StoryEditorOCM
ŠibenikDOBAR POSAO

Splitska "okupacija" Medulića u tri slike! Vlasnici reprezentativnih objekata otkrivaju zašto su odabrali šibenski trg za svoje investicije

Piše Ivo Mikuličin
15. veljače 2018. - 19:47

Splitska "okupacija" šibenskog Medulića u tri slike! Tako bismo okarakterizirali poduzetničko zanimanje splitskih susjeda za hotele i ugostiteljske objekte u staroj šibenskoj gradskoj jezgri. Poslije otvaranja heritage hotela "Life Palace" u palači Marenzi iz 15. stoljeća, te uređenja bistroa "Bazza" na mjestu najstarije šibenske slastičarnice, na kamenom trgu 'Medulić' otvorit će se i mali hotel "King Krešimir".

A ako samo malo zagrebete ispod površine, teza o "splitskoj okupaciji" nije do kraja vjerodostojna. Iza dva od tri spomenuta objekta zaista stoje tvrdi Splićani, plivački rekorder Duje Draganja i silno uspješni poduzetnik Juroslav Buljubašić, dok treći čovjek, hotelijer Mario Erceg, makar rado igra tenis na splitskim Firulama, nerijetko i rado spominje svoje korijene iz šibenskog kraja. Točnije, iz Perkovića. O lokalpatriotskim porivima ambicioznog i uspješnog hotelijera, koji se istodobno brine o hotelu u Šibeniku i Zečevu kod Rogoznice, govori i njegova izjava kod prvog susreta s autorom ovih redaka.


Svjetska elita


- Kao čovjek, koji je emocijama silno vezan za šibenski kraj, htio sam otvaranjem oba hotela, pokazati i dokazati da Šibenik u turističkom smislu može ostvariti sve ono što uspijeva susjednim gradovima Zadru i Splitu. U budućnosti čak i više - kazivao nam je Mario Erceg.

Ako se zadržimo na "Life Palace" u staroj gradskoj jezgri, onda, nema sumnje, da je taj hotel sa 18 soba i četiri zvjezdice, već u startu osvojio i Šibenčane, i (strane) goste. Za starije Šibenčane hotel je nadomjestak za davno izgubljenu gradsku kavanu, dok o zanimanju (stranih) turista jasno govore imena gostiju koji su minulih mjeseci odsjeli u nekadašnjoj palači Marenzi.

- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da su na našoj recepciji evidentirani popularna američka glumica Eva La Rue, srbijanski violinist svjetskoga glasa Stefan Milenković, naš Ivica Kostelić, svjetski poznata TV producentica Ashley Colburn… Rado ću vam pokazati što su zapisali u našu knjigu dojmova - otkrila nam je Ivana Lučev, Ercegova desna ruka u heritage hotelu "Life Palace".

S nemalim simpatijama Šibenčani su primili ugostiteljski izlet u njihov grad Splićanina Duje Draganje, srebrnog plivača s Olimpijskih igara u Ateni i uspješnog studenta na američkom sveučilištu Berkely. Sa svojom djevojkom Miom Validžić Draganja je otvorio bistro "Bazza" u prostoru koji je vezan za dvije stare i emotivne šibenske priče. Tu je najprije bila slastičarnica Steve Mandića, koji je, kažu, bio angažiran i na ruskom dvoru, a zatim i parfumerija "Miami" starog šibenskog trgovca Miloša Ožegovića. I prije otvaranja "Bazze" s Dujom je prijateljsku čašicu popio šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić koji je i ljeti česti gost na "Meduliću".


Najveća idiotarija


- Volim Šibenik, sviđa mi se taj tipični dalmatinski grad. U Krešimirovu gradu, uostalom, vidim silan turistički potencijal. I nimalo ne marim za povremene zadjevice u dalmatinskim kontreštavanjima. Podjele me ne zanimaju. To je najveća idiotarija novog dalmatinskog doba - jasan i pomalo oštar je Draganja.

S kakvom je ljubavlju splitski par ušao u šibenski projekt na simpatičan način govori i podatak da su Duje i Mia, bez ičije pomoći, osmislili dizajn stolova i stolica u svom lokalu.
Svoju „Bazzu" baziraju na zdravoj hrani, uz napomenu da je Mia istodobno i glavna kuharica.
- Nije nam cilj skupa hrana, već visoka kvaliteta serviranih jela i pića - potencirao je Duje Draganja.

Makar je fasada novog, malog hotela u staroj palači Divnić odavno uređena, taj objekt još uvijek čeka na svečano otvorenje. S osam soba, malom kavanom i prostorom u prizemlju, koji očito traži korisnika, o čemu jasno svjedoči oglas na vratima hotela.
- Ma nemam vam ništa posebno reći o hotelu u palači "Divnić". Konačno, ja neću ni voditi posao. Namijenio sam ga, kao i splitske hotele, mojoj djec i - poručuje uspješni poduzetnik Juroslav Buljubašić, koji je u zadnje vrijeme gotovo cijeli biznis prepustio sinovima Tomislavu, Jurju i Josipu te kćerki Sandri.

A htjeli smo kratku i sočnu splitsko-šibensku priču o poduzetniku, koji je usred rata uspostavio pomorsku vezu s Anconom, odavno uplatio kartu za let u svemir, "tešku" oko 200.000 dolara, ugostio Sanadera na svojoj jahti…


Izbjegavanje medija


- Sve sam u životu postigao bez posebnoga medijskog tretmana, pa ni danas nisam lud za mojom fotografijom i izjavom u novinama - kaže Buljubašić.

Od medijskih napisa je, ako izuzmemo prve informacije o njegovoj šibenskoj investiciji, bježao i Duje Draganja.
- Pitao sam svoju Miu trebam li vam dati dodatni razgovor za novine ili radio, a ona je uzvratila "Dosta je bilo pojavljivanja u medijima"- uzvratio nam je Draganja.

Ni Mario Erceg nije baš sklon medijima. No, nije imao ništa protiv toga da citiramo njegovu (polu)službenu izjavu uz piće. Izjavu, koja na svoj način više oslikava šibenske turističke (ne)prilike nego splitske investicije:

- Šibenik ima zaista veliku šansu u turizmu. Dometi su mu puno veći od sadašnjih rezultata. No, umorio sam se tumačiti nekim ljudima kakvo je značenje destinacijskog menadžmenta. Točnije, suvremenog programa koji je čak i svojim, turizmu vičnim, Dubrovčanima morala objašnjavati bivša ministrica Pave Župan – poentirao je za kraj Mario Erceg.


Bombardiranje trga
Zanimljiva je povijest trga "Medulić". U prošlosti tog trga nije bilo ili na njegovu mjestu su bile velebne, stare zgrade. Trg su, kako kaže, duhovita šibenska profesorica (i turistička voditeljica) Jasenka Ramljak zapravo "projektirali“ saveznički zrakoplovi, koji su u Drugom svjetskom ratu bombama, teškim i više od 200 kilograma, srušili spomenute kuće, koje u doba socijalističke Jugoslavije nitko nije htio obnoviti.

Silenzio o novcima
Silenzio stampa, za kojim rado posežu splitski poduzetnici u staroj šibenskoj gradskoj jezgri, još je jače izražena, kad je riječ o visini investiranja.
- Nismo škrtarili u uređenju šibenskih prostora, ali vam cifre nećemo otkriti - tajnoviti su Mario, Duje i Juroslav.

19. travanj 2024 22:50