StoryEditorOCM
Šibenikkomunalne novosti

Sve na jednom mjestu: donosimo najvažnije informacije iz Šibenika i okolice

Piše Promo
30. ožujka 2023. - 10:43

‘Šibenski tići‘ u novom ruhu

Bageri skoro stižu na Šubićevo šetalište. Dječji vrtić “Šibenski tići” koji djeluje u sastavu javnog gradskog vrtića Smilje, smješten u bivšoj vojarni u neposrednoj blizini tvrđave Barone, uskoro će biti proširen te će dobiti nove sadržaje na radost roditelja i njihovih mališana.

Jedan od najljepših gradskih vrtića, okružen borovom šumom, svojedobno se uključio u utrku za najljepši vrtić u Hrvatskoj, a nedavno je Grad Šibenik, kao osnivač, za proširenje njegova kapaciteta dobio nešto više od 325.000 eura, odnosno 2.448.000 kuna, iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za koji je ovaj projekt bio prijavljen.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta ne krije zadovoljstvo što će još jedan gradski projekt biti sufinanciran bespovratnim sredstvima te ističe kako je proširenje “Šibenskih tića” dobilo najveći mogući iznos predviđen za slične projekte. Građevinska dozvola već je dobivena, a u tijeku je kontrola izvedbenog projekta, kaže Mileta i dodaje kako uskoro slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova.

- Očekujem da radove započnemo nakon provedenog postupka javne nabave izvođača radova, a koji ćemo pokrenuti u sljedećih nekoliko mjeseci - ističe Mileta.

Uz postojeći objekt sada se nalazi nekoliko derutnih objekata s urušenim krovištem, čak i zidovima, koji će u projektu proširenja vrtića biti uklonjeni, a na njihovu mjestu izgrađeni novi s pripadajućim garderobama i sanitarnim čvorom. Mjesto u vrtiću kada sve bude završeno trebale bi dobiti dvije nove dječje skupine, od kojih je, kako su još prije najavili iz gradske uprave, jedna predviđena za boravak djece s teškoćama u razvoju.

U novom dijelu vrtića na svoje bi došli i odgojitelji koji će dobiti svoju garderobu, a predviđena je i izgradnja čajne kuhinje te spremišta i strojarnice.

“Šibenski tići” dobit će i svoju malu sportsku, odnosno rekreacijsku dvoranu. Za tu će se namjenu iskoristiti također jedan od zaostalih objekata bivše vojarne koji je, kao i ostali, u vrlo derutnom stanju. Riječ je o površini od oko 150 četvornih metara. Buduća dvorana bit će višenamjenska i imat će svlačionice, spremište rekvizita, kabinet s garderobom te sanitarni čvor, uključujući i onaj za djecu smanjene pokretljivosti.

Stari i novi dio vrtića bit će spojeni “toplom vezom” - mostom, napominje Mileta i dodaje kako će vrtić dobiti i novo dječje igralište, a zelene površine bit će zasađene tradicionalnim mediteranskim i autohtonim biljem.

Aktualna gradska uprava iza sebe već ima nekoliko kapitalnih ulaganja u dječje vrtiće. Posljednji takav bio je novoizgrađeni vrtić Ljubica u Crnici otvoren početkom godine, a prethodili su mu izgradnja ili obnova i uređenje vrtića: Mali Mihovil na Jamnjaku, Vidici, Građa, Veslo u Zatonu, a i postojeći objekti “Šibenskih tića” već su doživjeli jednu rekonstrukciju.

Iziđite, izbori za mjesnu samoupravu su 23. travnja

Stupanjem na snagu odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na području Grada Šibenika prestao je mandat dosadašnjih članova vijeća gradskih četvrti i članova vijeća mjesnih odbora u Gradu Šibeniku.

Gradsko vijeće Šibenika na svojoj je 13. sjednici stoga usvojilo prijedlog odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na području Grada Šibenika koji će se, kako je navedeno u odluci, održati u nedjelju, 23. travnja 2023. godine od 7 do 19 sati.

