StoryEditor
ŠibenikMinistar na Tanaji

Sve ide po planu: Radovi na tvrđavi sv. Ivana bit će završeni do kraja 2021. godine; Za obnovu će biti potrošeno gotovo 48 milijuna kuna

Piše šibenski.hr
23. kolovoza 2019. - 14:22

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić u pratnji gradonačelnika Željka Burića jutros je obišao radove na projektu Revitalizacije tvrđave sv. Ivana. Radovi vrijedni ukupno 47,7 milijuna odvijaju se prema planu, a izvode ih tvrtke Inovator i A3 d.o.o. Završetak obnove planiran je do kraja 2021., a Grad Šibenik je za ovaj projekt uspio povući čak 41 milijun kuna europskih sredstava.

„Zadovoljstvo mi je danas biti u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji koja je dosad ugovorila 1,6 milijardi kuna, dok se na šibenskom području provode projekti vrijedni 1,1 milijardu kuna. Čestitam gradonačelniku na činjenici da su tvrđave danas simbol razvoja grada te na uspjehu u povlačenju EU fondova. Tu su još i projekti aglomeracije, ali i brojni drugi projekti koji podižu kvalitetu života građana na ovom području. Nedavno je potpisan sporazum za pristup ITU mehanizmu koji će omogućiti Šibeniku dodatna sredstva i ulaganja u sljedećoj financijskoj omotnici“, izjavio je ministar Pavić.

Tvrđava sv. Ivana, nakon sv. Mihovila i Baronea, treći je fortifikacijski objekt koji će se u Šibeniku obnoviti uz pomoć europskih fondova, a u njemu će, po završetku, biti smješteni edukativno-znanstveni te kulturno-turistički sadržaji za posjetitelje.

 

 

„Šibenske tvrđave, jedinstveni fortifikacijski sustav, pravi su primjer uspješnog povlačenja europskih sredstava. Obnovljeni su spomenici kulture, ispričana je bogata povijest, zaposleni su ljudi te je postignuta samoodrživost sustava kroz uspostavu Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik.“, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Tvrđava sv. Ivana će nakon obnove biti jedinstvena i po inovativnoj gastro-vizualnoj koncepciji kojom će svi posjetitelji moći iskusiti jedinstveni doživljaj tradicionalne večere iz vremena nastanka tvrđave, ali vizualno obogaćen 3D mappingom. Pored toga, u budućem edukativnom kampusu provodit će se arheološki praktikum na terenu koji će biti namijenjen djeci, a uključivat će i modernu tehnologiju -  interaktivne pametne učionice i virtualnu knjižnicu.

Obnovom tvrđave sv. Ivana obnovit će se i opremiti njezine dvije cjeline - sjeverni dio tvrđave poznat kao 'Kliješta' i južni zvan 'Zvijezda', kao i njezini obrambeni bedemi.

Šibenske tvrđave, osim što predstavljaju neprocjenjivo kulturno blago, danas su iznimna turistička atrakcija na kojoj se temelji značajan dio šibenske turističke ponude koja se posljednjih godina intenzivno razvija.

Izdvojeno

18. rujan 2020 11:51