stdClass Object ( [id] => 1123366 [title] => Sprema li nam se poskupljenje stanova? Šibenski poduzetnik Mate Burić: Ne isplati nam se više uopće graditi! [alias] => sprema-li-nam-se-poskupljenje-stambenih-kvadrata-sibenski-poduzetnik-mate-buric-ne-isplati-nam-se-uopce-raditi [catid] => 331 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Samo ako ne bismo radove od sada izvodili besplatno, bili bismo s poslovanjem na nuli, a ovako nam prijeti propast.

Ovim riječima popratio je svoj apel državi i državnim tvrtkama s kojima posluje šibenski poduzetnik Mate Burić, čija je firma MIAB d.o.o. jedna od vodećih s područja vodnog sektora u Hrvatskoj te je trenutno angažirana na nizu velikih projekata, poput aglomeracije u Kaštelima.

- Cijene plastike i metala su toliko dramatično porasle da nam se više ne isplati raditi. Sve je počelo još u siječnju, a od polovine veljače do danas ne prestaje rasti. Izračunao sam da mi je inoks poskupio za 87,9 posto. Pa tko to može izdržati – pita Burić.

Pojašnjava da su poslovi ugovoreni dok je tržište bilo stabilno po fiksnim uvjetima, ali ovaj poremećaj sada treba nadoknaditi ili će mnogi poput njega biti prisiljeni zatvarati firme, odnosno plaćati penale. S obzirom na to da se veliki projekti izvode u okviru EU fondova, penale bi mogli plaćati i gradovi kao ugovorne stane.

Burić govori da je nekoliko puta inicirao sastanke u Komori te i s predstavnicima ministarstava, čak i u Gospodarsko-socijalnom vijeću, ali bez ikakva pomaka. Neki su očekivali i smirivanje cijena, ali ono se nije dogodilo. Crni čelik i lijevano željezo poskupjeli su za 45 posto, a polietileni (PHD) za čak 75 posto, tvrdi Burić.

---

image
Thomas Kienzle/Ilustracija/AFP
---

Vlasnik firme "Drnišplast" d.d. Joško Dičak to potvrđuje.

- Neke cijene skočile su i do sto posto, i to u razdoblju od siječnja do travnja. To je zbilja drastično i u velikim smo problemima, a naročito izvođači radova koji su poslove ugovorili u prethodnom razdoblju. Mi izvozimo svoje proizvode u Austriju, Italiju i Sloveniju i oni pristaju na veću cijenu jer su svjesni poremećaja na svjetskom tržištu do kojeg je, po mojim pretpostavkama, prvenstveno došlo zbog velike potražnje nakon pandemije. Pretpostavljam da se građevinski sektor nakon zatišja naglo pokrenuo i mislim da je riječ o tome – govori Dičak.

U prilog tome je i informacija da su porasla javna ulaganja u obnovu gospodarstva od SAD-a i europskih zemalja sve do Kine, što je dovelo do nezapamćene potražnje za cementom, betonom, drvnom građom, keramikom...

Burić, pak, smatra da je riječ o čistom diktatu i pohlepi azijskih tržišta gdje se, nažalost, preselila gotovo sva proizvodnja.

- Nama sada nije samo problem u cijeni, već i u rokovima nabave. Nešto što smo ranije čekali nekoliko tjedana sada čekamo nekoliko mjeseci. Nama prijete kazneni bodovi, radnici traže svoje plaće, a izgledno je, ako se ovako nastavi, da ćemo biti prisiljeni poslati ih na burzu rada – ogorčen je Burić.

Smatra da će se najveći problemi preliti preko leđa manjih izvođača poput njegove firme, odnosno preko onih koji nisu nositelji velikih projekata.

- Ovo više nije poskupljenje nego inflacija – uvjeren je šibenski poduzetnik.

Poručuje da bi, ako se ovo nastavi, a cijene luduju neprekidno, njemu bilo isplativije platiti otkazivanje ugovora nego nastavak posla.

- Manje bismo izgubili! Ovako mi kupujemo skuplje nego što prodamo, vrlo je jednostavno shvatiti.

Napominje da je Zakon o obveznim odnosima dosta zastario i da su tražili izmjene koje bi im upravo sada dobrodošle s obzirom da Zakon priznaje porast ugovorenih troškova u visini od deset posto, ali to je nedovoljno i neprimjereno situaciji.

