StoryEditorOCM
ŠibenikELITA NA RAŽINAMA

Slovenci će dijelove za BMW izrađivati u Šibeniku: ‘Impol-TLM‘ ulaže oko 180 milijuna kuna u novu ljevaonicu

Piše Branimir Periša
5. siječnja 2022. - 16:34

Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića Vlada je na svojoj današnjoj sjednici planiranu izgradnju nove ljevaonice aluminijskih blokova tvrtke "Impol-TLM" u Šibeniku proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Time je prihvaćen prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata sa sjednice potkraj kolovoza prošle godine, a na temelju prethodne prijave investitora "Impol-TLM-a", kompanije u vlasništvu slovenskog "Impola", šestog po veličini izvoznika iz Dežele.

Toj očekivanoj odluci za projekt koji će koštati gotovo 183 milijuna kuna, lani u studenome prethodio je Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta između investitora i Tomislava Ćorića, ministra gospodarstva, uz prethodnu suglasnost Državnog odvjetništva, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Inače, izgradnja nove ljevaonice prva je od četiriju faza predviđenih "Impolovih" ulaganja u unaprjeđenje prerade aluminija u Šibeniku. Ukupna vrijednost investicije u narednim godinama procijenjena je na nešto više od 601 milijun kuna.

Kako se navodi u obrazloženju Vladine odluke, koristi od ulaganja u novu ljevaonicu su smanjenje ovisnosti o vanjskim izvorima nabave blokova koji se zbog nedostatnih mogućnosti postojeće ljevaonice kupuju na tržištu, povećana dodana vrijednost, povećavanje kvalitete proizvoda, smanjenje potrošnje vode te dodatno zapošljavanje.

Po kriterijima bolje energetske iskorištenosti nije zanemarivo ni smanjeno onečišćenje okolišta pročišćavanjem otpadne tehnološke vode i dimnih plinova, a prema najsuvremenijim standardima provest će se i sigurnost zaposlenika.

Za realizaciju prve faze u narednih šest-sedam mjeseci investitor u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i Katastarskim uredom u Šibeniku treba ishoditi posebne uvjete za izdavanje lokacijske, potom i građevinske dozvole, a prije izdavanja okolišne dozvole slijede parcelacija zemljišta i izdavanje uporabne dozvole za novu ljevaonicu.

Ono što je premijer Plenković istaknuo na sjednici Vlade - da je izgradnja nove ljevaonice aluminija od velike važnosti za Šibenik i šibensko-kninsku županiju - potvrdili su u nekoliko navrata gradonačelnik Željko Burić i župan Marko Jelić, spremni staviti na raspolaganje svoje službe da se izgradnja nove ljevaonice odvija prema planu i otvori u drugoj polovici godine.

Za komentar nismo uspjeli dobiti nikog iz poslovodstva "Impol-TLM-a", ambiciozne tvrtke čiji je direktor Jure Čretnik, u rujnu 2020. objavio da će se nakon otvaranja nove valjaonice u Šibeniku izrađivati dijelovi za BMW i najfinije aluminijske folije: proizvodi iz Šibenika za ogled sa svijetom.

Prvi nalet pandemije koronavirusa poremetio je planove za ulaganja, no to je bilo samo privremeno, jasno je iz dobrih vijesti na relaciji Vlada – "Impol TLM".

20. travanj 2024 15:10