StoryEditorOCM
ŠibenikUZDUŽ I POPRIJEKO Obišli smo adventski sajam u šibenskom đardinu

Sniga nema pa se po adventskom sajmu znade da iđu blagdani

Piše Zdravko PILIĆNIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
16. prosinca 2016. - 11:33

U nas baš nema sniga za Božić i Novu godinu, pa da nema ovog sajma ne bi se ni znalo da su blagdani. Ovako, dođemo u đardin i uronimo u taj ugođaj božićne čarolije i kraja godine... – pričale su nam rodice Matea i Katija dajući na taj način najveću moguću pohvalu šibenskoj Adventuri 2016, manifestaciji što se pod motom 'Budi u Šibeniku' već treću godinu odvija u šibenskom đardinu, odnosno Perivoju Roberta Visianija.
– Ovo je predobro! Dobro da se neko sitija organizirat ovako nešto. Piva se, svaku večer po jedan koncert na Kraljevu dvoru, kod Krešimirovog spomenika, pojide se, malo popije... – vele nam cure koje umjesto kuhanog vina piju pivo jer je, netko reče, pravo zimsko piće.

Čvarak to go

– Zbog pjene, koja pari da je snijeg! – duhoviti su dečki, nema što, svašta njima pada na pamet. Jednako kao i ugostiteljima koji su se na ovom centralnom i izlagačko – prodajnom dijelu sajma, zvanom "Kod sata" – zbog sata promjera pet metara koji odbrojava dana 950. obljetnice spomena grada Šibenika – potpuno raspištoljili. Mnoštvo je tu blagdanskih kućica i u svakoj čeka i mami neko iznenađenje, sve jedno luđe od drugog. Eto, čvarak to go! – Hoćete probati? – pita nas konobar Josip iz Azimutove kućice.
– Što je to? Kao što ima Coffee to go tako ima i čvarak to go! Čvarak za ponijeti! E, kući, di bi drugo! A ima i za 'tu ode!', kako ne. I to, naš domaći slavonski, od gospodina koji je nagrađivan zato što u zadnje tri godine pravi najbolje domaće čvarke. Ne znam točno kako mu je ime, ali ako sačekate gazdu Hrvoja Jelkovića, on će sigurno znati, a i svaki će tren, samo što nije... – navio se Josip, kojem vjerujemo na riječ da se rado o "brendiranim čvarcima", odnosno "žmarama", tim prije što smo ih i probali. I stvarno su izvrsne!
– A tek da vidite mazalicu od čvaraka, odnosno paštetu, namazanu na tostirani kruh. A samo četiri kune. Izvrsna je za popiti pivu. Ili kuhano vino! Dva namazana kruha i kuhano vino – 20 kuna. Ili plata od kulenove seke, slavonske kobase, čvaraka, marmelade od slatkog luka i sira iz mišine iz Pakovog sela – mala 15 a velika 30 kuna – nabraja Josip, a mi se sjećamo plate Barone koja je ovo lito digla frtutmu po cijeloj Hrvatskoj. Ova sigurno neće! Više je nego duplo jeftinija, a jednako obilata, još ako je zalijete likarijom kuvanom rakijom od domaće šljivovice i šumskog meda...

'Kupuju ljudi, kako ne'

O, mi nećemo, ne smimo jer smo na dužnosti – završili bi reportažu puno prije nego smo planirali – pa se prebacujemo na štand rukotvorina iz domaće radinosti "Maca". A u kućici Marica Škorić zvana Maca, Prigorka koja je već 49 godina u Šibeniku, gdje je došla za supruga Primoštenca.
– Je, kupuju ljudi, kako ne. Što mi najbolje ide? Ove vezeni ukrasi po deset kuna. I ovi mali anđelići od žice po 25 kuna, pa i ovi aranžmani. Sve po malo. Treća je godina da sam tu i ova je najbolja. Napokon imamo pravi krov nad glavom, drveni, a prije tri godine smo imali samo najlon. I temperaturu od minus sedam! – veli nam Maca. Tu je i FIT-ovac Željko Pipunić, koji se brine za javni red i mir, da sve prođe u pravom adventskom ruhu i duhu.
– Ima li problema? –pitamo. Ma kakvi, sve je dobro, odlično, veli nam Željko, nema nikakvih incidenata. Lijepo vrijeme na sajam je izvuklo i Darinku i Matu Grgurica. U stvari Matu je, kako nam se povjerio, izvukla Darinka, 53 godine su oni zajedno. Pa je ona dala inicijativu, a on poslušao, da malo prošetaju nakon ručka.

'Nemamo primjedbi'

– Kako je? Prekrasno je, nemamo nikakvih primjedbi. I inače je sve lijepo uređeno, daleko ljepše nego prije – vele nam Grgurice.
A zadovoljan je bio – kako neće kad je i on čuo dio pohvala – i Zoran Erak, koordinator Adventure kojeg smo također zatekli u đardinu.
– Drago nam je da smo uspjeli biti bolji nego lani, i da iz godine u godinu podižemo ljestvicu. I što se tiče sadržaja, odnosno programa koji se nude posjetiteljima. To je i razlog zašto nismo išli ranije s Adventurom. Nismo željeli da sve to traje predugo, da se raspline, pa da onda opadne i interes ljudi. Cilj nam je bio izvući sugrađane, Šibenčane iz kuća i čini mi se da smo u tome uspjeli.' – kazao nam je Erak koji veli da je jedan od razloga zbog kojeg su natječaj za ugostiteljske sadržaje prilagodili odabiru posebnog povjerenstva upravo taj što su željeli izbjeći mogućnost da dođe netko iz Splita i Zagreba, ponudi najveći iznos i sam zakupi sve. No, i na ovakav način bilo je nezadovoljnih – Zvonko Mučalo najavljivao je kako će ih prijaviti USKOK-u, jer da je natječaj površan i bez kriterija, bunili su se još neki, pa je jasno da će se već dogodine to pitanje morati riješiti nekako drugačije. Ili će i onda biti nezadovoljnih s obzirom da je ove godine bilo 26 prijava, a samo sedam kućica!
Bilo kako bilo, čim se ugostitelji tuku za kućice znači da se dobro radi, da ima naroda i da se tu vrti para.

Burger od batata

Možda bi im najbolja terapija bila da zaigraju malo na "Čovječe, ne ljuti se" kao što je to zaigrao Ante Slavica sa svojom mlađarijom Anđelom i Andrijom. A cijelu tu igru, otkriva nam konobar Tomislav Stančić iz kućice restorana "She" osmislila je, zajedno s klupicama za djecu Sandra Eraković. A "She" je, veli nam Stančić, zadužen za one koji prajce vole u svemu osim u jelovniku. Tu imate, primjerice, vege burger od batata, bubice od pirovog brašna od kojeg se peče i kruh, sva je hrana ekološka, iz domaćeg uzgoja, poput jarog gra – baš tako, po domaću i piše na meniju – pa čak i vino. U to ime, živili! I na adventskom se sajmu vidili!

 

20. travanj 2024 03:54