Stoga se Burić zajedno s kolegama obraćao mjerodavnim adresama kako bi se olakšala situacija tvrtkama, ali za sada nema odgovora. Održani su i sastanci s predstavnicima Hrvatskih voda, na kojima je bilo obećano da će se pronaći rješenje.

Već krajem travnja pisali smo kako su, prema informacijama iz Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore, cijene opreme od plastike koja se ugrađuje u vodovode i odvodnju u sklopu velikih investicijskih projekata aglomeracije diljem države porasle i do sto posto. Razlog tome, objasnili su u Komori, je u otežanoj nabavi polipropilena, polivinil klorida i polietilena. Rečeno je i da je najveći udar na građevinarstvo s cijenama metala.

- Metal je burzovna roba te je armatura poskupjela pedeset posto, među ostalim i zato što manjka otpadnog željeza – potvrdili su u HUP-u.

Pritom je narasla i cijena goriva, čime automatski i prijevoz i bitumen koji se dobiva destilacijom, a njime se izoliraju mostovi, vijadukti, aerodromi i krovovi, upotrebljava se i za proizvodnju asfalta. Poskupio je i stiropor, koji se također dobiva iz nafte.

Već ovog proljeća procjene su bile da su cijene ključnih sirovina u građevinarstvu porasle od početka godine između 15 i 45 posto. Stoga se procjenjuje da će porasti i cijene stanova.

Udar je to i na stanogradnju, što je podvukla nedavno i bivša ministrica Anka Mrak Taritaš, govoreći o obnovi objekata nakon potresa. Ne samo da obnova kasni zbog neadekvatnog zakona, već su sada i cijene građevinskog materijala išle u nebo i sve to, pored enormnih poskupljenja hrane, bit će udar na standard građana.

---

HUP: Stanje je neodrživo, Vlada mora intervenirati
Enorman rast cijena građevinskih materijala prijeti poremećajem u sektoru graditeljstva, a time ugrožava i realizaciju brojnih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Nabavne cijene građevinskih materijala porasle su iznad svih mogućih očekivanja. Rast cijena tih razmjera nitko nije mogao predvidjeti i nastupila je nova situacija koja zahtijeva promjene kod ranije sklopljenih ugovora za izvođenje građevinskih radova i potrebne nove mjere za buduće ugovore.
Kažu to u Izvršnom odboru HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva, koji traži hitne mjere za zaštitu graditeljskog sektora radi daljnjeg nastavka radova i izbjegavanja raskida ugovora o građenju, zbog novonastalih znatno promijenjenih uvjeta poslovanja. Tako predlažu Vladi da intervenira i donese uredbu o ugovorima o građenju s klauzulom o nepromjenjivosti cijena ili drugi odgovarajući propis o prilagođavanju cijena građevinskih radova u novonastaloj situaciji znatnog porasta cijena građevinskih materijala u 2021. godini, kojom bi se obvezali na primjenu svi korisnici financiranja javnim sredstvima i EU fondovima: državna tijela, ministarstva, jedinice lokalne uprave i samouprave i javna poduzeća. Iz HUP-a traže da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine inicira izdavanje vjerodostojnog tumačenja odredbi 626. i 627. Zakona o obveznim odnosima u pogledu mogućnosti prava na zahtijevanje povećanja jediničnih cijena koje su zahvaćene rastom troškova materijala i drugih elemenata...
U HUP-u kažu da u našoj praksi uglavnom svi ugovori sklopljeni s javnim naručiteljima imaju odredbu o nepromjenjivosti cijene za cijelo vrijeme trajanja ugovora pa značajan rast cijena stvara kod tih ugovora nepremostive prepreke i nesigurnost za daljnje izvođenje radova.
Problem je prisutan u svim državama Europske unije i prepoznat kao zajednički, pa je Bavarska, primjerice, zbog drastičnog porasta cijena građevinskog materijala i visokog rizika za građevinska poduzeća za postojeće i buduće ugovore s javnim naručiteljima odredila primjenu klizne skale za određene proizvode.
S. Stapić

