StoryEditorOCM
ŠibenikGORI IMA SVEGA

Stranci guštaju u pogledu sa šibenskih tvrđava, a mi kao da s fortica čujemo Arsena: "Ovo nema cine, nije za dolore, nije za štrline" (FOTO)

4. rujna 2017. - 21:46

Kuća do kuće, ka stisnute tice istoga jata, kamenit, na stini ispo fortice, lipi grad je Rvata - napisao je pjesnik Vinko Nikolić u pjesmi "Moj grad", a isti se stihovi i danas mogu pročitati, u kamenu uklesani, baš na "fortici", na Svetom Mihovilu, s kojeg se pruža nezaboravan pogled, ne samo na Nikolićev i Krešimirov grad, nego i na svu njegovu okolicu, akvatorij i otočje.

Pogled je to koji je s obje revitalizirane šibenske tvrđave - od otvorenja Svetog Mihovila u lipnju 2014. godine do ponedjeljka 28. kolovoza "bacio" ukupno 499.971 posjetitelj u dnevnom obilasku. Kada se tome pridoda 76 tisuća posjetitelja večernjih događaja, raznoraznih koncerata i "evenata", brojka od pola milijuna posjetitelja na Sv. Mihovilu i Baroneu u tri godine već je debelo premašena.

- U lipnju prošle godine tvrđavu Svetog Mihovila posjetilo je 12.478 gostiju, dnevnih posjetitelja. Ove godine u lipnju taj broj je iznosio 14.534. U srpnju je broj posjetitelja iznosio 29.812 prema 25.034 iz lanjskog srpnja. U kolovozu je taj broj iznosio 41.107 prema 41.840 lanjskog kolovoza - kazala nam je Vera Jergović Bolanča, voditeljica marketinga, prodaje i odnosa s javnošću u javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik koja gospodari šibenskim forticama.

Rast posjeta na godišnjoj razini iznosi nekih dvadesetak posto, a takav će izgleda biti i kolovoz, jer ovoj brojci treba pridodati još nekoliko tisuća ljudi, koliko će posjetiti Svetog Mihovila do kraja kolovoza, nekih pet, šest tisuća posjetitelja. No, unatoč tome, Vera Jergović Bolanča nam otkriva i jednu malu tajnu - lanjski je kolovoz bio izniman zato što je bio kišovit i oblačan. A kad nema kupanja, onda turisti nagrnu u Šibenik, na obilazak znamenitosti, među kojima obilazak tvrđava visoko kotira.

Među njima su i Ivana i Robert Regvar iz Zagreba, koje smo unatoč suncu koje je nemilosrdno pržilo zatekli na tvrđavi. Razlog je, dakako, pogled od milijun dolara, savršen je, Šibenik i okolica, kao na dlanu. A nakon toga ide i ugodno osvježenje u kafiću koji se nalazi u hladu ispod tribina "najljepše pozornice na Jadranu", kako je zovu i publika i izvođači.

- Nije nam prvi put da smo na Svetom Mihovilu. Bili smo tu lani na koncertu Morcheebe i prije neku večer na koncertu Tonyja Cetinskog. Pored svega i ambijent je odličan, sve je jako lijepo uređeno i i novo - veli Ivana, s kojom se slaže i suprug Robert. Šibenik im se toliko sviđa da čak razmišljaju i o tome da u njemu kupe kuću, no o tom potom.

Specijalno radi tvrđave Svetog Mihovila, o kojoj je čula sve "naj - naj", do Šibenika je svratila i Lovorka Batistić, rođena Torić, s Vrgade. Inače živi u Rijeci, gdje ima i svoj knjigovodstveni servis. I kakvi su prvi dojmovi?
- Što reći, oduševljena sam! I inače mi je Šibenik jedan od najdražih gradova. Dosta Vrgadina je išlo u Šibenik, na rad u "remont", jednako kao i u Rijeku, u koju su odlazili na tadašnju "Jugoliniju", na čije su brodove išli navigati - prisjeća se Lovorka.

