StoryEditorOCM
ŠibenikRulet u Mandalini

Svaki put kada građani prolaze ovom šibenskom ulicom nose glavu u torbi: Ideš dok te ne pukne auto...

5. travnja 2019. - 10:42

Ulica Velimira Škorpika u Mandalini odavno nije na periferiji grada kojom tek rijetki prolaze. Ulica je to koja vodi prema bivšem Remontnom brodogradilištu i sjedištu Policijske uprave Šibensko-kninske te dalje prema Državnom arhivu, Sveučilišnom studiju energetike, Katoličkoj osnovnoj školi i naposljetku do nekoliko trgovačkih centra te njome svakodnevno pješice prolaze brojni Šibenčani. Zbog posla, škole, studiranja, odlaska u kupnju ili promjene, odnosno vađenja osobne, putovnice, vozačke i sličnih dokumenta. I svaki put zbog toga nose glavu u torbi, jer najveći dio ulice, u kojoj, usput rečeno, nema ni javnog gradskog prijevoza, uopće nema nogostupa, a i tamo gdje postoji izgrađen je samo na jednoj strani ulice. Zato su pješaci osuđeni kretati se po kolniku, pri čemu im neki vozači to nimalo ne olakšavaju te pokraj njih projure poprilično brzo i blizu, a najugroženiji su kada moraju prijeći preko željezničke pruge.

Iako je ovaj problem evidentan posljednjih desetak godina, iz godine u godinu sve je veći, jer je i frekvencija pješaka sve veća, no još nema naznaka da je rješenje na pomolu. Premda, još je lani Miroslav Lucić, pročelnik za komunalnu djelatnost, isticao da je Grad Šibenik svjestan tog problema te u planu ima izgradnju nogostupa, ali nije znao reći kada. Spominjao je tada Lucić i da bi u vezi s tim trebalo razgovarati s MUP-om, budući da je teren uz tu prometnicu u blizini bivše vojarne "Ante Jonić" u vlasništvu tog ministarstva.

MUP daje teren

U međuvremenu su se zahuktali radovi na uređenju komunalne lučice Vrnaža nasuprot spomenute bivše vojarne. Investicija je to Lučke uprave Šibensko-kninske županije, pa se nametnulo pitanje je li se gradska uprava s njom mogla dogovoriti te postojeće radove iskoristiti kako bi se "ubacila" sa svojim projektom izgradnje nogostupa. Ravnatelj Lučke uprave Željko Dulibić potvrđuje da su u vezi s tim još lani, prije ljeta, s njim kontaktirali i iz gradske uprave.

- Tada su me zvali i dogradonačelnik Danijel Mileta, a i župan Goran Pauk da vide što ćemo s tim nogostupom. Što se tiče Lučke uprave, on se može napraviti i na ovoj strani prometnice prema Vrnaži. Mi smo ionako na nižoj koti, pa se mogu postaviti stupovi kako bi se napravio nogostup. Nama to ne bi nimalo smetalo i ne bismo tu stvarali nikakve probleme. Premda, osobno mislim da bi bilo bolje da bude uz bivšeg "Antu Jonića", jer bi to bio nastavak trotoara koji se nalazi prije pruge - kazao je Dulibić.

A da su upiti i traženje da se nogostup konačno napravi sve češći i brojniji, priznao je i Miroslav Lucić. Premda u njegovu odgovoru i dalje prevladavaju futur i kondicional.

- Usmeno sam bio u kontaktu s policijom koja gospodari zemljištem uz bivšu vojarnu i MUP nam je dao načelnu suglasnost da će nam dati zemljište te da se javimo kada projekt krene. Nadam se da će to biti ove godine. Odnosno, da ćemo napraviti projekt. Naravno, arhitekti i stručni ljudi koji budu radili projekt će reći je li bolje i lakše izvedivo da trotoar bude uz bivšu vojarnu ili prema Vrnaži - kazao je Lucić, te dodao da projekt ne bi smio usporiti ni njegov odlazak u mirovinu, budući da je, ističe, riječ o rješavanju važnog problema o kojemu ovise i životi građana.

19. travanj 2024 12:30