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na rubu propasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => na rubu propasti 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-29 10:12:24 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Silvana Uzinić/SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-29 10:29:55 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-08-29 10:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 38 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 331 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenika [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik [secure] => 0 [page_title] => Šibenik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/29\/15654680.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/29\/18871000.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/29\/19097428.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/29\/19112434.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/29\/11475174.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/29\/11475726.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Ilustracija\/cropix","Thomas Kienzle\/Ilustracija\/AFP","Daniel Mihailescu\/Ilustracija\/AFP","Nikola Vili\u0107\/Ilustracija\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Ilustracija\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","Armatura je poskupjela pedeset posto, me\u0111u ostalim i zato \u0161to manjka otpadnog \u017eeljeza
\n\u00a0","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_15654680_1920.jpg":"1920x1080","k_15654680_1280.jpg":"1280x1280","k_15654680_1024.jpg":"1024x1024","k_15654680_640.jpg":"640x640","k_15654680_480.jpg":"480x480","k_15654680_340.jpg":"340x340","k_15654680_220.jpg":"220x220","o_15654680_1280.jpg":"1280x852","o_15654680_1024.jpg":"1024x681","o_15654680_640.jpg":"640x426","o_15654680_480.jpg":"480x319","o_15654680_340.jpg":"340x226","o_15654680_220.jpg":"220x146","h_15654680_1280.jpg":"1280x854","h_15654680_1024.jpg":"1024x683","h_15654680_640.jpg":"640x427","h_15654680_480.jpg":"480x320","h_15654680_340.jpg":"340x227","h_15654680_220.jpg":"220x147","pp_15654680_1280.jpg":"1006x1280","pp_15654680_1024.jpg":"805x1024","pp_15654680_640.jpg":"503x640","pp_15654680_480.jpg":"377x480","pp_15654680_340.jpg":"267x340","pp_15654680_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18871000_1920.jpg":"1920x1080","k_18871000_1280.jpg":"1280x1280","k_18871000_1024.jpg":"1024x1024","k_18871000_640.jpg":"640x640","k_18871000_480.jpg":"480x480","k_18871000_340.jpg":"340x340","k_18871000_220.jpg":"220x220","o_18871000_1280.jpg":"1280x853","o_18871000_1024.jpg":"1024x682","o_18871000_640.jpg":"640x426","o_18871000_480.jpg":"480x320","o_18871000_340.jpg":"340x226","o_18871000_220.jpg":"220x146","h_18871000_1280.jpg":"1280x854","h_18871000_1024.jpg":"1024x683","h_18871000_640.jpg":"640x427","h_18871000_480.jpg":"480x320","h_18871000_340.jpg":"340x227","h_18871000_220.jpg":"220x147","pp_18871000_1280.jpg":"1006x1280","pp_18871000_1024.jpg":"805x1024","pp_18871000_640.jpg":"503x640","pp_18871000_480.jpg":"377x480","pp_18871000_340.jpg":"267x340","pp_18871000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1179","hd_19097428_1920.jpg":"1920x1080","k_19097428_1280.jpg":"1280x1280","k_19097428_1024.jpg":"1024x1024","k_19097428_640.jpg":"640x640","k_19097428_480.jpg":"480x480","k_19097428_340.jpg":"340x340","k_19097428_220.jpg":"220x220","o_19097428_1280.jpg":"1280x786","o_19097428_1024.jpg":"1024x628","o_19097428_640.jpg":"640x393","o_19097428_480.jpg":"480x294","o_19097428_340.jpg":"340x208","o_19097428_220.jpg":"220x135","h_19097428_1280.jpg":"1280x854","h_19097428_1024.jpg":"1024x683","h_19097428_640.jpg":"640x427","h_19097428_480.jpg":"480x320","h_19097428_340.jpg":"340x227","h_19097428_220.jpg":"220x147","pp_19097428_1280.jpg":"1006x1280","pp_19097428_1024.jpg":"805x1024","pp_19097428_640.jpg":"503x640","pp_19097428_480.jpg":"377x480","pp_19097428_340.jpg":"267x340","pp_19097428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1240","hd_19112434_1920.jpg":"1920x1080","k_19112434_1280.jpg":"1280x1280","k_19112434_1024.jpg":"1024x1024","k_19112434_640.jpg":"640x640","k_19112434_480.jpg":"480x480","k_19112434_340.jpg":"340x340","k_19112434_220.jpg":"220x220","o_19112434_1280.jpg":"1280x826","o_19112434_1024.jpg":"1024x661","o_19112434_640.jpg":"640x413","o_19112434_480.jpg":"