Na području Grada Šibenika, inače, osnovano je 16 gradskih četvrti i 29 mjesnih odbora kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima. Vijeća mjesnih odbora (i gradskih četvrti) imaju, uključujući i predsjednika, između pet i devet članova, što ovisi o broju birača na određenom području. Mjesni odbori na područjima do 200 birača imaju po pet članova vijeća, na onima koji imaju između 201 i 500 birača bira se po sedam vijećnika, dok je po devet članova u vijećima mjesnih odbora (gradskih četvrti) koji imaju više od 500 birača.

Za nastavak uređenja plaže 65 tisuća eura

Grad Šibenik je od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobio 65 tisuća eura za nastavak uređenja plaže u Zablaću u sklopu projekta “Sanacija pomorskog dobra u Zablaću – faza II”.

Projekt je prijavljen na javni Poziv za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2023. godini.

Sanacijom se planira izrada betonskog obalnog zida, odnosno plombe u duljini od 52 metra koja služi za zaštitu od podlokavanja obale djelovanjem mora. Planirana je, također, površinska obrada 585 četvornih metara zaobalne površine izradom nearmirane betonske ploče te sanacija postojećih i izrada novih skala i pripadajućih rukohvata za ulazak i izlazak kupača iz mora.

U sklopu projekta “Sanacija pomorskog dobra u Zablaću - faza II “ planira se i dodatno uređenje plaže postavljanjem komunalne opreme i uređenjem dijela plaže namijenjenog djeci.

Podsjetimo, riječ je o nastavku sanacije plaže u Zablaću, koja je oštećena djelovanjem atmosferskih prilika i mora. Naime, u prosincu 2022. godine, u sklopu projekta “Saniranje pomorskog dobra u Zablaću”, dovršen je prvi dio obnove pomorskog dobra u ukupnoj duljini od 147 metara te 933 četvorna metra površine.

Veliko zanimanje za projekt s kojim treba početi od djetinjstva

U Urbanom centru Grada Šibenika predstavljeni su rezultati projekta "Zdrav, zdraviji, Šibenik!" koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. godine.

Predstavljanju je prisustvovao i mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika koji je tom prilikom kazao kako je Grad Šibenik poznatiji po infrastrukturnim projektima, no da su i soft projekti, poput ovoga, dio šibenske europske priče.

- Radi se o projektu vrijednom oko 40 tisuća eura preko kojeg smo pomogli ljudima s dijagnozom šećerne ili kardiovaskularne bolesti. Zdravstvo nije područje kojim se bavi gradska uprava, ali zdravlja nikad dosta pa se i Grad Šibenik uključio u ovu priču. Od 2014. smo, tako, započeli niz EU projekata iz raznih područja te ćemo prvom sljedećom prilikom prijavljivati projekte slične ovome - najavio je zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Kako je istaknuto na predstavljanju, broj oboljelih od šećerne bolesti ili dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti iz godine u godinu sve više raste, stoga se kroz projekt provelo šest edukativnih radionica/webinara na temu upravo tih bolesti.

- Cilj ovog projekta je informirati i povećati svijest stanovnika Šibenika o zdravlju i važnosti prevencije dijabetesa mellitusa i kardiovaskularnih bolesti. Radionice/webinare su osmislili i implementirali stručnjaci iz područja medicine, nutricionizma, odnosno prehrambenih tehnologija i kineziologije. Sudjelovalo je više od 240 osoba, a ono što smo osvijestili je potreba da se edukacija o zdravlju započne od najranije školske dobi - mišljenja je Ines Sarić, viša stručna suradnica u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Edukativne radionice bile su namijenjene osobama mlađim od 25 godina, starijim od 54 godine te oboljelima od spomenutih bolesti i članovima njihovih obitelji, a projektom "Zdrav, zdraviji, Šibenik!" promiče se važnost stjecanja zdravih navika, konzumacije zdrave hrane i povećanja rekreacijskih aktivnosti, sve u cilju kvalitetnijeg života i zdravlja Šibenčana.

Nositelj projekta je Grad Šibenik, a partneri Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Sportsko društvo Spartak iz Šibenika.

Šibenski spektakl zatvorio Festival svjetla u Zagrebu

Tvrđava kulture, ustanova koja upravlja trima šibenskim tvrđavama i Kućom umjetnosti Arsen, zatvorila je koncertom benda Fogsellers i glazbeno-vizualnim spektaklom Sono Koloro zagrebački Festival svjetla koji se održao istovremeno na 28 lokacija Donjeg i Gornjeg grada.

