StoryEditorOCM
ŠibenikNa ukrašavanju grada radi se užurbano

Središte grada svijetlit će kao Betlehem, dok je blagdansko ukrašavanje prigradskih naselja "u rukama" građana(FOTO)

Piše Katarina Rudan
6. prosinca 2018. - 11:49

Djelatnici tvrtke "Pectus", koncesionara javne rasvjete u gradu Šibeniku užurbano rade na ukrašavanju gradskih ulica i trgova. Jutros su ukrašavali Kalelargu, najdužu ulicu u staroj gradskoj jezgri. Radi se užurbano, jer do sutra, 6. prosinca mora sve biti gotovo.

Podsjetimo, simboličnim paljenjem blagdanske rasvjete sutra u 19 sati, u posebno ukrašenom gradskom đardinu, Perivoju Roberta Visianija, službeno će započeti božićno-novogodišnji program „Adventura 2018“.

Ove je godine blagdanska dekoracija postavljena i na novim lokacijama održavanja Adventure, na Trgiću, odnosno u Ulici Jurja Barakovića kao i u ulicama sv. Nikole Tavelića i Petra Nakića kojima se prolazi šetnjom od Parka do nove lokacije Trgića.

Također će se dekorirati i prostor ex Galerije Matija u kojoj će se održavati program za djecu, pod nazivom Adventurica. Postavljeni su ukrasi i na dvjema glavnim i najvećim ulicama Stjepana Radića i Kralja Zvonimira kao i popularna "raketa", božićno drvo ispred zgrade gradske uprave. Okićene su zgrade gradskih ustanova muzeja, kazališta, gradska vijećnica te ulice i trgovi u staroj gradskoj jezgri.

- Plan ukrašavanja izvodi se prema idejnom rješenju s prikazom koncepcije dekoriranja grada koji obuhvaća frekventne lokacije i vizualne panorame i perspektive koji je osmislio umjetnik Boris Čelar koji i izrađuje dekorativne elemente te prati postavljanje ukrasa. Ističemo posebnost ručno izrađenih blagdanskih kugli u zlatnoj i crvenoj boji te ukrase koje smo prilagodili lokalnim motivima, "osmice" i ručno pletene girlande, kaže pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

Inače, za blagdansko ukrašavanje grada ove godine bit će utrošeno oko 100 tisuća kuna proračunskog novca. Na pitanje što je s ukrašavanjem prigradskih naselja, odnosno gradskih četvrti, Žurić odgovara da ona nisu obuhvaćena planskim dekoriranjem.

- Uobičajeno je da se u svim gradovima ukrašavaju sama središta. Blagdanska dekoracija vrlo je skupa i jedino što preostaje je pozvati građane da sami okite pročelja kuća i zgrada te tako doprinesu blagdanskom ugođaju, na kraju će Žurić.
 

20. travanj 2024 06:44