StoryEditorOCM
ŠibenikPRVI KAMENČIĆ OD SUNCA

Sonja Ninić-Ševo: Naša djeca me potiču na borbu

31. svibnja 2017. - 11:03

Županijska udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama "Kamenčići", registrirana 1997. godine, s radom je zapravo počela 2003. kad vodstvo Udruge preuzimaju roditelji. Sonja Ninić-Ševo, od tih je dana aktivna u udruzi i njezina predsjednica. Majka je troje djece, a jedna kći je s intelektualnim teškoćama, što je jedan od glavnih razloga da je toliko godina izuzetno aktivna u "Kamenčićima".

- Imam maksimalnu potporu supruga i djece, puno razumijevanja jer je ovo posao koji iziskuje dosta izbivanja iz kuće, ali i odricanja. U početku nije bilo lako i Alenka Miškić, tajnica udruge i ja praktički smo krenule od nule. Nismo znale ni što bi radile, kako se udrugu vodi, kako iskoračiti. Bilo je trenutaka kad sam osjećala veliki zamor, a to mi se i danas često događa. Onda prespavam, "napunim baterije", pomislim na osobe kojima treba pomoć i ljude oko mene što nesebično pomažu i daju sebe... i... nastavimo dalje. Sve je krenulo te 2003. od jednog humanitarnog koncerta koji je izvrsno prošao zahvaljujući i novinarima koji su nam u medijskom dijelu uvijek pomagali, naših prijatelja i svih koji razumiju što znači imati dijete s intelektualnim teškoćama. Zapravo, mogla bih satima pričati što smo sve napravili u proteklom razdoblju - kaže Sonja.

Zahvaljujući upornosti, posebno Sonje, koja se nije sramila kucati na svaka vrata, pregovorima, pa i peticiji roditelja i prijetnje prosvjedom, konačno su krajem 2015. riješili problem odgovarajućeg prostora za rad. Tada je Grad Šibenik udruzi na korištenje, na rok od pet godina, ustupio prizemlje upravne zgrade ex TEF-a u Crnici, koji obuhvaća oko stotinu kvadrata. Prostor je trebalo urediti, no zbog nedostatka novca i niza problema na koji se naišlo kod rješavanja tehničkih pitanja, sve se skupa odužilo. Zahvaljujući humanitarnim akcijama i donacijama, prikupili su sredstva, a u međuvremenu su morali iseliti stvari iz skladišta jedne privatne kuće i to je ubrzalo preseljenje. Ušli su prije nepuna dva mjeseca i prostor je još uvijek nakrcan raznim predmetima, spravama i pomagalima, ali malo po malo dovode ga u red. Udruga ima 46 korisnika od kojih je 26 u programu.



Neki od članova su u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac i Roman obitelji, dolaze u prostor udruge, a s deset korisnika u invalidskim kolicima radi se u njihovim kućama.
- Dodjelom ovog prostora, posebno smo mislili na te osobe jer neke preduvjete već imamo. U naš kombi smo stavili rampu, preko jednog projekta smo dobili gusjeničara za kretanje po stepeništu, ulaz u zgradu je prilagođen i koliko njihovo zdravstveno stanje bude dozvoljavalo, nema razloga da ih ne dovedemo ovdje - kaže Ninić-Ševo.

Udruga trenutno zapošljava 21 osobu na različitim programima koji se financiraju iz državnog proračuna ili Europskog socijalnog programa. Među njima je šestero asistenata u nastavi koji rade dok traje školska godina, a drugi važan projekt je deset osobnih asistenata koji rade s osobama koje imaju najteži stupanj invaliditeta.

- Zapošljavanjem osobnih asistenata olakšava se teret skrbljenja članovima njihovih obitelji. Provedbom projekta korisnici ujedno dobivaju mogućnost socijalizacije čime se izravno pridonosi unaprjeđenju njihove kvalitete življenja, jačanju socijalne uključenosti, a time i sprječavanju njihove institucionalizacije. Devetero osobnih asistenata smo zaposlili, a jednog još tražimo i mogu reći da je jako teško pronaći ljude koji su spremni raditi ovaj posao - ističe Sonja Ninić-Ševo.


ZAMOR
Bilo je trenutaka kad sam osjećala veliki zamor, a to mi se i danas često događa. Onda prespavam, "napunim baterije", pomislim na osobe kojima treba pomoć

01. svibanj 2024 06:55