StoryEditorOCM
ŠibenikRadovi u Crnici

Stara ‘limenka‘ odlazi u povijest: mališani će se u novi moderni vrtić ‘Ljubica‘ useliti na jesen

Piše Katarina Rudan
13. ožujka 2022. - 10:10
Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta ispred nove zgrade dječjeg vrtića 'Ljubica'Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Dječji vrtić "Ljubica" u šibenskoj gradskoj četvrti Crnica je desetljećima djelovao u neuvjetnim prostorima. Bio je to montažni objekt, Crničani su ga zvali "limenka“, u koji se nije moglo intervenirati, a pedagoški standardi u predškolskom odgoju su se postrožavali.

Razlozi su to što je Grad Šibenik, osnivač Javne ustanove Dječji vrtići "Smilje", kojem je uz još sedam vrtića nakon razdvajanja jedne i formiranja dvije gradske ustanove za predškolski odgoj, pripala "Ljubica“, donio odluku o izgradnji novog vrtića. S početkom izgradnje modernog objekta se kasnilo i zbog činjenice da je nekoliko godina trebalo stručnim službama Grada da riješe kompleksna imovinsko-pravna pitanja i sudske sporove na tom prostoru i dodatno ga prošire. Nakon dugo vremena prvi je to vrtić u Šibeniku, izgradnja kojeg je počela krajem 2020. godine, koji se gradi iz temelja, uz sve pedagoške standarde koji pripadaju 21. stoljeću.

Centrala za 'Smilje'

- Sad smo pri kraju izgradnje moderno opremljenog objekta koji će zadovoljiti sve aktualne pedagoške standarde za više od 80 djece te biti novi dom popratnih službi jedne od naše dvije ustanove za predškolski odgoj. Naime, zakonodavac je uvjetovao da, obzirom na ukupan broj djece u jednoj instituciji "Gradski vrtići“, trebamo razdvojiti u dvije pravne osobe. Tako već sedam godina imamo DV "Smilje“ i DV "Šibensku maslinu“, s tim da su u razdvajanju "Šibenskoj maslini“ pripali prostori poput jedinstvene centralne kuhinje i praonice - kaže zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix


Kad novo zdanje u Crnici bude gotovo, a trebalo bi to biti do kraja ljeta i početka nove pedagoške godine, stvari će se promijeniti. Postat će to centralni vrtić za Javnu ustanovu za predškolski odgoj “Smilje“, koju trenutno pohađa 440 djece u ukupno 25 odgojno obrazovnih skupina, u kojem će se nalaziti i centralna kuhinja, centralna praonica, centralni arhiv, te stručne službe. Inače, uprava u kojoj se nalazi ravnateljica, administrativna tajnica, tajnik ustanove, psihologinja te računovodstvo, rade u jednoj od upravnih zgrada nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u Crnici, dok pedagoginja i zdravstvena voditeljica urede imaju u Dječjem vrtiću "Šibenski tići“ na Šubićevcu.

- Zgrada dječjeg vrtića "Ljubica“ prostire se na parceli površine tisuću i po četvornih metara, a sastoji se od podruma, prizemlja, 1. kata, te ravnog krova sa velikom terasom. Uz grijanje na plin i suvremenu led rasvjetu, sadržavat će i manju sportsko-plesnu dvoranu kako bi se djeca rekreirala za ružnog vremena. Glavni i izvedbeni projekt nove "Ljubice“ isporučila je osječka tvrtka "Trinas projekt " za 193.750 kuna, a ona obavlja i projektantski nadzor.

Ta sredstva je Grad Šibenik uspješno ostvario apliciranjem na natječaj Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Idejni projekt je izradila tvrtka "Izgradnja projekt" iz Šibenika, a radove izvodi vodička građevinska firma "Minigradnja" za na javnoj nabavi ponuđenih 14,6 milijuna - kaže Mileta i dodaje da se gradnja financira sredstvima iz gradskog proračuna. No, duboko vjeruje da će u proračun "vratiti“ ta sredstva. Evo i zašto.

Sufinanciranje izgradnje

- Ovo je samo nastavak niza kapitalnih ulaganja u predškolskom odgoju za koja često osvajamo bespovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava. Na natječajima i javnim pozivima u kontinuitetu dobivamo novac za Šibenik. Tako smo za energetsku obnovu vrtića "Vidici“ od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a zatim od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, osvojili ukupno blizu tri milijuna kuna, a za obnovu dječjeg vrtića "Kućica“ na Baldekinu i njegova okoliša više od 910 tisuća kuna.

image
Ovako će izgledati novi DV 'Ljubica'
GRAD ŠIBENIK
Grad Šibenik/

Od istih ministarstava smo za dječje vrtiće "Građa“ i "Šibenski tići“ ukupno osvojili 1,6 milijuna kuna. Za okoliš dječjeg vrtića "Veslo“ u Zatonu smo od Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osvojili 707 tisuća kuna. Ono što u ovom nizu nedostaje je novac za sufinanciranje izgradnje dječjeg vrtića "Ljubica“ čija će ukupna cijena s opremanjem i porezom na dodanu vrijednost doseći 18 milijuna kuna, a na kojeg smo računali još prošle godine kad je resorno ministarstvo najavljivalo skore europske natječaje. Još uvijek čekamo jedan takav natječaj i dokle god je izgradnja u tijeku, moći ćemo se na njega prijaviti.

No, to čekanje ne može ići unedogled jer "Ljubica“ do rujna ove godine treba biti otvorena jer tada počinje predškolska godina i u nju stižu prva djeca - rekao je Mileta.

Na redu i drugi vrtići

Mileta kaže da s rekonstrukcijom, dogradnjom i izgradnjom dječjih vrtića Grad ovdje ne misli stati.
- Želja nam je zatvoriti sve dječje vrtiće i dječje skupine koje se nalaze u stambenim zgradama te ih prebaciti u samostojeće, suvremene objekte. Na tom tragu smo napravili glavni projekt dogradnje dječjeg vrtića "Šibenski tići“, te pripremamo imovinsko-pravne odnose za proširenje dječjeg vrtića "Jamnjak“, odnosno izgradnju dječjeg vrtića na Mažuricama - rekao je Mileta.

24. travanj 2024 17:29