480x310","o_19112434_340.jpg":"340x219","o_19112434_220.jpg":"220x142","h_19112434_1280.jpg":"1280x854","h_19112434_1024.jpg":"1024x683","h_19112434_640.jpg":"640x427","h_19112434_480.jpg":"480x320","h_19112434_340.jpg":"340x227","h_19112434_220.jpg":"220x147","pp_19112434_1280.jpg":"1006x1280","pp_19112434_1024.jpg":"805x1024","pp_19112434_640.jpg":"503x640","pp_19112434_480.jpg":"377x480","pp_19112434_340.jpg":"267x340","pp_19112434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_11475174_1920.jpg":"1920x1080","k_11475174_1280.jpg":"1280x1280","k_11475174_1024.jpg":"1024x1024","k_11475174_640.jpg":"640x640","k_11475174_480.jpg":"480x480","k_11475174_340.jpg":"340x340","k_11475174_220.jpg":"220x220","o_11475174_1280.jpg":"1280x852","o_11475174_1024.jpg":"1024x681","o_11475174_640.jpg":"640x426","o_11475174_480.jpg":"480x319","o_11475174_340.jpg":"340x226","o_11475174_220.jpg":"220x146","h_11475174_1280.jpg":"1280x854","h_11475174_1024.jpg":"1024x683","h_11475174_640.jpg":"640x427","h_11475174_480.jpg":"480x320","h_11475174_340.jpg":"340x227","h_11475174_220.jpg":"220x147","pp_11475174_1280.jpg":"1006x1280","pp_11475174_1024.jpg":"805x1024","pp_11475174_640.jpg":"503x640","pp_11475174_480.jpg":"377x480","pp_11475174_340.jpg":"267x340","pp_11475174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1270","hd_11475726_1920.jpg":"1920x1080","k_11475726_1280.jpg":"1280x1280","k_11475726_1024.jpg":"1024x1024","k_11475726_640.jpg":"640x640","k_11475726_480.jpg":"480x480","k_11475726_340.jpg":"340x340","k_11475726_220.jpg":"220x220","o_11475726_1280.jpg":"1280x846","o_11475726_1024.jpg":"1024x677","o_11475726_640.jpg":"640x423","o_11475726_480.jpg":"480x317","o_11475726_340.jpg":"340x224","o_11475726_220.jpg":"220x145","h_11475726_1280.jpg":"1280x854","h_11475726_1024.jpg":"1024x683","h_11475726_640.jpg":"640x427","h_11475726_480.jpg":"480x320","h_11475726_340.jpg":"340x227","h_11475726_220.jpg":"220x147","pp_11475726_1280.jpg":"1006x1280","pp_11475726_1024.jpg":"805x1024","pp_11475726_640.jpg":"503x640","pp_11475726_480.jpg":"377x480","pp_11475726_340.jpg":"267x340","pp_11475726_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 100 [authors] => Array ( ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7503516 Threads: 2 Questions: 1605803280 Slow queries: 4766297 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110653344 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) ) [link] => /sibenik/vijesti/sibenik/sprema-li-nam-se-poskupljenje-stambenih-kvadrata-sibenski-poduzetnik-mate-buric-ne-isplati-nam-se-uopce-raditi-1123366 [printLink] => /sibenik/vijesti/sibenik/sprema-li-nam-se-poskupljenje-stambenih-kvadrata-sibenski-poduzetnik-mate-buric-ne-isplati-nam-se-uopce-raditi-1123366?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 647839 [name] => poskupljenje građevinskog materijala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 11:11:46 [main_article_id] => 0 [alias] => poskupljenje-gradevinskog-materijala [link] => /tag/poskupljenje-gradevinskog-materijala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647840 [name] => cijene stambenih kvadrata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 11:11:46 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-stambenih-kvadrata [link] => /tag/cijene-stambenih-kvadrata ) [2] => stdClass Object ( [id] => 168497 [name] => drnišplast [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drnisplast [link] => /tag/drnisplast ) [3] => stdClass Object ( [id] => 274918 [name] => miab [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miab [link] => /tag/miab ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na rubu propasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sprema li nam se poskupljenje stanova? Šibenski poduzetnik Mate Burić: Ne isplati nam se više uopće graditi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-04-09-14-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/29/15654680.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/29/15654680.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/29/18871000.jpg [title] => Ivo Ravlić/Ilustracija/cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/29/19097428.jpg [title] => Thomas Kienzle/Ilustracija/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/29/19112434.jpg [title] => Armatura je poskupjela pedeset posto, među ostalim i zato što manjka otpadnog željeza
 
