StoryEditorOCM
ŠibenikHrvoje Zekanović

Što su im prioriteti: Je li problem u proračunu od 200 milijuna kuna naći 700.000 za kupnju udžbenika osnovcima? Za Grad Šibenik očito jeste<br />  

Piše Katarina Rudan
3. studenog 2017. - 14:55


- Stranka Hrast je, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, u kampanji za lokalne izbore, potakla nekoliko tema koje se tiču standarda građana, konkretno Šibenčana. Među njima su besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, a druga tema o kojoj želim govoriti je sustav vodomjera u stambenim zgradama, rekao je na početku današnje konferencije za tisak jedini vijećnik stranke Hrast u Gradskom vijeću Grada Šibenika Hrvoje Zekanović.

Zašto kupiti udžbenike šibenskoj djeci, obrazložio je negativnim demografskim trendovima u zadnjih dvadeset i više godina na području grada Šibenika.

- Demografska slika na administrativnom području grada Šibenika nikad nije bila lošija, što potvrđuje podatak da smo 1991.godine imali 41.000 stanovnika, a danas nas je 30.000 što je pad za 25 posto i zajedno s gradom Rijeka smo grad uz more koji ima najveći trend pada stanovništva u zadnjih 24 godine.

Kad govorimo o školskoj populaciji, danas u Šibeniku imamo 3.308 učenika u osnovnim školama, a svake godine se upisuje sve manje prvašića. Ove godine on je nezapamćeno mali, svega 409.

Ako bi Grad Šibenik svim osnovcima htio kupiti udžbenike, prema gruboj procjeni bilo bi potrebno u proračunu osigurati 2.851.000 kuna. To je jednokratni trošak i odnosi se na četiri godine, jer se udžbenici mijenjanju u četverogodišnjem ciklusu pa je stvarni godišnji trošak oko 700.000 kuna.



Smatram da taj iznos za gradski proračun od 200 milijuna kuna i nije toliki veliki trošak i da bi Grad morao uzeti u obzir ovaj naš prijedlog, rekao je Zekanović te dodao da neće podržati proračun ako prijedlog Hrasta ne bude prihvaćen.

- Svjestan sam činjenice da moje ne podržavanje proračuna neće imati utjecaja na konačnu odluku, jer HDZ-e s partnerima ima dovoljan broj ruku. No, ako se ima volje, kupnja udžbenika se može, ako Grad nema sredstva odjednom, obaviti i parcijalno.

Jedne godine za učenike od prvog do četvrtog razreda, a druge godine od petog do osmog, rekao je Zekanović te dodao da bi kupnja udžbenika trebala biti obveza države, ali kad to već nije tako,  onda se "trebamo pobrinuti sami za sebe".

Svoj i stav stranke, obrazložio je uspoređujući izdvajanja iz gradskog proračuna za Studij energetike.

- Nemam ništa protiv studija i Šibenika kao sveučilišnog grada, da me se ne bi krivo shvatilo, baš kao što nemam ništa protiv studenata iz Splita, Zagreba, Zadra i drugih mjesta koji dolaze u Šibenik na studij. No, činjenica je da se iz gradskog proračuna ove godine za taj studij izdvaja 3,2 milijuna kuna za ukupno osamdesetak studenata, a u samom startu Grad je za uređenje prostora uložio 10 milijuna kuna.



Taj će trošak svake godine rasti, pa želim reći ako novac postoji za "djecu" koja nisu iz Šibenika, onda bi Grad morao imati i za svoju djecu, rekao je Zekanović.

Drugo pitanje o kojem je govorio je problem postavljanja vodomjera u svaki stan višestambenih zgrada. Zekanović je, zapravo, apelirao na novo vodstvo Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik na čelu s Franom Malenicom, da omogući građanima postavljanje vodomjera po zagrebačkom modelu.

- Prema odluci Vodovoda koja je na snazi, potrebna je suglasnost 100 posto stanara zgrade, dok je u Zagrebu potrebno 50 posto. Jasno je da je stopostotnu suglasnost dobiti  gotovo nemoguća misija. Šibenski Vodovod mora svojim građanima omogućiti da plate onoliko vode koliko je i potroše i zato bih pozvao upravu, ali i gradske oce da im sugeriraju promjenu odluke. Osim toga, građani vodomjere postavljaju o svojem trošku, zaključio je Zekanović.


 

20. travanj 2024 09:57