StoryEditorOCM
ŠibenikSvečanost u Jadrtovcu

Slavlje šibenskih lovaca: prvi put dobili krov nad glavom nakon 110 godina postojanja

Piše Branimir Periša
1. listopada 2023. - 13:33

U danima kada se svetkuje Dan grada Šibenika i blagdan sv. Mihovila, za šibenske lovce i širu zajednicu teško da može biti ljepšeg poklona od lovačkog doma koji su danas otvorili na svečanosti u Jadrtovcu.

To je i središnji događaj ovogodišnje, 110. obljetnice Lovačkog društva Šibenik, jedne od najstarijih lovačkih udruga u Dalmaciji i Hrvatskoj. Unatoč toliko dugom trajanju, šibenski lovci dosad nisu imali vlastiti krov nad glavom, na čemu su im među ostalima, došli čestitati Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Nediljko Dujić, predsjednik saveza županijskih lovaca, Danijel Mileta, pomoćnik gradonačelnika Šibenika, te Marko Jelić, župan ŠKŽ, i sam lovac iz redova kninske LU "Dinara".

U daljoj i bližoj prošlosti bilo je uprava udruge koje su nastojale podići lovcima krov nad glavom, no sve do danas, kada je očito sazrelo vrijeme, to je unatoč njihovom trudu ostalo neostvarenim pokušajima. I oni su zaslužni da smo danas otvorili ovaj dom. – kazao je Davor Topić, predsjednik LD Šibenik. Zahvalio je šibenskim lovcima na dobrovoljnom radu te brojnim dobročiniteljima koji su im spremno dali ruku pomoći.

Među čestitarima i uzvanicima bili su i predstavnici susjednih lovačkih društava – svi s najljepšim željama da kuća šibenskih lovaca bude mjestom ljubavi i prijateljstva prema divljači, prirodi i ljudima. LD Šibenik broji oko 130-tak članova bez čijeg htijenja i napora ne bi izgradili dom površine 120 četvornih metara na jednoj etaži koji će, kada dogodine u cijelosti bude završen, koštati oko 300 tisuća eura.

Lovački dom koji je blagoslovio don Ante Omazić nalazi se nadomak poznatog vinogorja u Jadrtovcu, na rubu pitomog šibenskog Donjeg Polja.

-Imali ste uspona i padova dakako, u svome dugogodišnjem trajanju, no opstali ste i na to možete biti ponosni i vi, a i svi ostali u županijskom savezu da imamo udrugu s tolikim kontinuitetom.- kazao je Nediljko Dujić. Zahvalio se Davoru Topiću na zauzimanju da se dovrši dom te obećao financijsku pomoć županijskog saveza. Dodao je kako su lovci uvijek bili vjerni prirodi, a ono na čemu bi svi trebali raditi jest privući mlade ljude u lovačke redove. I u lovstvu je naime, situacija kao posvuda – nedostaje mladih – te je Dujić spomenuo aktualne izmjene lovnog zakonodavstva pri čemu svi predviđeni pomaci imaju za cilj još bolje zakonski urediti lovački hobi.

-Lovci su jedini koji su ostali u prirodi. Nažalost, o zaštiti prirode i ekologiji svi puno pričaju. Puno je kvazi zaštitara obojenih u zeleno, a lovci jedino konkretno rade, ulažući vlastiti novac i slobodno vrijeme. Od Dalmacije, kada krš ljeti uzavre od vrućine do Slavonije, divljači se iznose hrana i voda ili se divljač spašava u poplavama. – zaključio je Dujić, poželjevši slavljenicima i naredno stoljeće uspješnog rada.

U čestitkama se Dujiću pridružio Ivica Budor. Od 1100 društava iz krovnog, nacionalnog saveza sa 68 tisuća lovaca, šibenska udruga jedna je od najstarijih, te je trud Šibenčana u zelenim odorama za svaku pohvalu. Budor je obećao i financijsku pomoć Saveza za dovršetak lovačkog doma u Jadrtovcu, a Savez radi na tome kako da se lovačke udruge, u suradnji s gradovima i općinama, priključe na sredstva iz europskih fondova, budući da jedino iz članarina ne mogu financirati sve željene aktivnosti.

U tom kontekstu, Budor je spomenuo opasnost od preuzimanja zajedničkih lovišta u korist financijski moćnijih pojedinaca i stranaca, a na štetu društvenog karaktera lovačkih udruga i društveno korisnih aktivnosti koje lovci njeguju. U tom pravcu – da se osiguraju tradicija i kontinuitet dobrovoljnih lovačkih udruga - idu i zakonski prijedlozi Saboru, s očekivanjima da će biti prihvaćeni. – kazao je Budor.

S riječima da su rijetke udruge koje se mogu podičiti tolikim trajanjem, okupljene je u svojoj čestitki pozdravio Danijel Mileta, a da je lovstvo način života i aktivnost koju se prakticira cijelog života, do posljednjeg udaha, pri čemu se u napredak društva i prirode ulažu vlastiti novac i vrijeme - naglasio je župan Marko Jelić, također obećavši pomoć Županije za dovršetak doma šibenskih lovaca. I on je spomenuo nedostatak mladih u lovačkim redovima i poželio šibenskim lovcima uspjeh u privlačenju onih na kojima će ubuduće ostati lovstvo.

image

Šibenski lovci dobili dom u Jadrtovcu

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Davor Topić i Ivica Budor.
 

Niksa Stipanicev/Cropix
image


 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Zec je u grbu Lovačkog društva Šibenik
 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Župan Marko Jelić (desno), a iza njega, sa šibenskom kapom je lovac Ive Labrović

Niksa Stipanicev/Cropix
image

U redovima lovaca je i Joso Smolić (lijevo) predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Niksa Stipanicev/Cropix
image


 Nediljko Dujić

Niksa Stipanicev/Cropix
image


Svecanost otvorenja novog lovackog doma Lovackog drustva Sibenik.

Niksa Stipanicev/Cropix
30. travanj 2024 10:50