StoryEditorOCM
ŠibenikZVONI NA UZBUNU

Šokirani gospodarstvenici: ‘Preskupa struja ugasit će šibenske pogone, ugroženo je 1000 radnih mjesta‘

Piše Ivo Mikuličin
3. rujna 2022. - 12:13

Gasi li vrtoglavo povećanje cijene struje najveće šibenske proizvodne pogone!? Mogu li "TLM-Impol", "Vikom" ("Zagrebmontaža"), "Ivanal", šibensko-slovensko brodogradilište "Iskra", "Jumbo-staklo" i slični, za šibensko gospodarstvo i te kako značajni proizvodni subjekti preživjeti poskupljenje električne energije, koje u nekim slučajevima doseže i neprihvatljivih 500 posto!?

Hoće li šibenska industrija ostati bez gotovo tisuću radnih mjesta!? Ta pitanja postavlja glasno i zabrinuto u razgovoru za medije ing. Živko Mikulandra, vlasnik tvrtke "Jumbo-staklo". Stručnjak koji je u šibenskom gospodarstvu ostavio dubok trag i kao direktor odavno posrnulog "Elemesa" te kao predstavnik "onog" TLM-a (čitaj: najvećeg proizvođača aluminija u bivšoj državi) u Berlinu.

‘Nerješiv problem‘

– Iz sadašnje perspektive problem se doima gotovo nerješivim. Ako se nešto bitno ne promijeni, ne vidim način kako će moja tvrtka preživjeti poskupljenje struje od gotovo 500 posto! Da bi vašim čitateljima problem bio to jasniji, otkrit ću podatak kako u novonastalim (ne)prilikama izdvajam više za troškove električne energije nego za bruto plaće radnicima. A tako se ne može trajati na osjetljivom hrvatskom tržištu ni mjesec-dva, a kamoli poslovati na duge staze – kazivao nam je ing. Mikulandra u razgovoru, u kojemu je "kraljevala" nemala zabrinutost.

image

Živko Mikulandra uz stroj za obradu stakla

Nikša Stipaničev/Cropix

Naš sugovornik ne stoji, međutim, prekriženih ruku. Pisao je i pokucao na sve moguće i "nemoguće" adrese ne bi li našao rješenje za nimalo zavidnu situaciju.

– Potrebno je inicirati veliku medijsku uzbunu, upozoriti na nemali problem. Ne samo šibenskoga, već i ukupnoga hrvatskoga gospodarstva. Da zajednički nađemo prihvatljivo rješenje – dobio je Mikulandra odgovor od "Glasa poduzetnika", u kojemu naslovnu ulogu ima zagrebački Šibenčanin Hrvoje Bujas.

Ing. Mikulandra posebno zahvaljuje i Damiru Zoriću, predsjedniku Hrvatskog udruženja poduzetnika, na detaljnom objašnjenju novonastale situacije s opskrbom električne energije i ozbiljnom upozorenju kakve bi sve teške posljedice mogao izazvati taj problem.

Vlado Čović, jedan od najdugovječnijih i najuspješnijih šibenskih gospodarstvenika, ne bježi od Mikulandrinih teza i argumenata, ali i otkriva specifičan položaj svojih tvrtki, kćeri "Zagrebmontaže", "ZM-Vikoma" i trgovinskog centra "Dalmare". "ZM-Vikom" je tvrtka koja već 14 godina radi u industrijskoj zoni Podi, na prostoru površine 150 tisuća četvornih metara.

Složena procedura

– Situacija je, slažem se, teška, da ne kažem alarmantna. No vjerujem da su naše tvrtke u povoljnijoj situaciji od drugih. Iz jednostavnog razloga što smo ne tako davno potpisali trogodišnji ugovor s HEP-om o isporuci električne energije po, za sadašnje neprilike, iznimno povoljnoj cijeni. Zbog toga sam siguran da je mala vjerojatnost kako će nam se cijena struje u skoro vrijeme bitno promijeniti na gore. Htio bih, međutim, istaknuti da smo gotovo proročanski računali na moguće probleme s električnom energijom, te prije godinu dana počeli s pripremom projekta solarnih panela. Jednako na trgovinskom centru "Dalmare" i "ZM-Vikomu". Procedura oko toga nije ni jednostavna, ni brza, ali mi smo u tom smislu daleko odmaknuli, pa ćemo, uvjeren sam, izbjeći veće teškoće – otkrio nam je Vlado Čović.

image

Vlado Čović: Računali smo na probleme sa strujom

Nikša Stipaničev/Cropix

U solarnoj elektrani vidi rješenje i Roko Vuletić, direktor šibensko-slovenskog brodogradilišta "Iskra", koje je istodobno pogođeno s dva nemala problema: propalom investicijom izgradnje novog doka, zbog rata koji je zahvatio ukrajinsko brodogradilište u okupiranom Hersonu, i vrtoglavim povećanjem cijene električne energije.

– I mi smo krenuli u proceduru za izgradnju solarnih panela, svjesni da moramo biti itekako strpljivi oko rješenja problema. Neovisno o jednako teškom i više nego jasnom problemu, koji donosi enormno poskupljenje cijene električne energije, osobno vjerujem da će se naći i kratkoročno, pa i dugoročno rješenje. Ne samo za naše brodogradilište, već i ukupno šibensko i hrvatsko gospodarstvo – izjavio nam je Roko Vuletić.

image

Šibensko remontno brodogradilište

Nikša Stipaničev/Cropix

Ministri, pomozite!

Pri kraju teksta neizbježno se vraćamo našem prvom sugovorniku ing. Živku Mikulandri, koji ne poseže samo za kuknjavom, već i nudi specifično rješenje problema.

– Pomno sam slušao nedavna izlaganja dvojice ministara, Marka Primorca i Davora Filipovića, te osjetio dobru volju da se problem riješi, pomogne gospodarstvenicima. Moj je prijedlog hrvatskoj Vladi da se s poskupljenjem električne energije gospodarskim subjektima, ako je to moguće, ide postupno, a usporedo učini sve da se ubrza procedura oko zamjene struje solarnom energijom.

U tom smislu šibenski gospodarstvenici očekuju i pomoć Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Ušli smo u razdoblje kad političke igre i igrice moraju ustuknuti u odnosu na želju da se pomogne gospodarstvu. U administrativnom, financijskom, pa i ljudskom smislu. Osobno vjerujem da će dva ministra, Davor Filipović i Marko Primorac, kao stručni i ozbiljni političari, u skoro vrijeme pronaći neko prihvatljivo rješenje – nada se Mikulandra.

24. travanj 2024 20:40