StoryEditorOCM
ŠibenikROKO VULETIĆ:

Stečaj ne znači gašenje 'remonta', danas je isplaćena plaća za prosinac a narudžbi već sada imamo za cijelu 2017. godinu

17. siječnja 2017. - 12:49

'Ništa se dramatično neće dogoditi s otvaranjem stečaja u NCP – Remontnom brodogradilištu Šibeniku. Stečaj ne znači gašenje tvrtke, nego – upravo suprotno - znači preustroj i restrukturiranje tvrtke. Mi već u ovom trenutku imamo ugovorenih poslova dovoljno da zaposlimo svih naših 200 radnika koliko ih sada imamo, cijelu 2017. godinu, pa čak i da primimo nove. Plaće isplaćujemo uredno. Upravo danas (utorak) isplaćena je plaća za 12 mjesec, tvrtka nema nikakvih dugovanja prema zaposlenima. Naš jedini problem su dugovi prema Jadranskoj banci i prema državi, ali mi se nadamo da ćemo sada, kada je otvoren stečajni postupak, uspjeti postići dogovor s vjerovnicima, kojima je također u interesu da nastavimo raditi. Ni banka ni država nemaju interes da se firma ugasi u stečaju' – kazao nam je Roko Vuletić, predsjednik Uprave NCP Grupe, koja je vlasnik NCP - RBŠ-a, ističući kako se većina ugovorenih poslova odnosi na gradnju katamarana za Norvežane i remont jahti za ljetnu sezonu.
Vuletić je također demantirao da je 'strateški partner' odustao od ulaska u šibenski 'remont'. Iako njegovo ime službeno nitko neće spomenuti – 'tako je dogovoreno s partnerom' – jasno je da se radi o turskoj Dogus grupi s kojom su Prgin i njegove tvrtke još otprije u bliskim poslovnim odnosima. No, zašto je onda uopće došlo do stečaja? 'Zato što ovaj novi stečajni zakon ima jako stroge rokove, pa se nismo uspjeli dogovoriti s vjerovnicima, ali to ćemo sada napraviti u stečajnom postupku, za koji je prvo ročište sazvano 11. travnja. Mi sada čekamo stečajnog upravitelja, da ga upoznamo s prilikama u tvrtci, da vidi da imamo i tržište i ugovorene poslove, da nema nikakvog razloga da idemo u rasprodaju imovine, nego u dogovor s vjerovnicima o načinima otplate duga' –pun je optimizma Vuletić.
Prema podacima koji su se spominjali u javnosti ukupan dug NCP – RBŠ-a prema Jadranskoj banci iznosi oko 160 milijuna kuna, a prema državi, uglavnom na ime poreza i neplaćene koncesije, 40 milijuna kuna.

19. travanj 2024 04:56