StoryEditorOCM
ŠibenikNajradije bi ih zatrli

Sportski i rekreativni ribolovci nastavljaju žestoke napada na migavičare: Nije njima do gavuna, oni love najkvalitetniju i najskuplju ribu - lignje i šampjere!

23. rujna 2018. - 15:51

Informacija od koje će se sportskim i rekreativnim ribolovcima podići krijesta na glavi dolazi iz Uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, a zbog kašnjenja odgovora nismo je mogli uvrstiti u tekst o krivolovu na moru iz prošlog broja ŠL-a.

Naime, mreže migavice lovit će sasvim legalno otprilike pod sličnim uvjetima kao i prije pristupanja Hrvatske EU, jer je Europska komisija nakon pet godina prihvatila Plan upravljanja ribolovom obalnim mrežama potegačama Uprave za ribarstvo.

U odgovoru ribarskih vlasti to doduše, nije precizno navedeno, no dade se protumačiti da će migavičari po svoj prilici raditi i na plitkim poštama u samome kraju, čega se "sportaši" na moru naročito groze. Prekršitelji će, međutim, biti izvrgnuti bitno drastičnijim kaznama, sve do oduzimanja opreme i ribarske povlastice, kako stoji u tome planu upravljanja dostupnom na internetu.

- Budući da Plan predviđa određena odstupanja od odredbi Mediteranske uredbe, za primjenu je potrebno pričekati da se donesu Provedbene uredbe EU kojima će se omogućiti obavljanje ribolova bez obzira na udaljenost od obale, a dokument priprema Europska komisija. Do objave ostaje na snazi Mediteranska uredba - navodi se, među ostalim, u odgovoru iz Uprave za ribarstvo.

Nije poznato hoće li EK zgotoviti potrebni dokument do 1. listopada, kada započinje sezona lova migavicom i traje do 1. travnja, no bez obzira na za nas obvezujuću Mediteransku uredbu po kojoj je s tom mrežom dozvoljeno raditi isključivo na udaljenosti tri nautičke milje od obale i ne pliće od 50 metara dubine, migavičari su, premda nezakonito i dalje potezali na plitkim, tradicionalnim poštama, prema prešutnom dogovoru s ribarskim vlastima.

Teško je za to kriviti isključivo profesionalne ribare jer država, osim što je propustila isposlovati iznimke od Mediteranske uredbe prilikom predpristupnih pregovora u EU za tradicionalne alate poput obalnih mreža potegača, nije predvidjela niti fond za otkup ribarske opreme. Migavičara doduše, nema puno: na Jadranu ih je jedva tridesetak s povlasticom, od čega ih na širem šibenskom području rade devetorica, prema službenim podacima.

Globe koje su prekršitelji zatečeni u krivolovu dosad plaćali bile su upravo smiješno simbolične, svega nekoliko stotina kuna ukoliko ih je prekršitelj izvadio iz takujina na mjestu događaja, da bi dalje nastavio po starome. Nema tu velike tajne: na rečenim dubinama propisanim Mediteranskom uredbom ta mreža nema što tražiti, budući da se livade posidonije ili maža, morske trave cvjetnice koja je ključ života ribljeg svijeta u Jadranu ne steru dublje od 25-30 metara.

Sportski i rekreativni ribolovci migavicu bi zato najradije zatrli i tvrde da ribarima nije cilj jeftini, sezonski crni gavun (gira), nego lignje i šampjeri koji zimi prilaze kraju, no najviše ih srdi dosta nedorasle plemenite ribe na peškarijama u kašetama iz ulova migavice, budući da su livade posidonije mrjestilišta liganja i sipa, "dječji vrtići" brojnih ribljih vrsta koje kasnije zaplivaju u šire vode.

Nadzor ulova na ribljim tržnicama također je posao Ribarske inspekcije i sudeći po svemu, legalni status migavice neće spriječiti da se nastave davne međusobne optužbe raznorodnih ribarskih skupina, premda je u eksploataciji mora malo tko nevin, državna politika najmanje. Uostalom, slično kao i za sve reforme koje se ne provode u strahu od socijalnih potresa i gubitka biračkih glasova, put kojim kročimo bez određivanja lovostaja za brojne vrste i više zona trajno ili povremeno izuzetih od ikakvog ribolova ne vodi ka održivom iskorištavanju morskih resursa. To je ne samo mišljenje stručnjaka, nego i iskusnih ribolovaca.

