StoryEditorOCM
ŠibenikMJESEC DANA BEZ BREŠANA

Split ima Marulićeve dane, Osijek Krležine, a mi bi trebali imati 'Brešanov svibanj u Šibeniku' (FOTO)

3. veljače 2017. - 23:18

-Točno prije mjesec dana napustio nas je naš veliki književnik, ali ovo nije komemoracija jer on prvi ne bi nas volio vidjeti tužnih lica, nego bi volio vidjeti da je on među nama živ – kazao je Pero Mioč, organizator književne večeri održane u gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, u petak navečer, nazvanoj "Šibenik, mjesec dana bez Brešana". Kako umjetnik živi kroz svoje djelo, na scenu su nakon toga stupili glumci Jasminka Antić i Anđelko Babačić, oživjevši zajedno,uz Miočevu pomoć, Brešana kroz njegovu dramu 'Autodenuncijant' pa je dobro ispunjenom dvoranom vrlo brzo zavladao i - smijeh.
-Brešan je bio osoba koja nije podnosila nikakvu dogmu, nikakvu doktrinu i nikakvu ideologiju - kazao je Mioč, kazavši kako Split ima Marulićeve dane, Dubrovnik Marina Držića, Zagreb je velik samo po sebi, pa su Krležini dani dislocirani u Osijek. S obzirom da se Brešan može mjeriti sa svakim od ovih velikana pisane riječi, a i da je rođen u svibnju, te da ima obnovljene tvrđave na kojima se mogu izvoditi njegova djela, Krešimirov bi grad trebao velikom piscu u čast upriličiti manifestaciju "Brešanov svibanj u Šibeniku". Njegovo djelo od čak 23 drame, 12 romana, dvije zbirke pripovjedaka i tri fenomenalna eseja, te neka još neobjavljena, koja čekaju u rukopisima, neizmjerno je bogatstvo koje nam je ostavio, a ako se knjižnica, kazalište i gradska uprava potrude, manifestacija bi mogla zaživjeti, smatra Mioč, možda već i ovog svibnja.
Mioč je, također, smatrao potrebnim još jednom obraniti velikog pisca od objeda da je bio protiv Boga i vjere, ističući kako nikad nije napisao ni jednu rečenicu protiv Boga ni protiv ljudi koji vjeruje, koje je silno poštovao.
-Smatrali su ga komunistom, pa koji bi komunist napisao protiv 'najdemokratskijeg društva na svijetu' to što je Brešan napisao?! Brešan je bio skeptik, i to onaj antički, grčki. Vlast, bilo koja, za njega je bila nepodnošljiva, jer ej i demokracija nasilje nad narodom u ime naroda – kazao je Mioč, zaključujući kako Brešan nije nikada mijenjao svoja uvjerenja ni za politički ni za osobni probitak. 'I one je za mene najmoralniji književnik u Hrvatskoj kulturi, uspravnica kakve u njoj nema od Silvija Strahimira Kranjčevića do danas'

16. travanj 2024 21:35