StoryEditorOCM
ŠibenikUSUSRET TREĆEM VALU

‘Spremni smo i za najcrnje scenarije‘: dr. Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske bolnice, o novoj reorganizaciji zbog porasta oboljelih od Covida-19

Piše Katarina Rudan
25. ožujka 2021. - 16:01

Kako u Hrvatskoj, tako i u Šibensko-kninskoj županiji bilježi se rast broja oboljelih od covid infekcije, a time se povećava i broj hospitaliziranih osoba koje bolest ne mogu preboljeti bez medicinske skrbi. U ponedjeljak je bilo osam novooboljelih osoba, u utorak 65, a u srijedu čak 128.

- Nažalost, u vrlo kratkom periodu smo zabilježili rast broja oboljelih i hospitaliziranih. "Time out" kojeg smo imali krajem prvog i početkom drugog mjeseca nije dugo potrajao. Broj novozaraženih u našoj županiji raste i ono što posebno zabrinjava je da je udio pozitivnih među testiranima viši od 30 posto. Što se naše bolnice tiče stanje nije dramatično, ali ponovo nam se događa ista situacija koju smo imali lani u ovo vrijeme. Tada smo bili na početku prvog vala pandemije i prvi put smo se suočili s jednom tako ozbiljnom bolešću kao što je COVID -19.

Sad smo u situaciji da opet moramo raditi reorganizaciju, povećati kapacitete za rad covid odjela, što nas dovodi u situaciju da moramo smanjiti kapacitete svih ostalih odjela. Da bismo imali osoblje, medicinske sestre i tehničare, liječnike te ostalo tehničko osoblje automatski moramo smanjiti broj kreveta na odjelima koji se bave drugim bolesnicima. Baš smo ovih dana imali sastanak na kojem smo radili jednu retrospektivu događaja u proteklih godinu dana i moram priznati da je ono što nam se dogodilo prošle jeseni bilo prilično dramatično. Izašli smo iz tog drugog vala, ali je to ostavilo traga na svima nama.

U niti jednom trenutku nismo "zatvorili" bolnicu. Sustav je funkcionirao cijelo vrijeme i svi hitni operacijski programi su se odrađivali, radile su bolničke ambulante, dijagnostika i to je medicinskom osoblju omogućilo da rade svoj primarni posao. S druge strane, adekvatno smo liječili i covid bolesnike – rekla je na početku razgovora ravnateljica šibenske bolnice dr. Sanja Jakelić.

Prošle godine 344 oboljele osobe

Tijekom 2020. godine u šibenskoj Općoj bolnici ukupno su liječene 344 osobe oboljele od covida, 236 muškaraca i 108 žena. Nažalost, 53 osobe oboljele od covida su preminule što je oko 15 posto u odnosu na broj liječenih.

- Možda se brojka od 344 oboljela nekima čini mala. Međutim, to su bolesnici koji dugo leže u bolnici i prosječno trajanje njihove hospitaizacije znatno je duže nego kod drugih bolesnika. Minimalno su to dva do tri tjedna, a liječenje onih koji završe na respiratoru traje znatno duže. Važno je reći da ti bolesnici imaju i takozvane post-COVID komplikacije. Budu izliječeni od covida i otpušteni iz bolnice, ali se nakon nekog vremena vrate sa sasvim drugim tegobama - bilo kardijalnim, pulmološkim ili neurološkim. Kad sve sagledamo, praktički je cijeli bolnički sustav obuzet s covidom, kaže Jakelić.

Danas, kad smo prema mnogim stručnim mišljenjima, suočeni s trećim valom pandemije koji je sa sobom donio i nove sojeve COVID-19, šibenska je bolnica u iskustvenom smislu spremnija nego kad se ova nesretna pošast prvi put pojavila. Radi se normalno na svim odjelima i u svim službama kao da se, uvjetno rečeno, ništa ne događa. Zbog lakše organizacije posla, Odjel infektologije koji prihvaća osobe oboljele od COVID-19 infekcije, premješten je na bivši Odjel otorinolaringologije.

- Taj odjel je nešto veći po kapacitetima i s manjim brojem ljudskih resursa možemo skrbiti o većem broju bolesnika, a Intenzivna covid je u Odjelu infektologije. Inače, prosječna dob covid bolesnika sada je niža nego što je bila prošle godine i imamo dosta mlađu dobnu skupinu koja je hospitalizirana. Ova bolest nema pravila i ono što smo prije mislili da je pravilo, pokazalo se da zapravo nije. Zbog toga je ona opasna, neizvjesna i koliko god je ljudima teško zbog mjera koje su na snazi, zbog nemogućnosti druženja, življenja kojeg smo nekad imali, trebamo biti strpljivi, čuvati sebe i druge. Moramo biti svjesni činjenice da je jedini izlaz cijepljenje, iako se ono zbog isporuke nedovoljnih količina cjepiva ne odvija kako je bilo planirano, govori Jakelić.