Jedan od njih, Šibenčanin B.H. komentirao je i sljedeći navod u odgovoru iz Uprave za ribarstvo, a odnosi se na skoro uvođenje posebnih senzora za označavanje pasivnih alata (mreža), budući da se dio prekršaja na moru odnosi na ribolov neobilježenim mrežama. Takav nadzor jedan je od najsloženijih, tvrde u Upravi, budući da je profesionalcima dopušteno koristiti i do 5 tisuća metara mreža. Doduše, ne u komadu, već bačenih na različite pozicije, te bi njihovo opremanje senzorima olakšalo praćenje na moru. Neoznačeni alati smatrat će se nelegalnim i odmah će se vaditi i komisijski uništiti, a senzori bi uvelike pomogli pronalaženju izgubljenih mreža, izvještavaju iz Uprave za ribarstvo.

- Meni to miriše na obično zamagljivanje, barem što se tiče nadzora krivolova. Ne treba za to nikakva elektronika, jer, "senzor" je dosad morala biti mreža označena najprostijom plutačom s istaknutom registracijom broda, pa ako je nema, onda je jasno da je svaka obilježena jedino s plastičnom bocom nelegalna. Ima takvih dosta, znam jer sam često u sportskom ribolovu i nailazim na njih, govori ovaj Šibenčanin žaleći se jednako tako i na kilometre i kilometre neprekinutih mreža koje stalno love i zagrađuju koridore ribe na istim pozicijama. Proberu ih, ponovno bace i tako mjesecima, ma što o tome govorile ribarske vlasti.

- Nije ni čudo što ima dosta krivolova i to svih sudionika ribolova. Po meni, razlozi su najviše u tome što praktički nema nikakvog lovostaja, niti periodično zaštićenih zona, da riba i more otpočinu. A nadzor je bez sustavnosti, po načelu kako se po kome "prolije čorba", ocijenio je razočarano naš sugovornik.


Pucaju mine, a vi udri po profesionalcima!
Od reakcija na naš tekst o krivolovu na moru iz prošlog broja pod naslovom "Zlo u šibenskom moru: migavice i plićine oru!" izdvajamo onaj Stipe Čatlaka iz Šibenika, objavljen na našoj facebook stranici Šibenski.hr. kao komentar.
Udijelio nam je Čatlak pravu jezikovu juhu, ogorčen što je povika uvijek na profesionalne ribare. Očito, nije pažljivo čitao, no iznio je izvjesna saznanja o krivolovu u šibenskom akvatoriju, pa ako su točna tada za policiju i ostale nadzornike ima posla. Je li vrag, da se od pištanja silnih aplikacija za pametne mobitele, a trebaju olakšati nadzor ulova, ne čuje detonacija obična mine, za upitati se nakon ove objave.
- Ribolov dinamitom iskorijenjen, tvrdi policija!? Ha, ha, na području od Batižela do Prukljana od 1. svibnja do danas svaki dan puknu makar dvije tri mine, uvijek ujutro, u zoru! Šibenska peškarija puna je orada ubijenih dinamitom oko šibenskog mosta i cipalja "čiketanih" u Raslini ili Bilicama, dok se noću, nezakonito, s lampadinama, roni u Kanalu sv. Ante i puškama ubija riba! A vi se uvijek uhvatite profesionalaca, sramite se! - napisao je Čatlak.


Aplikacija prati tunu – od ulova do stola
Uprava za ribarstvo također najavljuje skoro uvođenje elektroničke sljedivosti tune i igluna, kasnije i druge ribe od ulova do tržišta preko posebne aplikacije. To će u trenutku omogućiti nadzor službenim osobama, ali i potrošačima da skenirajući bar kod kojim će ulovljena riba biti označena, dobiju informaciju o ribaru, podatke o plovilu i zoni ribolova. Cilj je, zaključuje se u odgovoru, sprječavanje prevara krivog deklariranja porijekla ribe, te omogućavanje obveznih podataka za potrošače u elektroničkom obliku, koje trgovac neće moći promijeniti.

25. travanj 2024 15:32