StoryEditorOCM
ŠibenikNEZAKONITA SMJENA

Sudski dvoboj bivših šefova šibenske policije: Branko Peran pobijedio aktualnog župana i ugrozio mu kandidaturu na skorim izborima?!

Piše Davorka Blažević
13. siječnja 2021. - 19:57
Branko Peran (lijevo) vodio je spor pet godina zbog nezakonite smjene kojom ga je, kako je ustvrdio, župan Goran Pauk omalovažioCropix

Branko Peran, bivši načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske, PU Zagrebačke i bivši pomoćnik ministra pravosuđa (ravnatelj uprave za zatvorski sustav), dobio je veliku satisfakciju odlukom Ustavnog suda RH u sporu koji već petu godinu vodi pred Upravnim sudom zbog, kako tvrdi, nezakonite smjene, usred mandata, s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo u Šibeniku.

Za razliku od Upravnog suda u Splitu i Visokog upravnog suda RH u Zagrebu, koji su redom, nakon odugovlačenja postupka,odbacivali njegove tužbe, radi čega je podigao ustavnu tužbu zbog povrede ustavnih prava, Ustavni sud je jednoglasno prihvatio njegovu tužbu kao utemeljenu, ukinuo rješenje Visokog upravnog suda RH od 4. listopada 2018. i rješenje Upravnog suda u Splitu od 10. siječnja 2018. te predmet vratio na ponovni postupak u Splitu.

Peran je imenovan na dužnost predsjendika Upravnog vijeća ZZJZ-a u Šibeniku 2014., na četiri godine, ali je na pola mandata, u studenome 2016. naprasno smijenjen (razriješen). O smjeni je, kako tvrdi, saznao doslovce na ulici, od Ivice Ajdukovića, koji je došao na njegovo mjesto u Upravnom vijeću. Peran je dobio rješenje o razrješenju s dužnosti, ali bez ikakavog obrazloženja, što je smatrao ne samo nezakonitim aktom župana Gorana Pauka, nego i očitom namjerom župana da ga ponizi i omalovaži pred javnošću, s obzirom da je više od trideset godina obnašao javne dužnosti u državnoj službi i bio poznat široj javnosti.

Zbog toga se obraćao i Ministarstvu uprave i Ministarstvu zdravstva, Uredu državne uprave, Pučkom pravobranitelju itd., ali su se državne institucije loptale pitanjem nadležnosti prebacujući je s jedne institucije na drugu više od dvije godine.Naposljetku je ustao tužbom pred Upravnim sudom u Splitu i pokrenuo upravni spor (7. prosinca 2016.) Sud, međutim, tužbu odbacuje i proglašava se nenadležnim, a Peran se žali Visokom upravnom sudu RH, koji, pak, odbija njegovu žalbu i potvrđuje prvostupanjsko rješenje. I nakon toga, uporni Peran podiže ustavnu tužbu i traži od Ustavnog suda zaštitu svojih ljudskih prava i sloboda.

Potkraj prošle godine,Ustavni sud donosi odluku kojom, kako rekosmo, poništava rješenja obaju sudova i vraća predmet u Split na ponovno postupanje Upravnom sudu. Ustavni sud je,za razliku od upravnih sudova,utvrdio da je osporavano rješenje župana Pauka o smjeni Branka Perana upravni akt te da su tim županovim nezakonitim postupanjem (rješenje bez obrazloženja) povrijeđena prava i interes podnositelja tužbe (BP). Upravni sudovi nisu iznijeli dostatne, relevantne i ustavnopravno prihvatljive razloge za odbacivanje tužbe, te Ustavni sud zaključuje kako su Peranu povrijeđena ustavna prava zajamčena člancima 29. st. 1 i čl. 19. st. 2. Ustava.

Odluku je, u funkciji predsjednice Vijeća potpisala sutkinja Ingrid Antičević Marinović.

- Želio bih naglasiti da sam zadovoljan odlukom Ustavnog suda, a ne događa se svaki dan da US ukine čak dva rješenja u nekom postupku. No, nikako mi nije jasno, neovosno o tome kako će se slučaj razvijati u ponovljenom postupku, da do danas nitko do nadležnih institucija nije našao za potrebno o svemu sa mnom porazgovarati, a napose mislim na župana Gorana Pauka koji je čak obećao da ćemo sjesti i razgovarati ali to nikad nije učinio- prvi je komentar Branka Perana na odluku Ustavnog suda.

Peranu je neshvatljivo i da nakon pune četiri godine nema odgovora na ključno pitanje je li sporno rješenje koje je donio župan Pauk, zakonito ili nije, odnosno tko je nadležan za nadzor.

- Da je bilo više korektnosti i komunikacije, sve se ovo moglo riješiti i bez sudskog postupka, kaže Peran, ali, dodat će, "neznanje, bahatost i oholost pojedinaca i institucija natjeralo me da zaštitu tražim sudskim putem i potrošim silnu energiju i vrijeme.

Peran smatra da je ova odluka Ustavnog suda poruka i drugima da se isplati boriti za bolje i pravednije društvo,"jer najgori oblik očaja koji može zavladati u jednom društvu jest sumnja da je uzaludno živjeti pošteno".

No, ovo je, kaže Peran, poruka i onima koji donose odluke o imenovanjima i razrješenjima da ne mogu radiit što hoće i kako hoće, koristeći svoju trenutnu poziciju moći.

Župan Goran Pauk, kojega Peran izravno optužuje za nezakoniti postupak, odluku Ustavnog suda, kako nam je rekao, ne može komentirati dok je ne vidi. Ne želi se, kaže, vraćati na ispričanu priču, postupio je kako je smatrao da je u najboljem interesu zdravstvene institucije kojoj je županija osnivač.Ali, kakva god bila pravomoćna odluka pravosudnih tijela, dužni smo je poštivati i provoditi.

Na pitanje zašto nije s Peranom razgovarao o problemima u radu ZZJZ-a, čime se možda sudski postupak mogao izbjeći, župan ističe kako je razgovora bilo.

Inače, u kuloarima su se otvorile i spekulacije kako bi eventualni sudski pravorijek u ovom predmetu u korist Perana mogao dovesti u pitanje Paukovu kandidaturu za još jedan mandat župana, o čemu Pauk kaže:Isključujem te paralele koje sada neki pokušavaju derivirati iz odluke Ustavnog suda, i takve spekulacije neću komentirati.

18. travanj 2024 22:18