StoryEditorOCM
ŠibenikGLAVA ŠOTOBRACO

Slabo se spava ovih dana od puste vrućine: lakše je na posal nositi peglu nego bocu plina!

Piše Branimir Periša
7. kolovoza 2021. - 11:43

Dobra Parona cila je usporena i sve nešto baulja iza svoga caklenoga šanka. Basrljaju i nježini najdraži gosti; slabo se spava ovih dana od puste vrućine, a Paronin Stari grad uz to svake večeri vrvi gostiman pun ka šipak. Dok čekaju na piće zivajući, ova dvojica iznenađeno promatraju za betulicu neobični predmet pokraj morše za rizanje pršuta.

- Skužajte gospođo! – s puno obzira obratija jon se El Tigre - šta van tute radi pegla? Pa jel' jon je ode misto? – gleda u čudu prvo nju, onda i svoga kompanjona Bili Smo Uskoro.

Slabo se spava

- Vid' stvarno! – reka je i on gledajući u onu peglu, jedino je ona pogledala u njih začuđena šta se tome uopće čudu.

- Ovo zadnje vrime, otkako je sve puno turista i posla, a noćon se slabo spava, na poslu san vaik zabrinuta da nisan peglu kući ostavila uključenu. To me puno proganja pa san stvar jednostavno rišila tako da je ponesen sebon, ispričala in je šta ju je mučilo.

- A čujte, klima glavon El Tigre, zašto ne kupite neku od onih pametnih pegla? Čujen da su se pojavile one šta se automatski isključu dočin se š njiman ne radi gori-doli i takva bi pegla učinila da pivajući iđete na posal.

- Aaa, ne, ne. Ne dolazi u obzir! – odlučno je odbacila taku mogućnost. Ne bi se dvi pametne -a ja san prva - u mojoj kući nikako mogle složiti, zato neka meni moje analogne pegle, mobitela i običnoga sata na škvere. A ne da me predmeti upozoravaju na nešto šta nisan napravila, ka pametni sat jednu moju priju, frkće Dobra Parona. Ajme njojzi, nastavila je, ako se pozabavi nekin sidećin poslon: potraje li to duže nego šta misli pametnjaković na nježinoj ruci, eto ti ga, počne cičati i upozori je neka skoči na noge lagane, jerbo nije napravila dovoljno koraka.

- E, to van je s otin pametnin uređajiman. A more i svega biti, ka na pružnome prelazu u Ružiću, čitali smo. Nailazeća ferata bi sama, ka i pametna, tribala spuštati rampu i uključiti crveni signal, valjda pritiskon na šine. Kad ono, čuč! Ošla pamet, a vozači auta došli u opasnost, podsjetija ih je El Tigre.

Kineski vlak

Dobra Parona na to je rekla da su Rvaske žejeznice možda već počele koristiti oni kineski vlak šta vozi 600 na sat koristeći magnesko polje, a da mi za oto ne znamo. Budući da taka ferata lebdi iznad pruge koji centimetar, viruj bogu da se oto sa pružnin prelazon u Ružiću događa zato šta nema piza koji bi na vrime pritisnija šine i spustija rampu.

Poslin su se izgubile El Tigreove riči da u HŽ-u osin spuštenih rampa u glavaman odavno nema nikakvoga piza, jerbo je Dobra Parona na šank metnila kartonsku kutiju na kojoj je napisala 'Prilozi za još bolje odnose Šibensko-kninske županije i Vatikana' i ubacila sto kuna.

Jerbo, ako je papa Frane odredija da se sjednica županijske skupštine održi u Drnišu, kako je reka Stipe Petrina, onda duboko viruje da zahvaljujući Papinomen zagovoru ona na poslu ne brine jel' je u kući ostavila uključen plin.

- Di bi dospila da sa sebon moran nositi bocu plina!? A vako, pegla mi nije neka pokora, uzmen i pivan! – objasnila je.

23. travanj 2024 16:45