StoryEditorOCM
Šibeniknova/stara ideja

Suverenisti opet prezentirali projekt šibenskog aerodroma: ‘To bi pokrenulo razvoj čitave županije‘

Piše šibenski.hr
11. svibnja 2021. - 10:21

Hrvatski suverenisti opet su podsjetili na projekt  izgradnje Zračne luke Šibenik, kojeg su već prezentirali i prije četiri godine.

"S obzirom da je razvoj gospodarstava i svako promišljanje o budućnosti Šibensko-kninske županije usko vezano uz razvoj turizma, a prometna infrastruktura je preduvjet za njegov razvoj, zračna luka se nameće kao logičan projekt koji se nadovezuje na ukupnu gospodarsku strategiju županije.  Skoro 40 godina postoji ideja o izgradnji zračne luke u zoni naselja Pokrovnik koja je čak pred Domovinski rat započela s realizacijom.

Danas kada su turistički pokazatelji u stalnom porastu, ne smije se ignorirati ova stara ideja, već je nužno staviti u razvojne gospodarske prioritete. Zračna luka Šibenik kao strateški gospodarski projekt može postati zamašnjak turističkog i cjelokupnog razvoja Šibensko-kninske županije. Uz direktnu korist kroz zapošljavanje,neposredno i posredno, ne smije se zanemarti efekt koji bi zračna luka donijela na kvaliteti turističke ponude te na brendiranju šibenske turističke regije.

Šibenik i čitava Šibensko-kninska županija nalazi se u jednoj od najpropulzivnijih turističkih regija u Europi s tendencijom kontinuiranog rasta broja turističkih dolazaka, noćenja i prihoda od turizma. Za nastavak rasta potreban je daljni razvoj turističke infrastrukture ali i one prateće prometne koja je preduvjet bilo kakvog razvoja. Šibenik i njegova turistička regija itekako ima svoje posebnosti u odnosu na okruženje te je nužno njezino kvalitetno brendiranje u svrhu daljnjeg turističkog rasta, a  zračna luka je definitivno ključna u tom procesu. Da bi se napravio kvalitetni iskorak u ukupoj razvijenosti ovog prostora potrebni su kapitalni projekti s vizionarskom strategijom, u protivnom će razvoj Šibensko-kninske županije biti oslonjen na isključivo privatnu inicijativu bez naznaka za kvalitativni razvojni skok. Stavljanje izgradnje Zračne luke Šibenik u strateške odrednice razvoja Šibenika, Drniša i čitave Šibensko-kninske županije može biti zamašnjak ukupnog, a pogotovo turističkog razvoja Šibensko-kninske županije.

Jedan od projekata koji u svakom slučaju trebaju Šibeniku je zračna luka. Zadar i Split imaju zračnu luku i na račun tih zračnih luka Zadar i Split ostvaruju sjajne prihode. Šibenik se uvijek  nekako nađe negdje između, a šibenski gradski oci uvijek kažu pa eto imamo dvije zračne luke zadarsku i splitsku. Možda će neki hadezeovac ili neki sdepeovac reći, pa Šibenčani mogu ići kupiti kruh u Zadar ili u Split. Hrvatski suverenisti smatraju da Šibenik mora dobiti svoju zračnu luku. Zračna luku Šibenik ili ako hoćete, Pokrovnik bi se trebala nalaziti upravo na Pokrovniku. Za one koji se ne sjećaju prije nekoliko desteljeća, postojao je makar formalno aerodrom Pokrovnik, a danas smatramo da nam treba zračna luka Šibenik.

Prostor Pokrovnika je idealan  za smještaj zračne luke, a kada turizam krene sigurni smo da će ta zračna luka biti itekako opravdana.  Svi oni koji ne vjeruju u ovaj projekt ne vjeruju u Šibenik. Mi smo,  za zračnu luku Šibenik, a oni kojima se ne sviđa ta ta ideja neka slobodno i dalje koriste splitsku odnosno zadarsku zračnu luku. Neka slobodno idu u Zemunik ili Kaštela. Hrvatski suverenisti izlaze na ove izbore i sa županijskom listom.

Ovo nije samo šibenski projekt, ovo je i drniški i kninski projekt, ovo je županijski projekt. Ova zračna luka bi koristila građanima Šibenika i građanima Drniša i Knina, odnosno čitavoj Šibensko-kninskoj županiji. Zračna luka Šibenik mogla bi postati odnosno postat će zamašnjak razvoja Šibensko-kninske županije Ovo golemo bespuće, može, mora i postat će zračna luka! - stoji u priopćenju Hrvatskih suverenista i Hrvoja Zekanovića, kandidata za gradonačelnika Šibenika.

18. travanj 2024 00:16