava informiranja i navođenja vozača na parkiralištima u Šibeniku.

- S obzirom da se iz raznih smjerova dolaska u grad, stvaraju velika prometna opterećenja, stvorila se potreba za pružanjem informacija vozačima o lokacijama i stanju slobodnih parkirališnih mjesta u realnom vremenu u gradu Šibeniku. LED dispayi vozačima daju informaciju o slobodnom broju parkirališnih mjesta na obližnjem parkiralištu te je signalizacija istaknuta zelenom bojom, a u slučaju potpune zauzetosti parkirališta svijetli znak kako nema slobodnih mjesta.- objasnio je Goran Bulat, direktor “Gradskog parkinga”.

Do sada je, inače, postavljeno deset LED prometnih znakova u Ulici Ivana Meštrovića u Njivicama za sezonsko parkiralište TEF, dva LED panela u Ulici kralja Zvonimira (kod Poljane) u Vukovarskoj ulici, u Ulici Ante Starčevića (tržnica), dva LED panela u Ulici Stjepana Radića (kod ulaza u OB Šibenik), Zagrađu, ulici Put groblja te na parkiralištu Sv. Nediljica.

Vrijednost investicije iznosi 18.028 EUR bez PDV-a, za novopostavljene radar parkirališne senzore i LED informacijske panele, a ugradnju je izvela tvrtka SICK Mobilisis d.o.o. iz Varaždina.

Grad otkupio zemljište za dječje igralište

Na području Gradske četvrti Meterize, u Jurasima, izgradit će se dječje i malo sportsko igralište.

Grad Šibenik je u postupku javne dražbe otkupio preko 1600 m2 zemljišta za navedenu namjenu, za što je izdvojeno 40 tisuća eura iz gradskog proračuna.

Zemljište je položeno uz glavnu prometnicu, Ulicu 113. šibenske brigade HV, ali denivelirano, te je uz dječji i sportski sadržaj planirana i izgradnja autobusnog ugibališta s nadstrešnicom i pripadajućim nogostupom i ostalim pješačkim konekcijama.

Grad Šibenik je naručio i izradu cjelokupne projektne dokumentacije koja bi trebala biti gotova do kraja ove godine.

“Za izgradnju dječjeg igrališta u Jurasima Grad je doslovno godinama tražio prikladan teren i sad smo konačno preskočili glavnu zapreku da djeca ovog dijela grada dobiju sadržaj koji im je obećan, a prije svega itekako potreban.”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

U ovoj godini bi dječja igrališta trebala dobiti šibenska naselja Lozovac, Danilo Biranj i Goriš.

Radna skupina za održivi razvoj povijesne jezgre grada

Grad Šibenik posljednjih se godina na turističkoj karti uvrstio kao nezaobilazna destinacija te je povijesna gradska jezgra, uz revitalizirane tvrđave, prepoznata kao simbol grada, odnosno prostor koji itekako budi interes posjetitelja. Da bi se umanjile oscilacije koje se u povijesnoj jezgri događaju u vrijeme turističke sezone i ostatka godine, osnovana je Radna skupinu za održivi razvoj povijesne jezgre grada Šibenika kojoj će glavni cilj biti mapiranje javnog prostora te uvođenje reda u zone namjene na uzajamnu korist pružatelja usluga, posjetitelja, ali prije svega i stanovnika samog centra grada.

U Radnu skupinu imenovani su Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, Franka Baranović, potpredsjednica Društva arhitekata Šibenik, Morana Periša, predsjednica Kulturnog vijeća grada Šibenika i Hrvoje Jelković ispred udruge Kolektiv 4B. Članovi Radne skupine su i predstavnici Grada Šibenika: Petar Mišura, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Mirjana Žurić, pročelnica UO za društvene djelatnosti, Ante Nakić, pročelnik UO za komunalne djelatnosti, Ivica Živković, zamjenik pročelnika za gospodarenje imovinom grada Šibenika i Ante Galić, pročelnik službe Tajništva grada Šibenika.

Na sastanku je istaknuto da razvoj turističke ponude u gradu ne smije umanjiti kvalitetu života lokalnog stanovništva. Kako bi se preokrenuo trend, odnosno izbjegla apartmanizacija te stavljanje poslovnih prostora i javnih gradskih površina u svrhu turizma, potrebno je kreirati i provoditi javne politike koje potiču i promiču cjelogodišnji život povijesne gradske jezgre, raznolikost ponude usmjerene na obrtništvo, kulturu i umjetnost.

"Svjesni smo da je sezonalnost problem koji pogađa i druge dalmatinske gradove, no želimo provoditi dugoročnu i jasnu politiku zaštite urbane cjeline i njezinih građana. Upravo je to razlog osnivanja Radne grupe koju čine stručne osobe različitih profesija kako bi se tema što bolje sagledala, a s ciljem postizanja kvalitete i održivosti. Osmišljavanjem manifestacija i atraktivnih sadržaja privukli smo posjetitelje u našu povijesnu jezgru, a protok ljudi je ujedno prilika i za rad uslužnih djelatnosti. No nećemo dopustiti da je ovaj trend vezan isključivo uz ljetnu sezonu", istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

Radna skupina će u svom radu promišljati modele optimizacije korištenja javnih površina, poslovnih prostora, uređenje zelenih površina te kulturne sadržaje kao nematerijalnu nadogradnju, ali i njihova konkretna postavljanja u prostoru.

"Krenuli smo s idejom da je naša povijesna jezgra jedna od najljepših na Jadranu i vjerujemo da pažljivijim odabirom sadržaja i ponude u njoj možemo održati dinamičnost tijekom cijele godine", kazao je direktor TZ-a Dino Karađole.

02. svibanj 2024 15:35