StoryEditorOCM
ŠibenikNa vrhu popisa

Što otkriva imovinska kartica kontroverzne šibenske sutkinje: Maja Šupe u sudnici se nije obogatila

19. listopada 2017. - 11:37

Popis nije služben, ali teško da na njegovu vrhu može biti itko drugi nego sutkinja Kaznenog odjela Općinskoga suda u Šibeniku Maja Šupe.

Sad se vi, naravno, pitate o kakvu je popis riječ, je li to, možda, lista najpokvarenijih sudaca i sutkinja u državi, najkorumpiranijih, najnesposobnijih, ili moguće najneupotrebljivijih, a sve zato što ste još uvijek pod dojmom prošlotjedne presude kojom je gospođa Šupe oslobodila zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića krivnje za tragičnu smrt dvoje talijanskih nautičara koji su se prije šest ljeta zabili u tajkunov gliser i tako sami sebi presudili.

 

Lako je, vidimo i iz vašega dojma, odnosno stanja u koje ste upali nakon što ste shvatili da T. Horvatinčić neće odgovarati ni za novo prometno nedjelo u kojemu je sudjelovao, a za njim se trenutačno broje četiri leša, brzopleto prosuđivati i svakomu i svačemu povjerovati. No, niste vi krivi, pali ste pod utjecaj medija kojima bi jedina pravda bila da je M. Šupe T. Horvatinčića poslala na robiju. Po mogućnosti što doživotniju, da više nikad ne sjedne za volan ikakvoga prometala i da sinkopu liječi lupanjem glavom o zid ćelije u Lepoglavi.

Toliko ste daleko otišli, i vi i mediji, da ste, zaslijepljeni ovom tek naizgled nevjerojatnom presudom, a zapravo vlastitim nepoznavanjem zakona, povjerovali u priču prema kojoj je T. Horvatinčić još koncem 2015. godine, kada ga je M. Šupe u prvome suđenju za strašnu smrt talijanskog bračnog para osudila na blagu uvjetnu kaznu, sutkinju nagradio pozamašnim novčanim iznosom, a nije da ovaj nema odakle, od čega je ova kupila stan u Šibeniku.
I još ste iskonstruirali da mu je zahvalila tako što ga je na ponovljenom suđenju, za dišpet svima, pa i vama, sasvim oslobodila krivnje.

Popis, međutim, koji imamo - zapravo, nemamo ali smo uvjereni da nitko drugi izuzev Maje Šupe ne može biti na njegovu vrhu - natjerat će vas da se posramite. Da od najomraženije osobe mjeseca listopada, omraženije čak i od Ljerke i Piruške, zatražite oprost, da se kamenom pogodite u prsi i da povučete sve one neprimjerene glagole izrečene na njezin račun.

Maja Šupe, naime, na vrhu je popisa najsiromašnijih hrvatskih sudaca. Sudeći prema njezinoj imovinskoj kartici, teško da od nje siromašnijeg suca u zemlji ima, ako smo u krivu - dopustimo i tu mogućnost - neka nam se taj sirotan ili sirota obavezno jave, sa zadovoljstvom ćemo objaviti i njihovo jadno stanje i imanje.

Suci, poznato je, u Hrvatskoj nisu dužni javnosti podastirati svoje imovinske kartice. Mostovci, predvođeni kratkotrajnim ministrom pravosuđa Ivo Šprljom, pokušali su u tom pogledu nešto napraviti, promijeniti, natjerati suce da čine što i svi ostali državni dužnosnoci, no oni su se uspješno obranili, tvrdeći kako se suce u Hrvatskoj ne bira na izborima niti ih postavljaju političke stranke te stoga oni za svoj rad ne odgovaraju ni biračima ni političarima. A ni narodu, kako pri izricanju presude T. Horvatinčiću reče M. Šupe.

Ipak, pronađeno je kompromisno rješenje, pa su suci trideset dana nakon imenovanja ipak dužni svoju imovinsku karticu dostaviti Državnom sudbenom vijeću (DSV), a ovi je pak na upit moraju pokazati i javnosti.

I, evo je, pred vama je, imovinska kartica Maje Šupe, sutkinje Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku koja je u petak 13. 2017. godine oslobodila Tomislava Horvatinčića.

Maja Šupe nema ništa. To bi u najkraćem bio sažetak onoga što je šibenska sutkinja napisala još otkako je 1. rujna 1999. preuzela dužnost. A malo toga ima i njezin suprug Hrvoje Makon.

U redu, imala je stan od 47 četvornih metara kupljen na kredit, no u međuvremenu ga je prodala i sad u svome vlasništvu doslovno nema ništa. Ako ne računamo bezvrijedni renault clio iz 1997. godine.
Kuće, zemljišta, vikendice, brodovi, dionice, udjeli u fondovima, štednja, honorari... Sve te rubrike kod Maje Šupe su prazne.

 

Ima tek mjesečnu plaću od 10.145 kuna, koja joj se od imenovanja čak i smanjila za 355 kuna. A ni suprug joj ne stoji puno bolje. Gospodin Makon je umirovljenik, penzija mu iznosi 2800 kuna, vozi škodu fabiju iz 2006., a u Sarajevu ima stan od 50 kvadrata.

Da, zaboravismo, gospođa Šupe ima nešto, ima kredit od 78.000 eura prijavljen u nadopuni imovinske kartice iz rujna 2012. godine. Rok otplate je veljača 2031. a njegova namjena, kao ni iznos mjesečne rate, nisu navedeni.

Maja Šupe zadnji se put DSV-u javila 27. veljače 2015. šaljući im obavijest kako nije imala "nikakvih promjena u imovinskoj kartici", dok to isto za za protekle dvije godine i nije imala obvezu učiniti jer, kako su nam objasnili iz DSV-a, suci su dužni imovinske kartice jednom godišnje ispunjavati samo ako imaju bitnih promjena u vlasništvu, a pod bitnim promjenama smatraju se svaka promjena u sadržaju imovine ili povećanje vrijednosti imovine iznad 100.000 kuna.

Ako je pak do promjene imovine došlo u ovoj godini, Maja Šupe te promjene u svoju karticu može unijeti sve do kraja veljače 2018. godine.
Do tada, teško da će je s vrha popisa itko skinuti.

24. travanj 2024 16:46