StoryEditorOCM
ŠibenikĐardin na čekanju

Suprotno najavama: Najveći šibenski gradski park neće početak ljeta dočekati u novom ruhu

Piše Marija Lončar
13. svibnja 2020. - 15:19

Perivoj Roberta Visianija, najveći gradski park smješten tik uz šibensku Poljanu, neće, kako je to bilo najavljeno, početak ljeta dočekati u novom ruhu.

Njegovo uređenje, prije svega infrastrukturno, silno priželjkuje gradonačelnik Željko Burić te je još donedavno isticao kako će se u Perivoju raditi istodobno s dovršetkom radova na Poljani i uređenjem pročelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, kako bi svi ti objekti koji su u prostoru okrenuti i upućeni jedni na druge bili gotovi sredinom lipnja, kada se otvara Poljana. Međutim, Perivoj Roberta Visianija ipak će morati čekati neka bolja vremena. Bez korone i svih neizvjesnosti i ekonomskih problema koje je donijela.

– Mi imamo gotov projekt uređenja Perivoja Roberta Visianija. Rekao bih da je to face lifting Perivoja jer je riječ o obnovi zelenila tamo gdje bude potrebno, ali prije svega oštećenih rubnika, rasvjete, visoke i niske, potonja je posebno devastirana, te uređenja staza i rješavanja problema koji izaziva šljunak na stazama kroz park. Zbog nagiba i erozija koje nastaju s kišom, taj šljunak pada u šahtove i začepi vodovodne odvode, upada na zelene površine... To planiramo riješiti. Po uzoru na Perivoj Roberta Visianija, uredili bismo i stazu kroz Perivoj Luje Maruna ispred crkve Gospe vanka Grada koja je također neprimjerena, riječ je o asfaltu, no problem je i što se voda za jakih kiša slijeva preko stepenica na nogostup i pješački prijelaz ispred ulaza u taj park. Imamo našu tvrtku “Stina” koja bi probleme staza u oba parka riješila, da tako kažem, “umjetnim” kamenom, koji je, što je najvažnije, porozan – kazao je Burić.

Procijenjena vrijednost uređenja Perivoja Visianija iznosi 1,7 milijuna kuna. No, Grad Šibenik je u sklopu svojih mjera štednje, objašnjava Burić, donio odluku da se tijekom korone ne raspisuju natječaji i ne započinju novi, veći projekti. Do kada, ne zna, ali od njih Grad Šibenik neće odustati, kaže.

– Ne znam kada bismo mogli planirati te radove, kao ni one koje s Društvom arhitekata Šibenik pripremamo na trgu na Vanjskom, gdje je bila benzinska crpka. To treba biti novi, uređeni trg koji s Poljanom i oba perivoja čini novo lice središta grada. Ali kada ćemo s tim radovima početi ne znam vam reći. Kao što ne znam ni kada će ova ugroza od korone, kako to kaže naš Vili Beroš, prestati. Ne znam ni kakva će biti sezona, pa tako ni kakvi će biti prihodi Grada, ali od uređenja parkova i trga na Vanjskom nećemo odustati – rekao je Burić

22. rujan 2023 19:36