StoryEditorOCM
ŠibenikZAVRŠEN "Latte Art Throwdown" U ŠIBENIKU

Splićanka najbolje crta na kavi

Piše Marina Jurković
foto marina jurković
24. listopada 2017. - 12:55

Mlada Splićanka Matea Vuletić, zaposlenica restorana "Brasserie on 7" ovjenčala se pobjedničkim pokalom "Latte Art Throwdown", natjecanja barista u "crtanju" motiva kondenziranim mlijekom pri izlijevanju u kavu, koje je ovog vikenda održano na Tvrđavi Barone u Šibeniku.

Preostala dva pokala "odjevena" u šibenske narodne nošnje koje je osmislio i kreirao Denis Škugor, pak, "otputovala" su u Zagreb sa svojim osvajačima, drugoplasiranim Sinišom Popovićem i brončanim Damirom Slonjšakom. Ni jedna se nagrada, tako, nije zadržala u Šibeniku, što nikome od domaćih pretendenata za laskavu titulu najboljih crtača kave nije zasmetalo. Dapače, u ležernom i kolegijalnom ozračju u kojemu nije manjkalo prijateljskih šala i pošalica, najprije su se izvukli parovi koje je Nina Šokota u ulozi vrijedne domaćice "Latte Arta", kredom zapisala na ploču, čisto da se znade redoslijed. A onda je, uz uobičajenu gužvu ispred i iza šanka, počelo nadmetanje barista.
Pravila su bila više nego li jednostavna: u drugi krug su ušli oni čije su crteže na kavi Marko Brajković, Zoran Trkulja i Tonči Drlje, članovi prosudbene komisije, proglasili boljima od konkurentskih. Na samom početku dogodilo se pripetavanje između Siniše Popovića i Josipa Mikulića, biogradske akvizicije u šibenskom "dresu". Komisija se nije mogla odlučiti čije je "kondenzirano srce" ljepše, pa je dvojac ponovio radnju. Ovaj put Zagrepčanin je prošao dalje, no Josip, inače barist "Vintage bara", ne samo što nije bio dišperan - već je priznao kako mu je silno drago što je došao na Barone.

Sretan što ga je pobijedio prvak

- Jako sam zadovoljan jer sam izgubio od prvaka Hrvatske nakon prve ture u kojoj smo bili izjednačeni. U drugom navratu odlučile su nijanse, tako da stvarno mogu biti sretan i zahvalan svome šefu Tomislavu Bilušu koji me je nagovorio da sudjelujem, ujedno i predstavljam Udrugu barmena Beli - kazao nam je Josip.
Tek kad je natjecanje ušlo u rutinsku fazu, a gosti se opustili uz omiljeni, a besplatni topli napitak, šibenski barman i barist Tomislav Stančić, spiritus movens "Latte Art Throwdowna" mogao je odahnuti. Sve se, priznao je, u nedjelju urotilo protiv njega. Najprije je dio kolega otkazao dolazak, a onda je počela padati kiša, što je organizatora ograničilo u planovima. Umjesto terase ugostiteljskog objekta na Baroneu na koju su računali, posjetitelje su mogli primiti i ugostiti samo u zatvorenom prostoru.
- Činilo se da natjecanje neće biti baš dobro popraćeno, a dogodila se još ugodnija i intimnija atmosfera. Nitko s Baronea nije otišao neraspoložen. Naročito sam oduševljen mojim Šibenčanima koji su se odvažili prijaviti na "Latte Art" i okusiti dio tog fenomenalnog doživljaja predstavljanja vještine u kojoj si dobar.
Zbog sudionika kojima je Barone značio premijerni nastup na natjecanju takve vrste, iz prvog kruga izostavili su, nasmijao se Stančić, zahtjevnije motive.
- Nije, na primjer, bilo labuda. Uvrstili smo srca, rozete i slično, da ne bi bilo razočaranih. Ali je zato u drugom krugu valjalo imati sigurnu ruku i dobru koncentraciju - poentirao je.

Tulipanom pokosila konkurenciju

Baš takvu je ruku imala Splićanka Matea, koja je "pokosila" konkurenciju svojim – tulipanom! Mlada dama izvještila se, kazala nam je, ne samo na radnom mjestu, već i brojnim natjecanjima u "latte artu" na koje često i rado odlazi. Zbog natjecateljskog duha dospjela je i u Šibenik, no i radi druženja s kolegama i zabave koja je neizostavna pri takvim susretima.
- Sa sobom ponesemo znanje i iskustvo i podijelimo ga s ostalima. Uvijek se na natjecanjima dozna nešto novo, krene neka nova inicijativa, padne na pamet nova ideja. Zato su ovakvi događaji sjajna prilika u profesionalnom smislu. A privatno smo, zapravo, svi dugogodišnji prijatelji ili kolege koji se često druže i susreću - rekla je pobjednica, napomenuvši da je činjenica što je na Baroneu jedina pripadnica ljepšeg spola među baristima nimalo ne brine.
- To je čista slučajnost, jer mnogo je žena na ovakvim natjecanjima. Krče svoj put u toj branši - zaključila je Matea, koja je na Baroneu prokrčila put do pobjede.


Sudionici natjecanja:
Niko Grgurev (Šibenik)
Nediljko Stančić (Šibenik)
Ivan Siničić (Pirovac)
Siniša Popović (Zagreb)
Mario Gaćina (Šibenik)
Toni Matas (Split)
Damir Slonjšak (Zagreb)
Karlo Markov (Murter)
Matea Vuletić (Split)
Martin Marić (Šibenik)
Hrvoje Miočević (Šibenik)
Josip Mikulić (Biograd/Šibenik)


PLANOVI
'Latte art' u škole

Jedan od članova komisije, Šibenčanin Zoran Trkulja, inače "Franckov" trener- barist pohvalio je činjenicu što je Šibenik bio domaćin "Latte Art Throdowna", jer je to samo nastavak tradicije. Prvu akademiju te vrste u Dalmaciji, pa i u Hrvatskoj, pokrenuo je, otkrio je, upravo Romeo Lambaša iz Šibenika.
- Priča je počela u nekadašnjem "Baru Italia" još 2011. godine, kada je održano jedno od prvih takvih natjecanja po svjetskim pravilima. Od tada se, što se kave tiče, u Šibeniku nije ništa događalo. I inače, do prije deset godina, "latte artom" se bavilo možda pet lokala u Hrvatskoj. Danas je zastupljen u 20 posto ugostiteljskih objekata. Stoga bi ovakva natjecanja trebalo obogatiti i kombinacijama s koktelima ili esspreso kavama za koje bi natjecatelji nosili svoje brendove i mješavine. Cilj nam je nove vještine uvesti i u naše škole. U Turističkoj školi u Šibeniku namjeravamo održati probni tečaj u "latte artu", pa ćemo vidjeti kako djeca reagiraju na inovacije - najavio je Trkulja.

24. travanj 2024 08:45