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo se imali priliku predstaviti na ovom sjajnom festivalu doista dojmljivog programa. Od samih početaka rada ustanove inspirirani smo multimedijom i novim digitalnim, suvremenim rješenjima, posebno kada je riječ o interpretaciji baštine. Iza nas je jako puno produkcije različitih multimedijalnih i digitalnih sadržaja, a sada smo u metropoli imali priliku predstaviti vrlo zanimljiv i dinamičan sadržaj nastao kroz europski projekt obnove Tvrđave svetog Ivana, najveće kopnene šibenske tvrđave - poručila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica šibenske Tvrđave kulture.

Atraktivne projekcije naziva "Outside the Wall" izuzetan su multimedijalan umjetnički sadržaj koji potpisuje hrvatski umjetnik Ivan Marušić Klif, a prvi su put prikazane prošlog ljeta na stoljetnim bedemima šibenske Tvrđave svetog Ivana. Zagrepčani i gosti u njima su mogli uživati na igralištu Tuškanac svakog dana tijekom trajanja Festivala svjetla.

Projekcija "Outside the Wall" sastoji se od više tematskih segmenata, a kroz jedan od njih predstavljeni su šibenski velikani poput Arsena Dedića, Ivana Vitića, Miše Kovača, Vesne Parun i drugi. Koristeći razne tehnike poput kolaža, 3D animacije, ilustracije, crteža i fotografije, prikazana je priča o šibenskim spomenicima kulture s naglaskom na Tvrđavu svetog Ivana i korištenje inovativnih, modernih tehnologija u interpretaciji bogate povijesti.

Festival svjetla, koji je ove godine na ulice Zagreba privukao brojne posjetitelje, zatvoren je glazbeno-vizualnim spektaklom Sono Koloro u izvedbi šibenskog benda Fogsellers, uz gostovanje vokalistica Nataše Cvitan Plazibat i Dore Fodor te plesačice Vesne Grandeš i Anisa Habibovića.

Na Festivalu, koji je ove godine održan peti put, uz hrvatske kreativce sudjelovali su i umjetnici iz Francuske, Nizozemske i Njemačke. Cilj je manifestacije ujediniti maštu, umjetnost i tehnologiju, a ukupno je tijekom pet dana u Zagrebu bilo moguće uživati u 33 izuzetne atrakcije na 28 lokacija.

Hosteli bilježe 55 posto više noćenja

Zadovoljstvo rezultatima lanjske turističke sezone po kojima je, računajući i sektor nautike, na administrativnom području grada Šibenika ostvareno oko 1,7 milijuna noćenja te gotovo 310 tisuća dolazaka u (ne)komercijalnom smještaju izrazili su na posljednjoj sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Šibenika vijećnici tog tijela. Ujedno su jednoglasno usvojena izvješća o radu Vijeća, direktora ureda Turističke zajednice, kao i izvješće o izvršenju programa rada za prošlu godinu s financijskim pokazateljima.

U odnosu na 2021. godinu povećanje broja noćenja od 55 posto upisali su šibenski hosteli, 23 posto više noćenja zabilježili su hoteli, kampovi 17 posto, a privatni iznajmljivači godinu su završili s 21 posto boljim pokazateljima.

U strukturi gostiju po državama iz kojih dolaze zamjetan je, rečeno je na sjednici, i trend znatnog povećanja broja turista iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, zemalja koje su nekoć bile na začelju statističkih tablica. Također su se na šibensku turističku kartu upisala mjesta u kojima je donedavno turizam bio u samim začecima.

Vijećnici su se složili kako turističkim pokazateljima pridonose i brižno planirane manifestacije na otvorenom te izbor izvođača, a kao primjer uzet je novogodišnji nastup Róisín Murphy na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku. Takvom se praksom, složili su se, pospješuje brendiranje grada što se odražava na sve subjekte u turizmu. Dva su hotela Amadria Parka, primjerice, tijekom novogodišnjih praznika bila otvorena, a već za uskrsne blagdane otvara se, najavljeno je, svih pet hotela te velike hotelske kuće.

Na sjednici Turističkog vijeća podržan je i prijedlog raspodjele sredstava po Javnom pozivu "Potpore manifestacijama u 2023. godini".

 

 

19. travanj 2024 03:59