StoryEditorOCM
ŠibenikAdventura

Sve je spremno za omiljenu šibensku manifestaciju: prvi put program i na Poljani, ali zadnju riječ imaju ‘stožeraši‘

Piše Marija Lončar
11. studenog 2021. - 08:13

Zahuktale su se pripreme za ovogodišnju Adventuru, šibenski božićni sajam koji od početka svoju prepoznatljivost među sličnim manifestacijama gradi bogatim glazbenim programom i koncertima te konceptom "zero waste" zbog čega je postao i prvi ekološki adventski sajam u Hrvatskoj. Šibenčani kojima je korona lani ukrala Adventuru, s nestrpljenjem iščekuju njezino ovogodišnje izdanje koje bi 3. prosinca trebalo biti otvoreno u Perivoju Roberta Visianija, tradicionalno već glavnoj lokaciji svih Adventurinih događanja. Program bi, kako najavljuje Morana Periša iz Tvrđave kulture, koja je zajedno sa Zoranom Erakom, koatorica manifestacije u suradnji s Gradom Šibenikom i šibenskom Turističkom zajednicom, trebao biti objavljen tijekom sljedeća dva tjedna.

Još se ništa ne zna

No, iako se sve radi kao da će se Adventure najnormalnije održati, njezina je sudbina, baš kao i lani, u rukama Nacionalnog, odnosno lokalnih stožera civilne zaštite, a to znači da je neizvjesna. Naime, budući da je riječ o događaju koji će okupljati više od 100 ljudi, organizatori će morati posebno tražiti dozvolu "stožeraša". Bez njihova odobrenja neće biti ni Adventure, unatoč silnoj želji organizatora i njihovoj spremnosti da se prilagode svim ograničenjima samo da se prošlogodišnja blagdanska tuga i pustoš ne ponove.

image
 Mirjana Žurić
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Pročelnica za društvene djelatnosti u šibenskoj gradskoj upravi Mirjana Žurić podsjeća kako je već odabrano 13 ugostiteljskih kućica koje će biti postavljene u đardinu, no kako će Adventura konačno izgledati ako dobije zeleno svjetlo stožera, hoće li se moći posjetiti samo uz COVID potvrde, hoće li đardin biti ograđen i koliko bi takav režim ubio blagdanski duh sajma, nitko u ovom trenutku ne može reći.

- Nakon prošlogodišnje pauze, kada smo sve morali otkazati, iako je bilo spremno, jako nam je stalo da se Adventura održi, pa makar i u ograničenom opsegu. Spremni smo za sve varijante, čak i ako bi trebale biti COVID potvrde što znači i da bi Perivoj Roberta Visianija morali ograditi, odnosno zatvoriti sve ulaze osim glavnog. Lani nije bilo ništa i svi su se žalili. Osim toga u cijeloj ovoj pomalo depresivnoj situaciji željeli smo ljudima ponuditi priliku da se malo opuste. Svi smo toga željni, ali, naravno, ne možemo se igrati sa zdravljem. Iako radimo kao da će Adventure biti, ipak moram naglasiti da je njezino održavanje neizvjesno, jer moramo vidjeti što će reći stožer – kazala je Žurić.

Sadržaji na Poljani

S nadom da se neće ponoviti scenarij od prije godinu dana, kada je svega tjedan dana prije otvorenja, tog 26. studenoga 2020., sve moralo biti otkazano, Periša govori kako se ovogodišnja Adventura, zbog cijele situacije, ali i manjeg proračuna, ne bi održavala na više lokacija poput Medulića, Male lože ili trga ispred crkve sv. Frane, već će jedino mjesto događanja biti đardin, ali bi bila zadržana i pozornica kod katedrale, a time i intencija da se na Adventuri điraje po gradu. No, planiraju se i neke novine. Prvi put u program šibenskog božićnog sajma bila bi uključena i Poljana.

image

Morana Periša, pokrenula je plastic free advent na Adventuri
 
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

- Sadržaji su predviđeni i na Poljani gdje planiramo postaviti klizalište koje je prije bilo ispred škole Fausta Vrančića. Bilo bi otvoreno kako se ne bi nagrđivala Poljana, a ove godine ponovo bi u funkciji bile sve tri etaže đardina. Naime, dok se uređivala Poljana gornji dio parka koristio se za potrebe gradilišta, a sada bi se tim dijelom otvorio koridor koji spaja park s Poljanom. Također, ovisno o mjerama, planiramo Adventuricu u Studiju Galerije sv. Krševana, ex Galeriji Matija, koji je postao jako drag i posjećen program gdje su se održavale dječje radionice i gdje se na nepretenciozan način, sustavno diže svijest naših najmlađih o očuvanju prirode, recikliranju i svemu onomu što Adventura pokušava graditi oko zero weste priče – navodi Periša i dodaje kako se, ako bude potrebno, sav dječji program i radionice mogu održavati i na otvorenom.

Zvijezda događaja

Ipak, zbog neizvjesnosti koja još postoji oko samog održavanja Adventure, o programu se detaljnije još ne može govoriti, a neka događanja još moraju biti i potvrđena.

- Plan je da sve ono što smo prije radili ulazeći u gradsku jezgru da sada prezentiramo na Poljani, trgu koji ponovo imamo, tako da bi ona na neki način trebala biti zvijezda događanja. Kada je riječ o glazbenom programu i koncertima prevladat će domaće, šibenske snage. I do sada smo naglasak stavljali na lokalne izvođače, ne samo u večernjim nego i jutarnjim koncertima, ali ove godine, kako neće biti međunarodnih gostovanja, ali i zbog toga što je cijela glazbena industrija već neko vrijeme u restrikcijama one će prevagnuti, jer našim glazbenicima želimo dati podršku i priliku da nastupaju. Plan je da glazbeni program ide tempom na koji smo navikli svih ovih godina. Adventura je specifična baš po tomu, jer je, za razliku od drugih adventskih sajmova, fokusirana na glazbu. Planiramo održati i sva prepoznatljive točke Adventure od fritulade i obilježavanja Proslave, šibenskog običaja tjedan dana uoči Božića, zajedno s "kolašima" i šibenskim vodičima do puštanja božićnih lampiona za humanitarne svrhe. Spremni smo za sve opcije, uključujući i COVID potvrde. Treba reći, naravno, da sve ovo ovisi isključivo o Nacionalnom i lokalnim stožerima. Kakve budu regulative poštivat ćemo ih. Imamo pluseve jer se radi o otvorenom prostoru i cirkuliranom načinu posjeta. Ako imamo 2000 do 3000 posjeta dnevno to ne znači da su svi ti ljudi u jednom trenutku na tom prostoru. Oni cirkuliraju, u različito doba dana dolaze po različite sadržaje. Mi znamo do koje bi to brojke moglo ići, a sada ćemo vidjeti do koje će i moći – kazala je Periša, no, na pitanje hoće li biti dočeka Nove godine na otvorenom ipak nije mogla odgovoriti.

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

U neizvjesnosti koja postoji i brojkama oboljelih od korone koje i dalje rastu, kraj prosinca i mjere koje bi tada mogle biti na snazi, čine se potpunim nepoznanicama.

24. travanj 2024 17:36