StoryEditorOCM
ŠibenikPastir iz Gradine uzvratio

Stočar Goran Brkić prijavio susjeda koji mu je natovario redare na vrat: ‘Moran i ja svoju dicu školovati!‘

Piše Branimir Periša
10. ožujka 2023. - 19:30

Goran Brkić, ovčar iz Gradine u okružju Grada Šibenika okrenuo je pilu naopako te je šibenskim komunalnim redarima tužio susjeda koji u zaleđu kuće drži 5-6 ovaca bez propisanih markica i tuke zajedno s kokošima, a taj je jedan od onih koji je njemu na vrat natovario redarstvo. Posljedica je po Gorana Brkića nimalo bezazlena, nego je pitanje egzistencije, budući da svoje stado od 300-tinjak čipiranih grla pramenke uskoro mora iseliti iz sadašnje štale u Gradini, koja je, prema odluci redarstva na metar bliža prvoj kući od komunalnim redom utvrđene granice od 50 metara!

Brkića terete i vlasnici luksuznih kuća za odmor koji u selu ne žive, jer da gostima smetaju "smrdljive" ovce, o čemu ovih dana bruje mediji, a javnost je, vidljivo je po reakcijama čitatelja na portalima, listom uz pastira iz Gradine.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Goran Brkić potvrdio nam je u telefonskom razgovoru informaciju da je susjedu uzvratio s prijavom podebljavajući s time ionako apsurdnu situaciju u Gradini:

-Da se razumimo, meni niko ne smeta, neka svi žive i rade, kamo sriće, ali ako njemu smrdi moje, onda i meni smeta njegovo! Neka se i s otin vidi koliko je zlo i naopako sve to šta se protiv mene okrenilo, govori Brkić. Drugi kojemu smetaju njegove ovce je stričević mu, sa stalnim prebivalištem u Rijeci, objašnjava.

-Na vlasnički neraščišćenoj zemlji di je i moja obitelj diljenik, na mistu štala i pojata izgradija je kuću koju iznajmljuje. Pa ko je onda prekršitelj, on ili ja, koji san s ovcaman u selu prije nego šta je Grad izglasa odluku o komunalnon redu po kojoj san u prekršaju, a on je kuću napravija kasnije!? - pita se Goran Brkić i dodaje da o tome još uvijek nije dobio odgovor iz građevinske inspekcije a pisao im je mailom u prosincu.

No dobro, što ukoliko iseli štalu na svoju zemlju kilometar udaljenu od sadašnje, bez vode i struje?

-Oću li ovcan na magaradi nosati vodu, pa i sve da to napravin, šta će biti ako kome šune, pa se namiri napraviti kuću na 50 metara od mene i prijavi me komunalnim redarima. Di ću onda otići?

Cijela stvar u Gradini je zakuhala netom prije nego što je dalmatinska pramenka, ovdašnja autohtona ovca poput onih koje uzgaja Brkić, dobila zaštitu izvornosti Europske unije, što sugovornik komentira s riječima da je ovca sada zaštićenija od njega.

-A ko je mene zaštitija? - govori, ipak zadovoljan da se barufa koja se podigla ide u njegovu korist i na ruku svim drugim preostalim stočarima. S razine komunalnog prekršaja, stvar se preselila na političko polje, na visoku razinu.

-Drago mi je da je zbog moga slučaja i poslin riči drugih pastira koji su ovih dana bili u medijima, Tomislava Copića iz Pokrovnika i Željka Nakića iz Unešića, Sabor pokrenija diskusije kao uvod u zakonsku zaštitu sela. Neka se znade da su čobani digli Sabor na noge!

Izumriše nan sela, nemamo ni teletine ni janjetine dovoljno ka ni druge hrane, ništa ne proizvodimo u zemlji i na tomen triba raditi! Nažalost, tako je, nas nekolicina ima šta to držimo i tvrdin da je to samo iz ljubavi prema blagu, kazuje Brkić.

-Ja san fini zanat izučija, za stolara. Ne falin se, al‘ napravin rukon šta očiman vidin u svakon matrijalu, ali san se ipak posvetija blagu, nastavlja. Ja ne mogu sa telefonon siditi u kući i raditi posal, ja san s blagon svaki božji dan u svako doba, a ovo mi ruši život, egzistenciju. Moran i ja svoju dicu školovati, veli Brkić i otkriva nam da se, zajedno s predstavnicima nekoliko stočarskih udruga, najavio na razgovor kod Željka Burića, šibenskog gradonačelnika.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

-Želimo da nas gradonačelnik primi, jer mi ćemo pričati ka ljudi. Ako neće ići tako, bome, mogli bi biti prosvjedi! Ljudi stočari su se narogušili i ne bi bilo baš lipo da taki prošetaju Kalelargon! - zaključio je Goran Brkić.

I zadnje, ne manje važno, Goran Brkić zajedno s ovcama nije u Gradini od sv. Ante, dakle od sredine lipnja do jeseni, nekad je povratak s prvim danima studenoga. Tada je u planini na ljetnoj ispaši, što znači da ovce nikome ne smetaju usred turističke sezone, apsolutne svetinje, pravog zlatnog teleta hrvatskog gospodarstva. Dovoljno da pastir iz Gradine zaključi da nekome smeta on, a ne ovce!

25. travanj 2024 22:27