Daniel Mihailescu/Ilustracija/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/29/11475174.jpg [title] => Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/29/11475726.jpg [title] => Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Samo ako ne bismo radove od sada izvodili besplatno, bili bismo s poslovanjem na nuli, a ovako nam prijeti propast.

Ovim riječima popratio je svoj apel državi i državnim tvrtkama s kojima posluje šibenski poduzetnik Mate Burić, čija je firma MIAB d.o.o. jedna od vodećih s područja vodnog sektora u Hrvatskoj te je trenutno angažirana na nizu velikih projekata, poput aglomeracije u Kaštelima.

- Cijene plastike i metala su toliko dramatično porasle da nam se više ne isplati raditi. Sve je počelo još u siječnju, a od polovine veljače do danas ne prestaje rasti. Izračunao sam da mi je inoks poskupio za 87,9 posto. Pa tko to može izdržati – pita Burić.

Pojašnjava da su poslovi ugovoreni dok je tržište bilo stabilno po fiksnim uvjetima, ali ovaj poremećaj sada treba nadoknaditi ili će mnogi poput njega biti prisiljeni zatvarati firme, odnosno plaćati penale. S obzirom na to da se veliki projekti izvode u okviru EU fondova, penale bi mogli plaćati i gradovi kao ugovorne stane.

Burić govori da je nekoliko puta inicirao sastanke u Komori te i s predstavnicima ministarstava, čak i u Gospodarsko-socijalnom vijeću, ali bez ikakva pomaka. Neki su očekivali i smirivanje cijena, ali ono se nije dogodilo. Crni čelik i lijevano željezo poskupjeli su za 45 posto, a polietileni (PHD) za čak 75 posto, tvrdi Burić.

---

image
Thomas Kienzle/Ilustracija/AFP
---

Vlasnik firme "Drnišplast" d.d. Joško Dičak to potvrđuje.

- Neke cijene skočile su i do sto posto, i to u razdoblju od siječnja do travnja. To je zbilja drastično i u velikim smo problemima, a naročito izvođači radova koji su poslove ugovorili u prethodnom razdoblju. Mi izvozimo svoje proizvode u Austriju, Italiju i Sloveniju i oni pristaju na veću cijenu jer su svjesni poremećaja na svjetskom tržištu do kojeg je, po mojim pretpostavkama, prvenstveno došlo zbog velike potražnje nakon pandemije. Pretpostavljam da se građevinski sektor nakon zatišja naglo pokrenuo i mislim da je riječ o tome – govori Dičak.

U prilog tome je i informacija da su porasla javna ulaganja u obnovu gospodarstva od SAD-a i europskih zemalja sve do Kine, što je dovelo do nezapamćene potražnje za cementom, betonom, drvnom građom, keramikom...

Burić, pak, smatra da je riječ o čistom diktatu i pohlepi azijskih tržišta gdje se, nažalost, preselila gotovo sva proizvodnja.

- Nama sada nije samo problem u cijeni, već i u rokovima nabave. Nešto što smo ranije čekali nekoliko tjedana sada čekamo nekoliko mjeseci. Nama prijete kazneni bodovi, radnici traže svoje plaće, a izgledno je, ako se ovako nastavi, da ćemo biti prisiljeni poslati ih na burzu rada – ogorčen je Burić.

Smatra da će se najveći problemi preliti preko leđa manjih izvođača poput njegove firme, odnosno preko onih koji nisu nositelji velikih projekata.

- Ovo više nije poskupljenje nego inflacija – uvjeren je šibenski poduzetnik.

Poručuje da bi, ako se ovo nastavi, a cijene luduju neprekidno, njemu bilo isplativije platiti otkazivanje ugovora nego nastavak posla.

- Manje bismo izgubili! Ovako mi kupujemo skuplje nego što prodamo, vrlo je jednostavno shvatiti.

Napominje da je Zakon o obveznim odnosima dosta zastario i da su tražili izmjene koje bi im upravo sada dobrodošle s obzirom da Zakon priznaje porast ugovorenih troškova u visini od deset posto, ali to je nedovoljno i neprimjereno situaciji.

Stoga se Burić zajedno s kolegama obraćao mjerodavnim adresama kako bi se olakšala situacija tvrtkama, ali za sada nema odgovora. Održani su i sastanci s predstavnicima Hrvatskih voda, na kojima je bilo obećano da će se pronaći rješenje.

