StoryEditorOCM
ŠibenikSrcem protiv čelika

Središnja svečanost obilježavanja Spomendana rujanskog ratnog podviga: Na Šibenskom mostu uništen je san o Velikoj Srbiji

23. rujna 2019. - 23:30

Da se nikad ne zaboravi kako se Šibenik od 16. – 23. rujna prije 28 godina obranio srcem protiv čelika neprijatelja, u danima ponosa i slave - poruka je sa središnje svečanosti obilježavanja Spomendana rujanskog ratnog podviga, kao završne manifestacije desetodnevnih događanja u sjećanje na borbe koje su u kolektivnom sjećanju Šibenčana utisnute kao „Rujanski rat“.

U 17 sati, na trgu Andrije Hebranga pred brončanom skulpturom „Val“ održana je komemoracija za poginule i stradale branitelje iz Domovinskog rata. Njih 196 pokošeno je u borbama za oslobođenje zemlje od srbočetničke okupacije pod patronatom JNA, 69 je stradalih i umrlih izvan vojnih djelovanja, a četvorica se vode kao nestali. Pred sudionicima komemoracije - vojnim veteranima, predstavnicima društvenog i političkog života na svim razinama upravljanja, izaslanicima Predsjednice RH, Sabora i ministarstva obrane te brojnim građanima i školarcima pročitana su njihova imena te iznesene povijesne činjenice o obrambenom podvigu nad višestruko moćnijom JNA. Bio je to vjetar u leđa tada još uvijek nejakim vojnim snagama mlade države. Svakako, na Šibenskom mostu propao je san o Velikoj Srbiji, istaknuto je na komemoraciji.

Nakon molitve, svijeće su u podnožju spomenika zapalili i ploče s imenima poginulih branitelja zakitili crvenim ružama članovi brojnih izaslanstava položivši prethodno zajednički vijenac.

Pored članova obitelji poginulih, stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, branitelja, sudionike rujanske bitke u Domovinskom ratu, građana Šibenika među kojima su bili i učenici srednjih i osnovnih škola, svečanosti su nazočili umirovljeni general bojnik Rahim Ademi, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ministar uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, umirovljeni general Ivan Beneta, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, Goran Pauk, šibensko-kninski župan, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, jedinica lokalne samouprave, državnih i lokalnih institucija i ustanova.

Nakon završetka komemoracije na Baldekinu, sudionici su predvođeni Puhačkim orkestrom Pirovac i Gradskom stražom Šibenik u mimohodu gradom došli su do Trga Pavla Šubića I., gdje su nastavili druženje uz ansambl Bonaca. Pripremom zalogaja za završnicu ovogodišnjeg obilježavanja Spomendana Rujanskog rata svoj doprinos dali su i ugostitelji iz strukovnog ceha pri Udruženju obrtnika Šibenik i Obrtničke komore Šibensko-kninske županije. Program obilježavanja najznačajnijeg spomendana u novijoj povijesti Šibenika i njegova kraja po običaju utvrđuju gradska i županijska uprava zajedno s koordinacijom braniteljskih udruga.

U posebnoj izjavi za „Slobodnu“ Željko Burić, šibenski gradonačelnik s posebnim je zadovoljstvom istakao da obilježavanje pobjede pred Šibenikom ove godine prvi put ima vertikalu u organizaciji.

- Šibenik kao glavni grad županije postaje središtem obilježavanja te pobjede koja je označila i povoljan preokret u obrani Hrvatske. Želimo to prenijeti na mlađe naraštaje te zato ove godine i za ubuduće, uz odavanje počasti poginulim braniteljima priređujemo ovaj mimohod, u koji su uključeni učenici osnovnih i srednjih škola, kazao je Željko Burić.




 

DA SE NE ZABORAVI:

DA SE NE ZABORAVI:
16. rujna 1991.
17:57 – Zračna opasnost za Grad Šibenik
18:48 – Zračna opasnost za Vodice
18:51 – Zračna opasnost za cijelu Općinu Šibenik
20:08 –Tenkovi na Šibenskom mostu – bitnica Žirje djeluje po ratnim brodovima JRM u šibenskim vodama
17. rujna 1991.
- U jutarnjim satima – Bitnica Žirje djeluje prema šibenskoj luci gdje brodovi JRM razaraju grad iz topova
- Osvojena vojarna Zečevo
18. rujna 1991.
- Pokušaj tenkovskog proboja prema Vodicama
- Oko 18 sati pet tenkova i dva transportera vraćaju se s prilaza Vodicama ka Šibenskom mostu
20. rujna 1991.
- Poslije podne presječena kolona JNA kod Pakova Sela
- Zaposjednute vojarne u Mandalini s 34 ratna broda
21. rujna 1991.
OBADVA, OBADVA SU PALA!
- Oborena dva zrakoplova JNA kod Rogoznice
22. rujna 1991.
Točno u podne – oslobođen Šibenski most
23. rujna 1991.
11:27 – Prestanak zračne opasnosti

24. travanj 2024 19:30