StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Nova blamaža Stipe Petrine: zašto nitko nije reagirao u obranu SDP-ove vijećnice?

29. srpnja 2022. - 17:34

– Kakve cice! – kazao je Stipe Petrina, predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije, dok je mikrofonu prilazila vijećnica SDP-a. Mikrofon je bio uključen pa su Petrinino ushićenje mogli čuti svi koji su slušali prijenos Županijske skupštine. Očito su ga čuli svi osim onih koji su u tom trenutku sjedili u Skupštini.

Oni su ostali nijemi i gluhi, kako vlast, tako i opozicija. Nije reagirao nitko ni iz njezina SDP-a. Pa i zašto bi? Oni dostojanstvo žena brane samo za Dan žena, 8. ožujka, kad treba dijeliti besplatne karanfile, plaćene iz stranačke blagajne. Braniti dostojanstvo žena na još koji drugi dan u godini bilo bi im prenaporno.

Lošije čuje

Nije u obranu svoje kolegice, žene, skočio nitko ni od njezinih kolegica i(li) kolega s Nezavisne liste Stipe Petrine. Što je i logično?! Nije nju Petrina napao, nego ona njega. Cicama. I to kakvim! Uperenim drito u njega, provokativno. Pa ga zato ovih dana njegove pratiteljice i pratitelji, sljedbenice i sljedbenici, zdušno brane po društvenim mrežama. Od napada mrskih neprijatelja, koji bi Stipu Petrinu htjeli optužiti za nekakav seksizam. O kojem nema ni govora.

Riječ je, naime, o njegovu uobičajenom načinu ponašanja. Ako nešto lošije i čuje, Stipe naprosto dobro vidi, a ono što vidi, on to i govori. Za razliku od svih ostalih, ili barem većine, u Županijskoj skupštini koji se ponašaju kao ona tri mudra majmuna – ne vide, ne čuju i ne govore. Ali se zato rukama i nogama drže za vlast i klupe u koje su sjeli. I nema toga što ne bi istrpjeli da u njima ostanu. Pa čak i to da ispadnu pi...pi...pi... pisaće mašine.

Nije vijećnicu SDP-a uzeo u zaštitu nitko ni s Nezavisne liste Marka Jelića. Pa SDP im je koalicijski partner? I kako će sad ta koalicijska vlast uzeti u zaštitu druge žene, manjine, sve one jadne, obespravljene, kad ne čuje ni ono što se za govornicom izgovori, preko mikrofona. Kad ni svoje zaštititi ne može? Ili ih je možda strah od toga da će im Petrina reći: A što se vi javljate o pravima žena i seksizmu?

Ah, da, zaboravio sam. Vi ste za to eksperti. Pa vaš je vijećnik uhvaćen u austrijskom bordelu kako plaća račune općinskom karticom! Pa onda šute, nisu odavde. U ime SDP-a doduše, nije imao tko ni što reći. Joško Šupe napustio je Skupštinu još i prije, a Karlo Klarin, predsjednik ŽO SDP-a, imao je očito važnija posla od Županijske skupštine. On je u Oklaju dočekivao Zorana Milanovića, pratio ga u stopu, kao da je u pitanju Sveti Otac papa. To je njemu važnije od zastupanja građana koji su ga izabrali.

Predsjednik GO SDP-a Tonči Restović imao je za njega u tom smislu puno razumijevanja nakon što je u ponedjeljak sazvao tiskovnu konferenciju u povodu najavljenog poskupljenja vode. Pa onda, u đuture, s obzirom da su "Petrina i cice" postali preko vikenda nacionalna tema, spomenuo i to da je žalostan način komunikacije kojim se Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine, obraća vijećnicama. – Petrina se nije niti ispričao, a njegova desna ruka, dožupanica Iris Ukić Kotarac, te izjave relativizira – kazao je Restović.

I dodao kako će nakon svega oni ipak nastaviti podržavati sadašnju županijsku vlast. Jer je i to, tvrdi Restović, bolje od onoga što smo imali dvadeset godina prije, a to je HDZ. Koji je, veli, dvadeset godina upropaštavao ovu županiju, koja je najgora po svemu.

Poruka na izborima

Da nije smiješno, bilo bi tragično. Jer to Restovićevo "bolje", vlast koja ne vlada ni sama sobom, niti ičim drugim, nije u stanju izglasati ni rebalans županijskog proračuna. Pa onda župan Marko Jelić traži da to umjesto koalicije i njihovih vijećnika, koje nije u stanju ni dovesti na sjednicu, a kamoli što drugo, koja međusobno i ne komunicira, osim ako nisu kakve cice koje treba pohvaliti i prokomentirati u pitanju, obavi – HDZ. Što bi tek bila prevara birača.

Da su građani htjeli da HDZ nastavi peljati oko proračuna, balansa i rebalansa, onda bi mu to i pokazali većinom glasova. Koje su dali Marku Jeliću i ekipi oko njega. Koja novi mandat može tražiti samo na novim izborima, a ne nekakvim preslagivanjima mimo njih.

18. travanj 2024 22:04