StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik za Kiaru

Stotine šibenskih srdaca stopilo se u jedno, veliko i toplo: pogledajte kako je bilo u Crnici na humanitarnoj akciji

Piše Branimir Periša
16. listopada 2021. - 14:01

Tisuće srdaca stopilo se ovih dana u jedno veliko i toplo za pomoć malenoj Kiari Goršić, šest godišnjoj djevojčici iz Šibenika oboljeloj od rijetkog oblika karcinoma mozga. Tako je bilo i jutros, u Sportskom centru Ljubica na nogometnom igralištu gdje se okupilo nekoliko stotina mališana zajedno s roditeljima i vrtićkim odgajateljicama u humanitarnoj akciji Šibenik za Kiaru.

Bio je to veseli susret s igrom i plesom uz pomoć animatora, s kojeg su oko podneva u zrak pušteni grozdovi šarenih balona u znak potpore i ohrabrenja Kiari. Na balone su bile izvješene poruke sa željama za brzo ozdravljenje ispisane i ukrašene crtežima koje su djeca napravila tijekom jutra, za malenim stolovima na travnjaku.

Odlično osmišljena priredba u kojoj su djeca bila potaknuta da kroz igru drže pri srcu svoju bolesnu vršnjakinju započela je u 10 sati i potrajala do 13 a priredili su je Grad Šibenik, šibenska TZ i skupina obrtnika koji organiziraju dječje igraonice i proslave rođendana. Ulaznica je koštala 50 kuna, a ukoliko su posjetitelji željeli sudjelovati u bogatoj tomboli, buleta je bila dodatnih 20 kuna.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

U drugom dijelu programa nastupili su maleni plesači iz kluba Balans i već afirmirane Sjene Zajedno sa svojim vršnjacima i nešto starijima, bilo je predviđeno da i Kiara pušta balone, no bila je spriječena budući da je zadržana u Zagrebu na liječničkoj terapiji. No, Kiara je putem video poziva na mobitelu Antonija Smolića, jednog od organizatora, svojim očima uspjela vidjeti mnoštvo okupljeno da je ohrabri i pomogne joj doniranjem novca za vrlo skupo liječenje u SAD. I bila je toliko ushićena da nije kazala ni riječ!

- Svi su se dakako, odrekli svojih troškova, te će sav prihod biti uplaćen na račun otvoren u Crvenom križu za liječenje malene. Neke obvezne troškove podnijet će Grad Šibenik i TZ, kazao je Paško Rakić iz gradskog odjela za društvene djelatnosti, zahvaljujući na pomoći također nogometnom klubu Šibenik i JU Sportski objekti. Uz zahvalu svima, pozvao je organizatore sličnih akcija za Kiaru koje su zaredale ovih dana da se odupru stihiji i eventualnom preklapanju događaja nastojeći svakoj od akcija dati punu važnost.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Kiari je sigurno puno lakše kada zna da smo svi ovdje uz nju. To će joj sigurno pomoći da ozdravi, kazala je 10-godišnja Tereza ispisujući na listu iz crtanke poruku „Brzo ozdravi Kiara!“ To isto Kiari želi i njezin vršnjak Nikola s kojim je zajedno krenula u vrtić, a veliko ohrabrenje osjeća i Marko Vudrag, Kiarin ujak.

- Što da vam kažem? Noćima ne spavam, zabrinut sam, kao cijela obitelj, no ova nam potpora daje snagu i ulijeva vjeru u dobar ishod.

Do početka prosinca treba prikupiti čak do 5 milijuna dolara da bi Kiara u SAD mogla uzimati oralnu terapiju eksperimentalnim lijekovima i biti smještena u vrhunskoj klinici, no ovo nije prvi put da Šibenčani, a i Hrvatska - budući da je s Kiarinom borbom za život upoznata cijela zemlja - u velikom broju pružaju ruku pomoći kada je najteže.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Poznato je to jako dobro i obitelj Roša, čiji su članovi Vojmir, Silva, kćer im Katarina i malena unuka Zita došli na stadion Ljubica s najljepšim željama za Kiaru. Jer, oni su prije nekoliko godina proživjeli sličnu dramu s bolešću svoje starije kćeri Mare, no i uvjerili se u dobra srca svojih sugrađana i drugih iz Hrvatske čijim su donacijama uspjeli platiti skupu Marinu operaciju u Švicarskoj.

- Goršićima želimo puno snage, da izdrže, a malenoj neka ozdravi, poručuju Roše. Poput cijelog Šibenika, vidjelo se jutros, a i nadalje će: već sutra

S početkom u 11 sati, na šetnici u Kanalu sv. Ante organizira se utrka ili pješačenje – kako je tko raspoložen - da se prikupi novac za Kiarino liječenje. Startnina iznosi 50 kuna, a predviđena je i mogućnost dodatnih dobrovoljnih novčanih priloga. Organizatori su Crveni križ, Grad Šibenik, Savez sportova grada Šibenika, Udruga umirovljenika Krešimirova grada, Powerlifting klub Šibenik, DSR ‘Sport za sve’ 08 forca Šibenik i Društvo sportske rekreacije Raslina.

Osim žiro računa koji je otvorio Crveni križ a glasi na Kiarinu majku Mateu Lambaša Goršić, donacije za Kiarino liječenje omogućene su i pozivom na humanitarni telefon broj 0609003.

19. travanj 2024 17:33