Već krajem travnja pisali smo kako su, prema informacijama iz Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore, cijene opreme od plastike koja se ugrađuje u vodovode i odvodnju u sklopu velikih investicijskih projekata aglomeracije diljem države porasle i do sto posto. Razlog tome, objasnili su u Komori, je u otežanoj nabavi polipropilena, polivinil klorida i polietilena. Rečeno je i da je najveći udar na građevinarstvo s cijenama metala.

- Metal je burzovna roba te je armatura poskupjela pedeset posto, među ostalim i zato što manjka otpadnog željeza – potvrdili su u HUP-u.

Pritom je narasla i cijena goriva, čime automatski i prijevoz i bitumen koji se dobiva destilacijom, a njime se izoliraju mostovi, vijadukti, aerodromi i krovovi, upotrebljava se i za proizvodnju asfalta. Poskupio je i stiropor, koji se također dobiva iz nafte.

Već ovog proljeća procjene su bile da su cijene ključnih sirovina u građevinarstvu porasle od početka godine između 15 i 45 posto. Stoga se procjenjuje da će porasti i cijene stanova.

Udar je to i na stanogradnju, što je podvukla nedavno i bivša ministrica Anka Mrak Taritaš, govoreći o obnovi objekata nakon potresa. Ne samo da obnova kasni zbog neadekvatnog zakona, već su sada i cijene građevinskog materijala išle u nebo i sve to, pored enormnih poskupljenja hrane, bit će udar na standard građana.

---

HUP: Stanje je neodrživo, Vlada mora intervenirati
Enorman rast cijena građevinskih materijala prijeti poremećajem u sektoru graditeljstva, a time ugrožava i realizaciju brojnih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Nabavne cijene građevinskih materijala porasle su iznad svih mogućih očekivanja. Rast cijena tih razmjera nitko nije mogao predvidjeti i nastupila je nova situacija koja zahtijeva promjene kod ranije sklopljenih ugovora za izvođenje građevinskih radova i potrebne nove mjere za buduće ugovore.
Kažu to u Izvršnom odboru HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva, koji traži hitne mjere za zaštitu graditeljskog sektora radi daljnjeg nastavka radova i izbjegavanja raskida ugovora o građenju, zbog novonastalih znatno promijenjenih uvjeta poslovanja. Tako predlažu Vladi da intervenira i donese uredbu o ugovorima o građenju s klauzulom o nepromjenjivosti cijena ili drugi odgovarajući propis o prilagođavanju cijena građevinskih radova u novonastaloj situaciji znatnog porasta cijena građevinskih materijala u 2021. godini, kojom bi se obvezali na primjenu svi korisnici financiranja javnim sredstvima i EU fondovima: državna tijela, ministarstva, jedinice lokalne uprave i samouprave i javna poduzeća. Iz HUP-a traže da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine inicira izdavanje vjerodostojnog tumačenja odredbi 626. i 627. Zakona o obveznim odnosima u pogledu mogućnosti prava na zahtijevanje povećanja jediničnih cijena koje su zahvaćene rastom troškova materijala i drugih elemenata...
U HUP-u kažu da u našoj praksi uglavnom svi ugovori sklopljeni s javnim naručiteljima imaju odredbu o nepromjenjivosti cijene za cijelo vrijeme trajanja ugovora pa značajan rast cijena stvara kod tih ugovora nepremostive prepreke i nesigurnost za daljnje izvođenje radova.
Problem je prisutan u svim državama Europske unije i prepoznat kao zajednički, pa je Bavarska, primjerice, zbog drastičnog porasta cijena građevinskog materijala i visokog rizika za građevinska poduzeća za postojeće i buduće ugovore s javnim naručiteljima odredila primjenu klizne skale za određene proizvode.
S. Stapić

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Ivo Ravlić/Ilustracija/cropix Thomas Kienzle/Ilustracija/AFP Daniel Mihailescu/Ilustracija/AFP Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Daniel Mihailescu/Ilustracija/AFP
Armatura je poskupjela pedeset posto, među ostalim i zato što manjka otpadnog željeza
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/sprema-li-nam-se-poskupljenje-stambenih-kvadrata-sibenski-poduzetnik-mate-buric-ne-isplati-nam-se-uopce-raditi-1123366 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=41af167fe6a05b4a7251c57146cc635e8ad0d629 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sprema+li+nam+se+poskupljenje+stanova%3F+%C5%A0ibenski+poduzetnik+Mate+Buri%C4%87%3A+Ne+isplati+nam+se+vi%C5%A1e+uop%C4%87e+graditi%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fsprema-li-nam-se-poskupljenje-stambenih-kvadrata-sibenski-poduzetnik-mate-buric-ne-isplati-nam-se-uopce-raditi-1123366 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fsprema-li-nam-se-poskupljenje-stambenih-kvadrata-sibenski-poduzetnik-mate-buric-ne-isplati-nam-se-uopce-raditi-1123366 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na rubu propasti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Šibenikna rubu propasti