Komplimente ne štede ni stranci, konkretno Jan Havel.
- Da, da, jednako kao i slavni pisac, predsjednik Vaclav iz češkog grada Jindrichuv Hradec. Kako mu se "lajka" tvrđava? "It's beautifull" - veli. Prvi je put na njoj, odsjeo je zajedno sa suprugom Anom i djecom Mateom i Vojtom u Primoštenu. Pogled je fantastičan, ostavlja bez daha!

Ali, nije tajna turističke popularnosti Svetog Mihovila - i Barona, druge revitalizirane šibenske tvrđave - samo pogled. U Tvrđavi kulture, veli nam Mirjana Kokić, voditeljica odjela za administraciju i financije, cijelu godinu se radi na proizvodnji dnevnih i večernjih događanja, snimaju se promotivni filmovi, sudjeluje na sajmovima, traje bukiranje, ugovaranje večernjih događanja, koncerata, filmskih festivala...

Večernji program na pozornici je šarolik, od Gregorya Portera, Jinxa, GUS - GUS-a, do Laibacha i Josipe Lisac koji su nastupili u sklopu Changer festivala, ili Tonyja Cetinskog, čiji je koncert bio rasprodan dva mjeseca unaprijed. Zatvaranje koncertne sezone je tradicionalno 29. rujna na Dan svetog Mihovila, patrona tvrđave i grada Šibenika koji je ispod nje i nastao, a ponovno otvaranje bit će u lipnju iduće godine, čim to vremenske prigode dozvole.

Što se dnevnih posjeta tiče, tvrđava radi tijekom cijele godine, a radno vrijeme je prilagođeno dnevnom svjetlu, s obzirom na to da su zalasci sunca na tvrđavama nezaboravni, to je, između ostalog, i razlog zbog kojeg se mnogi na njih i penju. Ljeti je to od 9 do 22, a izvan sezone do 16, 17, ili 19 sati.

Podatak da se na ovom mjestu održavaju i pop/rock - koncerti, a ne samo klasika, kako su i oni zbog ambijenta mislili, oduševila je i posjetitelje iz Münchena, Marinu i Klausa, koje smo zatekli zajedno s Emily i Sarah, a Patrick se isto negdje vrzmao, ali malo dalje, pa ga nismo uspjeli dočekati za zajedničku fotografiju. U Hrvatskoj su osmi put, odsjeli su na Jadriji, ali će odsad, vele nam, pažljivije pratiti najave koncerata koji se na tvrđavi odigravaju. Čim čuju za kakvu "rokiju" iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a da su u blizini, eto ih sigurno.

A simpatičnog Kineza Yao Yua ne fasciniraju koncerti nego podatak da su šibenske tvrđave služile i sudjelovale u ratovima s moćnim Osmanlijama i turskim carstvom. I on je, kao i naši prethodni sugovornici, iz Münchena, "ali ako vam kažem da sam Nijemac, nećete mi vjerovati!" - veli nam kroz smijeh na engleskom jeziku.

Eto kako je svijet postao mali! Radi u IT consultingu, a u tjedan dana koliko je u Hrvatskoj će obići - ili već jest - osim Šibenika i njegovih tvrđava i Plitvice, Zadar, Pulu.
Današnje turiste očito ne drži mjesto. A na pitanje što mu je najljepše u Šibeniku, nije dvojio ni sekunde. Kao da je u pitanju kviz "najbrži prst", kažiprstom nam je naciljao i pokazao katedralu - "This! Fantastic!"
Ostavili smo ga na miru da snimi panoramu mobitelom, da ima što gledati maglovitih jeseni i kišnih zima na zaslonu svog laptopa tamo gore, u hladnom Münchenu.

Ne znamo kako se to kaže na kineskom, odnosno njemačkom, no smisao će zasigurno biti sličan onoj našoj poznatoj - "Ma, ko ovo more platit!"
Ili kad smo već počeli s Vinkom Nikolićem, da završimo s Arsenom Dedićem - "GORI IMA SVEGA, IMA TIČJEG MLIKA, ALI OVO DOLI OKO ŠIBENIKA/GORI IMA SVEGA DI SE ŠOLDI BERU, ALI OVO TEKE OVO ZERU/KO OVO MORE PLATIT, OVO NEMA CINE/NIJE ZA DOLORE NIJE ZA ŠTRLINE..."

05. svibanj 2024 09:51