StoryEditorOCM
ŠibenikKrenite ranije na posao

Sutra kreće treća faza radova u Zvonimirovoj ulici:  pristup centru kroz ulicu Bribirskih knezova više neće biti moguć, već će se glavnina prometa prema centru odvijati kroz Staru cestu

Piše šibenski.hr
13. listopada 2019. - 20:37

Od ponedjeljka, 14. listopada, znatno ranije od predviđenog roka, kreće treća faza radova u Ulici kralja Zvonimira. Radovi će se izvoditi na potezu od Stare ceste do Ulice Primorske čete, te će promet na navedenoj dionici biti u potpunosti zatvoren. Ulaskom u novu fazu radova dodatno će biti otežan promet u samom centru grada. Pristup centru kroz ulicu Bribirskih knezova više neće biti moguć, već će se glavnina prometa prema centru odvijati kroz Staru cestu.

O razlozima ranijeg početka treće faze, organizaciji prometa i života u tom dijelu grada, te općenito o tijeku radova na projektu, s naglaskom na radove u užem središtu grada, na konferenciji za medije upriličenoj u petak na radilištu u Ulici kralja Zvonimira, govorili su Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje, Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika te Marko Sarađen, direktor tvrtke izvođača radova.

Frane Malenica je istaknuo da radovi u centru grada idu po planu, uz manje zastoje:

- U nekoliko navrata, uslijed vibracija, došlo je do pucanja starih i dotrajalih vodovodnih cijevi. Kako bi se takvi incidenti smanjili na najmanju moguću mjeru, na svim osjetljivim dijelovima odsad se ugrađuju tzv. premosnice i čini sve kako bi isporuka vode tekla neometano tijekom radova. Posebno veseli tijek radova na tzv. prvoj fazi – od čvora Meterize do Kronjinog magazina. Tu su već završeni iskopi i u tijeku je polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi čiji se završetak očekuje kroz desetak dana. Time se na tom dijelu završavaju radovi vezani za Aglomeraciju i kreće faza uređenja ceste, rubnika i nogostupa. Upravo je ta dinamika bila povod da se krene razmišljati o ranijem početku treće faze.“

Danijel Mileta detaljnije je pojasnio razloge ranijeg početka treće faze, kao i organizaciju prometa tijekom radova:

- Prema prvobitnom planu, postojala je mogućnost da se manji dio radova ne završi do sezone. Radovi bi bili prekinuti, ulica privremeno stavljena u funkciju, a nakon sezone bi se radovi nastavili. Dinamika radova od čvora Meterize do Kronjinog magazina je pokazala da, ukoliko odmah krenemo s trećom fazom, imamo realne šanse i jamstva izvođača da će svi radovi završiti do sredine lipnja. Na taj način bismo poštedjeli sugrađane novih stresova na jesen iduće godine. Što se promjena u prometu tiče, očekuje se pojačan promet Starom cestom u oba smjera. Parkiranje na Staroj cesti će od ponedjeljka biti zabranjeno, a za potrebe stanara bit će uređen parking u gornjem dijelu ulice. Apeliram da u povratku iz centra koristite alternativne pravce kroz Istarsku ulicu ili Crnicu kako bi barem donekle rasteretili Staru cestu. Opskrba trgovina u centru grada može se obavljati isključivo lakim dostavnim vozilima, ili prekrcajem robe na vozila Gradskog parkinga. Razmatrali smo i opciju da ulica postane jednosmjerna, kao i da ulica Stipe Ninića privremeno postane dvosmjerna, ali struka je rekla da to nije izvedivo. Jedino rješenje je izbjegavati dolazak automobilom u centar grada ili ulaziti na čvor Vidici, pa preko Baldekina ili Ulice grada Vukovara do najbližeg parkinga.

Marko Sarađen je istaknuo zadovoljstvo dosadašnjim tijekom radova i s optimizmom najavljuje završetak radova do sredine lipnja iduće godine:

- Projekt je izuzetno složen. Osim radova na vodovodnoj mreži, paralelno se radi na postavljanju energetskih, plinskih i telekomunikacijskih instalacija, a nakon toga slijede radovi na uređenju ceste, nogostupa, rasvjete, autobusnih stajališta i podzemnih kontejnera. Radi se o koordiniranoj akciji više desetaka tvrtki, gradskih institucija i javnih službi. U projekt su uključeni i konzervatori s obzirom da se ulica nalazi na rubu gradske jezgre. Zbog svega toga molimo sugrađane za razumijevanje zbog povremenih zastoja i prekida u isporuci vode, gašenju rasvjete i sličnih kratkotrajnih neugodnosti, koje promptno rješavamo u hodu. Produljili smo radno vrijeme, radi se i subotom, a uvedene su i stimulacije radnicima za ostvarenje rokova. Sveukupno, na Zvonimirovoj ulici radi oko četrdeset ljudi i 16 teških strojeva i s optimizmom gledamo na očekivani rok završetka – sredinu lipnja 2020. godine.

19. travanj 2024 05:04