Sprema li nam se poskupljenje stanova? Šibenski poduzetnik Mate Burić: Ne isplati nam se više uopće graditi!

Piše Silvana Uzinić/SD
29. kolovoza 2021. - 12:21

Samo ako ne bismo radove od sada izvodili besplatno, bili bismo s poslovanjem na nuli, a ovako nam prijeti propast.

Ovim riječima popratio je svoj apel državi i državnim tvrtkama s kojima posluje šibenski poduzetnik Mate Burić, čija je firma MIAB d.o.o. jedna od vodećih s područja vodnog sektora u Hrvatskoj te je trenutno angažirana na nizu velikih projekata, poput aglomeracije u Kaštelima.

- Cijene plastike i metala su toliko dramatično porasle da nam se više ne isplati raditi. Sve je počelo još u siječnju, a od polovine veljače do danas ne prestaje rasti. Izračunao sam da mi je inoks poskupio za 87,9 posto. Pa tko to može izdržati – pita Burić.

Pojašnjava da su poslovi ugovoreni dok je tržište bilo stabilno po fiksnim uvjetima, ali ovaj poremećaj sada treba nadoknaditi ili će mnogi poput njega biti prisiljeni zatvarati firme, odnosno plaćati penale. S obzirom na to da se veliki projekti izvode u okviru EU fondova, penale bi mogli plaćati i gradovi kao ugovorne stane.

Burić govori da je nekoliko puta inicirao sastanke u Komori te i s predstavnicima ministarstava, čak i u Gospodarsko-socijalnom vijeću, ali bez ikakva pomaka. Neki su očekivali i smirivanje cijena, ali ono se nije dogodilo. Crni čelik i lijevano željezo poskupjeli su za 45 posto, a polietileni (PHD) za čak 75 posto, tvrdi Burić.

image
Thomas Kienzle/Ilustracija/AFP

Vlasnik firme "Drnišplast" d.d. Joško Dičak to potvrđuje.

- Neke cijene skočile su i do sto posto, i to u razdoblju od siječnja do travnja. To je zbilja drastično i u velikim smo problemima, a naročito izvođači radova koji su poslove ugovorili u prethodnom razdoblju. Mi izvozimo svoje proizvode u Austriju, Italiju i Sloveniju i oni pristaju na veću cijenu jer su svjesni poremećaja na svjetskom tržištu do kojeg je, po mojim pretpostavkama, prvenstveno došlo zbog velike potražnje nakon pandemije. Pretpostavljam da se građevinski sektor nakon zatišja naglo pokrenuo i mislim da je riječ o tome – govori Dičak.

U prilog tome je i informacija da su porasla javna ulaganja u obnovu gospodarstva od SAD-a i europskih zemalja sve do Kine, što je dovelo do nezapamćene potražnje za cementom, betonom, drvnom građom, keramikom...

Burić, pak, smatra da je riječ o čistom diktatu i pohlepi azijskih tržišta gdje se, nažalost, preselila gotovo sva proizvodnja.

- Nama sada nije samo problem u cijeni, već i u rokovima nabave. Nešto što smo ranije čekali nekoliko tjedana sada čekamo nekoliko mjeseci. Nama prijete kazneni bodovi, radnici traže svoje plaće, a izgledno je, ako se ovako nastavi, da ćemo biti prisiljeni poslati ih na burzu rada – ogorčen je Burić.

Smatra da će se najveći problemi preliti preko leđa manjih izvođača poput njegove firme, odnosno preko onih koji nisu nositelji velikih projekata.

- Ovo više nije poskupljenje nego inflacija – uvjeren je šibenski poduzetnik.

Poručuje da bi, ako se ovo nastavi, a cijene luduju neprekidno, njemu bilo isplativije platiti otkazivanje ugovora nego nastavak posla.

- Manje bismo izgubili! Ovako mi kupujemo skuplje nego što prodamo, vrlo je jednostavno shvatiti.