Kninska bolnica na "standby"

Bude li se novi val i dalje brzo širio, sve dok se ne postigne dovoljna procijepljenost stanovništva, u bolnice će i dalje stizati novooboljeli s lakšom ili težom bolničkom slikom. I za te najcrnje scenarije šibenska je bolnica spremna.

- Planovi koje smo za takav scenarij imali lani, u biti se nisu mijenjali. Nakon završetka drugog vala, prostorno se nismo niti vraćali na početne pozicije i ostali smo raditi u prilagođenim uvjetima. Na primjer, Odjel uho, grlo, nos praktički godinu dana nije u svojem prostoru. Dijelom su smješteni u zgradi nove Dnevne bolnice, a dijelom, ležeći dio, imaju u zgradi starog Očnog odjela. Ili, onkološka dnevna bolnica je u drugom valu premještena u zgradu nove Dnevne bolnice i tu je i ostala. U slučaju daljnjeg rasta broja covid bolesnika ostaju nam i dalje tri paviljona: Odjel infektologije, tzv. "mala kuća" i Odjel otorinolaringologije, s tim da svi ostali bolnički odjeli imaju izolacijske sobe. U ova tri paviljona mogli bismo primiti oko 60 covid bolesnika, a u slučaju potrebe povećali bismo kapacitete. Naravno, za onaj sasvim najcrnji scenarij koristile bi se i sportske dvorane. Ali, nećemo o tomu. Vjerujmo da do takve situacije ipak neće doći, rekla je Jakelić.

Osim šibenske tu je i županijska Opća i veteranska bolnica "Hrvatski ponos" Knin, koja je donedavno primala i u kojoj su liječene osobe oboljele od korone. Nakon što je prošao drugi val epidemije i iz bolnice otpušten zadnji covid pacijent, vratila se u normalni rad. Ravnateljica dr. Jakelić kaže da su svakodnevno u kontaktu i ukoliko bi se situacija pogoršavala, a to je prošlog tjedna naložilo i resorno ministarstvo, novonastaloj situaciji morati će se prilagoditi sve bolnice, a time i kninska, koja je jučer primila jednu osobu oboljelu od covida.

- Na županijskom Stožeru civilne zaštite dogovoreno je da kninska bolnica, s obzirom na to da je kadrovski manje kapacitirana, prima covid bolesnike s lakšom bolničkom slikom jer oni mogu biti nadzirani od strane internista te bolesnici koji su covid pozitivni, ali moraju biti na bolničkom liječenju zbog neke druge dijagnoze. Dodatni i vrlo važan razlog ovakvom dogovoru je i činjenica što kninska bolnica nema Odjel infektologije, a mi imamo kadrove, veći broj kreveta i respiratora.

Trenutno raspolažemo s 18 mobilnih i fiksnih respiratora. Od tog broja sedam respiratora je na, kako mi kažemo, "čistoj" intenzivnoj koji služe u redovne svrhe, a ostali su za covid bolesnike. Imao i sedam HF oksigenatora, a to su uređaji koji u puno slučajeva mogu zamijeniti respirator, jer pacijentu daju visoke protoke kisika što se pokazalo dobrim. Što se tiče zaštitne i druge opreme potrebne za covid odjele, zaista imamo sve što nam je potrebno. Jedini problem koji bi se mogao dogoditi su ljudski resursi, pošto već godinama imamo manjak medicinskih sestara i tehničara. Ako bi se u jednom trenutku njih više razboljelo, drugi bi odjeli morali "patiti", rekla je na kraju ravnateljica dr. Sanja Jakelić.

Procijepljenost osoblja
Kad se radi o cijepljenju, dr. Jakelić kaže da su u bolnici, a cijepili su se među prvima, tog dana bili zaista sretni, jer im je to olakšalo rad što je vidljivo i u novonastaloj situaciji, u trećem valu epidemije.

- Plašili smo se zaraze ne samo zbog sebe nego i zbog činjenice da smo virus mogli donijeti u obitelj, prijateljima i drugim ljudima. Danas radimo s puno, puno manje opterećenja nego prije cijepljenja. Odaziv liječnika na cijepljenje bio je jako dobar i cijepilo ih se 82 posto, a medicinskih sestara 38 posto. Nešto je manji odaziv sestara bio možda iz razloga što su među njima mlađe dobne skupine, a i dosta njih je preboljelo koronu. Inače, u zadnja tri mjeseca nemamo oboljelih među djelatnicima niti djelatnika u samoizolaciji, rekla je Jakelić.

Kapa do poda svima!
- Još uvijek je aktualno da liječnici i sestre s bilo kojeg odjela mogu biti pozvani na rad u covid odjele. Zaista ne znam na koji način se mogu zahvaliti našim medicinskim sestrama i svim liječnicima, a posebno šefovima odjela, koji su imali razumijevanja i nitko nije ignorirao ozbiljnost situacije. Jako su odgovorni, surađuju, savjesni su, tolerantni i zaslužili su veliko hvala i "kapu do poda", kazala je Jakelić.

26. travanj 2024 23:48