StoryEditorOCM
ŠibenikGORIČKA SKALINADA

Sramota: "Srce" Šibenika izgleda kao da njime tenkovi paradiraju; Gosti će ovdje noge polomiti!

18. ožujka 2019. - 21:05

General De Gaulle, legendarni francuski predsjednik, znao se požaliti da je vrlo teško vladati narodom u zemlji s 400 vrsta sireva. Šibenski gradonačelnik može ustvrditi slično, zdvajajući nad gradom čija povijesna jezgra broji 2851 kamenu skalinu! Malo koja nije škvorcana, a na svakoj, u prenesenom značenju, čuči jedan građanin uvjeren da bi stoput bolje vodio javne poslove od cijeloga gradskog upravljačkog ansambla.

Ma koliko Šibenčanima sveznadarstvo bilo dijelom folklora, gradska uprava sama daje štofa kritikama. Konkretno, nema onog koji nije u pravu kada s ogorčenjem komentira upravo jadno stanje poznate goričke skalinade kojom se iz Zagrebačke ulice uspinje do šibenskog, hrvatskog i europskog blaga, konzervatorski zaštićene srednjovjekovne urbane jezgre. Jedva da ima kamena koji na tim stubama nije otkrhnut, slomljen i raskliman zbog kamiona natovarenih građevinskim materijalom koji tu prometuju pomoću drvenih umetaka prislonjenih uza stepenike.

Jasno, Šibenik razvija turizam, u staroj gradskoj jezgri uređuju se apartmani i sve je to dobrodošlo, no stanovnici se ne mogu oteti dojmu da sve to pogoni stihija, pa tako uništava i kamen s njihovih dragih kala i skala. Istih onih koje u Šibenik trebaju privući goste, ali ne devastirane, rasklimane i slomljene, pa tko je tu onda lud ili nekome samo smrde noge?

Zapelo na Meduliću

Obnova kamenog pločnika - čitamo i slušamo ovih dana, zapinje na Meduliću i upitno je hoće li biti dovršena do 1. lipnja, a do službenog početka sezone preostalo je mjesec dana.

Kalelarga i Trg Medulić najatraktivniji su turistički koridor do katedrale svetog Jakova. Nakon probijanja u gužvi nema gosta kojem se ne otme "vauuu!" kada mu pred očima odjednom zabljesne prelijepi renesansni trg s Dalmatinčevim remek-djelom i Gradskom ložom, a drugi, ne zato i manje važan turistički put vodi upravo Zagrebačkom ulicom, pa goričkom i drugim skalinadama u samo srce starog kamenog Šibenika - uzbrdo na Forticu ili suprotnim pravcem, do mora i Doca.
 

Ivanka Čoga, turistička vodičica i istaknuta članica strukovne udruge "Mihovil", kaže da se stanje skalinade koja joj je "radno mjesto i drugi dom" naročito pogoršalo u posljednje vrijeme. Značajnije propadanje započelo je prije tri godine, a sada je naročito teško prolaziti starijim turistima.

- Mi vodiči stalno pazimo da netko od gostiju ne posrne i ozlijedi se. To je nedopustivo, ta valjda bi oni koji skalinadu koriste za prijevoz građevnog materijala trebali popraviti ploče, ako ih naruše! - napominje Čoga. Već joj je neugodno odgovarati na pitanja gostiju zašto je stepenište u toliko lošem stanju i smišljati sva moguća opravdanja za očiti nemar, jer smatra da ne priliči pred strancima kritizirati vlastitu gradsku upravu.

Slično razmišlja i Vanja Dadić, umirovljena turistička djelatnica iz županijskog TZ-a. Stanuje u neposrednoj blizini i već je na društvenim mrežama objavljivala fotografije goričke skalinade uz komentare bez dlake na jeziku.

- Teško mi je gledati takvu devastaciju čim ujutro otvorim prozor stana i pogledam prema Gorici.
Skaline su ozbiljno oštećene, zdrobljene, između ploča su se otvorili procjepi i pitanje je dana kada će se tu netko ozlijediti - govori Dadić, poručujući da je takvo stanje stepeništa koje vodi u središte pravog urbanističkog blaga s kontinuitetom iz srednjeg vijeka nedopustivo, nespojivo sa Šibenikom kakav bi trebao biti. I u potpunoj opreci barem s deklarativnim ambicijama kakve u pogledu razvoja i uređenosti grada gaji njegova uprava.

Ponestalo žbira

Vanju Dadić također zanima tko je dužan popraviti devastirano. Na što bi "financijalac", matematičar Toni Milun, kao u onoj televizijskoj reklami, dobrodušno, kakav već jest, uzviknuo: "A gdje je lova?" Odgovor je - u takujinima šibenskih građana, a stiže na naš upit iz gradske uprave. Prenosimo ga u cijelosti:

"Nažalost, tijekom izvođenja brojnih građevinskih radova na području šibenske povijesne jezgre stepenice na Gorici pretrpjele su vidljiva oštećenja. Odluka o komunalnom redu regulira segment održavanja javnih površina, odnosno odgovornost počinitelja eventualnih oštećenja. Na naznačenoj lokaciji nismo u mogućnosti utvrditi tko je sve odgovoran za nastala oštećenja te će troškove sanacije preuzeti Grad Šibenik. U kontinuitetu apeliramo na odgovorno ponašanje prema javnim površinama, pogotovo kada se radi o našoj baštini neprocjenjive vrijednosti. Komunalni redari obišli su lokaciju te evidentirali oštećenja, a potom će se, u dogovoru s konzervatorima, žurno pristupiti njihovoj sanaciji."

Ako ništa, bit će žurno, obećavaju srednjovjekovne gradske službe, kojima je u vremenu interneta i nadzora kakve jedino mašta može zamisliti, valjda ponestalo zakukuljenih žbira koji bi im s terena dojavljivali tko se to konvojima natovarenih kamiona drznuo oštetiti gradsku imovinu?

I tako godinama, iz dana u dan: nema žbira, al' ima kandidata kojima će upravljači strići vunu s vječito jednakim opravdanjima. Kao da dozvole za prometovanje kamiona Goricom izdaje neki drugi grad!?

Smije se stari De Gaulle odozgor. Mijenjao bi on svojih 400 vrsta sira za šest-sedam puta više šibenskih skalina: naši glavari, za razliku od francuskih, vladaju s prstom u uhu. Jer im je vlastiti narod poklonio i to da im za nekakve domaće "Žute prsluke" – puca prsluk i more in biti!


Na naznačenoj lokaciji nismo u mogućnosti utvrditi tko je sve odgovoran za nastala oštećenja pa će troškove sanacije preuzeti Grad Šibenik, poručili su iz gradske uprave

27. travanj 2024 00:05