Napominje da je Zakon o obveznim odnosima dosta zastario i da su tražili izmjene koje bi im upravo sada dobrodošle s obzirom da Zakon priznaje porast ugovorenih troškova u visini od deset posto, ali to je nedovoljno i neprimjereno situaciji.

Stoga se Burić zajedno s kolegama obraćao mjerodavnim adresama kako bi se olakšala situacija tvrtkama, ali za sada nema odgovora. Održani su i sastanci s predstavnicima Hrvatskih voda, na kojima je bilo obećano da će se pronaći rješenje.

Već krajem travnja pisali smo kako su, prema informacijama iz Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore, cijene opreme od plastike koja se ugrađuje u vodovode i odvodnju u sklopu velikih investicijskih projekata aglomeracije diljem države porasle i do sto posto. Razlog tome, objasnili su u Komori, je u otežanoj nabavi polipropilena, polivinil klorida i polietilena. Rečeno je i da je najveći udar na građevinarstvo s cijenama metala.

- Metal je burzovna roba te je armatura poskupjela pedeset posto, među ostalim i zato što manjka otpadnog željeza – potvrdili su u HUP-u.

Pritom je narasla i cijena goriva, čime automatski i prijevoz i bitumen koji se dobiva destilacijom, a njime se izoliraju mostovi, vijadukti, aerodromi i krovovi, upotrebljava se i za proizvodnju asfalta. Poskupio je i stiropor, koji se također dobiva iz nafte.

Već ovog proljeća procjene su bile da su cijene ključnih sirovina u građevinarstvu porasle od početka godine između 15 i 45 posto. Stoga se procjenjuje da će porasti i cijene stanova.

Udar je to i na stanogradnju, što je podvukla nedavno i bivša ministrica Anka Mrak Taritaš, govoreći o obnovi objekata nakon potresa. Ne samo da obnova kasni zbog neadekvatnog zakona, već su sada i cijene građevinskog materijala išle u nebo i sve to, pored enormnih poskupljenja hrane, bit će udar na standard građana.

HUP: Stanje je neodrživo, Vlada mora intervenirati
Enorman rast cijena građevinskih materijala prijeti poremećajem u sektoru graditeljstva, a time ugrožava i realizaciju brojnih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Nabavne cijene građevinskih materijala porasle su iznad svih mogućih očekivanja. Rast cijena tih razmjera nitko nije mogao predvidjeti i nastupila je nova situacija koja zahtijeva promjene kod ranije sklopljenih ugovora za izvođenje građevinskih radova i potrebne nove mjere za buduće ugovore.
Kažu to u Izvršnom odboru HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva, koji traži hitne mjere za zaštitu graditeljskog sektora radi daljnjeg nastavka radova i izbjegavanja raskida ugovora o građenju, zbog novonastalih znatno promijenjenih uvjeta poslovanja. Tako predlažu Vladi da intervenira i donese uredbu o ugovorima o građenju s klauzulom o nepromjenjivosti cijena ili drugi odgovarajući propis o prilagođavanju cijena građevinskih radova u novonastaloj situaciji znatnog porasta cijena građevinskih materijala u 2021. godini, kojom bi se obvezali na primjenu svi korisnici financiranja javnim sredstvima i EU fondovima: državna tijela, ministarstva, jedinice lokalne uprave i samouprave i javna poduzeća. Iz HUP-a traže da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine inicira izdavanje vjerodostojnog tumačenja odredbi 626. i 627. Zakona o obveznim odnosima u pogledu mogućnosti prava na zahtijevanje povećanja jediničnih cijena koje su zahvaćene rastom troškova materijala i drugih elemenata...
U HUP-u kažu da u našoj praksi uglavnom svi ugovori sklopljeni s javnim naručiteljima imaju odredbu o nepromjenjivosti cijene za cijelo vrijeme trajanja ugovora pa značajan rast cijena stvara kod tih ugovora nepremostive prepreke i nesigurnost za daljnje izvođenje radova.
Problem je prisutan u svim državama Europske unije i prepoznat kao zajednički, pa je Bavarska, primjerice, zbog drastičnog porasta cijena građevinskog materijala i visokog rizika za građevinska poduzeća za postojeće i buduće ugovore s javnim naručiteljima odredila primjenu klizne skale za određene proizvode.
S. Stapić

12. svibanj 2024 06:09