StoryEditorOCM
ŠibenikPreokret

Stečaj Revije, nekadašnje perjanice domaće tekstilne industrije, koji je dosegao punoljetstvo i s preko 18 godina trajanja drži europski rekord kao najduži, napokon se bliži pozitivnom epilogu

19. rujna 2019. - 14:09

Država je postala vlasnik nekretnina propale šibenske tvrtke Revija!Stečaj Revije, nekadašnje perjanice domaće tekstilne industrije, koji je dosegao punoljetstvo i s preko 18 godina trajanja drži europski rekord kao najduži, napokon se bliži pozitivnom epilogu.

Na Trgovačkom sudu u Šibeniku održana je 24. dražba za prodaju nekretnina i pokretnina šibenske tvrtke, na kojoj je neočekivano došlo do preokreta.Država je, temeljem razlučnog prava koje ima na osnovu potraživanja od 65 milijuna kuna, preuzela kompletnu imovinu (osim pokretnina) tvrtke, čime se otvara realna mogućnost da radnice Revije napokon budu isplaćene. I radnice, i njihov pravni zastupnik Vedran Uranija iz Teritorijalnog ureda SSSH Zadar, nisu krili zadovoljstvo ishodom ročišta.

-Zadnja isplata radnica, njih 326,kojima je sudski priznato potraživanje u ukupnom iznosu od 13 milijuna kuna, bila je prije šest godina kada su dobile svega 3,3 milijuna kuna. Sada konačno imamo pravo nadati se da bi im država mogla isplatiti i tih preostaloih 9,7 milijuna kuna ili nakon prodaje Revije, a možda i ne čekajući prodaju, jer je taj iznos za državu sitnica. A time bi Vlada- kaže Uranija- pokazala da joj je stalo do bivših radnica, da vodi o njima računa, a radnice bi dobile punu materijalnu, moralnu i ljudsku satisfakciju.

Na 24. dražbi, održanoj u četvrtak ujutro na TS u Šibeniku, pojavila su se i dva potencijalna kupca, tvrtke Premium i Elektrolux, s ponudom od svega 5.475.805,46 kuna.

Prije dražbe, radnice su se obratile Ministarstvu državne imovine i Ministarstvu financija, s prijedlogom da se Ministarstvo financija odrekne dijela potraživanja u korist bivših radnica Revije d.d. u stečaju., po mogućnosti u cijelosti, ili barem za iznos 8 neisplaćenih plaća. Nakon toga, predstavnici Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar i bivše radnice obratile su se s prijedlogom i apelom predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, da se RH odrekne dijela potraživanja u korist 300-tinjak bivših radnica, što bi bilo pravično, pošteno i korektno. -Kako smo bili informirani da je prijedlog ozbiljno uzet u razmatranje, zbog toga smo- kaže Uranija- odgodili prosvjed na Markovom trgu planiran za svibanj i lipanj, a evo, danas se dogodio i neočekivani preokret.

Predstavnica DORH-a koja zastupa RH u stečaju Revije, Igranka Šumera, izvijestila je sud da država preuzima imovinu Revije za račun duga od 65 milijuna kuna, s obzirom da privatne tvrtke koje su se natjecale nisu mogle dati ni približno toliko, a kamoli više. Tvrtka Premium je- napominje Uranija- preuzela pokretnine,šivaće strojeve, namještaj i inventar u vrijednosti od 150 tisuća kuna, za koji država nije bila zainteresirana. Sve ostalo, dakle, pogon u Bilicama (Šibenik), upravna zgrada, hale, zemljište itd. od danas je vlasništvo RH- zadovoljno će pravni zastupnik dijela "revijašica".

Država sada može raspisati natječaj za prodaju tvrtke, može ponovo pokrenuti proizvodnju ili čekati povoljnog kupca. No, sad je vrijednost Revijinih nekretnina 65 milijuna kuna!

Inače, početna cijena Revije, nekadašnjeg šibenskog i hrvatskog brenda, bila je 25 milijuna kuna, a nakon 24. ročišta (licitacije) snižena je na nešto manje od 5,5 milijuna kuna.-Ovo je sretna vijest za radnice, jer država disponira vlasništvom i čim rješenje bude pravomoćno, može šibenske "krojačice" napokon isplatiti, to je sad pitanje dobre volje države. To se može dogoditi i prije prodaje nekretnine. Uostalom, tko zna, možda Vlada odluči da se proizvodnja nastavi, jer ionako nitko do danas ne zna zašto je Revija ugašena, zašto je propala. Mi smo odavno tražili da uđu DORH i USKOK u firmu...Isto tako, nejasno je zbog čega je stečajni upravitelj prije nekoliko godina odbio čakovački Betex koji je želio kupiti Reviju i nastaviti proizvodnju. A odbijene su i ponude Djela iz Unešića, šibenskog Intera, Rost sporta...

18. travanj 2024 09:32