StoryEditorOCM
ŠibenikZabrinuti za zdravlje djece

Skupina roditelja organizirali potpisivanje peticije; ne bi maske u školu i vrijeđali bi novinare

Piše Marija Lončar
14. rujna 2020. - 16:08

Djeca nam se u školama guše ispod maski na ovoj vrućini, teško im je, a neki padaju i u nesvijest, poruke su skupine roditelja zabrinutih, kako kažu, za zdravlje svoje djece, zbog čega su odlučili pokrenuti potpisivanje peticije koju su nazvali "Stop maskama u školi!".

Na štandu postavljenom u blizini šibenske poslovnice Hrvatske poštanske banke za svega nekoliko sati prikupili su oko dvjesto potpisa. Njihov zahtjev da se učenicima ukine nošenje maski u školama podržali su, kažu, ne samo majke i očevi, nego bake i djedovi, ali i mnogi drugi građani.

Potpise će na istom mjestu tijekom cijelog dana prikupljati do nedjelje, a Klaudija Ivančević, jedna od majki koja se pridružila skupini organizatora peticije, kaže da će se ovako prikupljeni potpisi pridružiti online peticiji - "Ne obveznom nošenju maski za učenike u školama".

- Mi nismo protiv toga da drugi, ako to žele, nose maske. Mi smo za pravo izbora. Ovo nema veze s politikom, mi ovo radimo jer smo zabrinuti za zdravlje svoje djece. Oni moraju nositi masku dok su na nastavi, ali se one ne mijenjaju i djeca ponovo udišu te nečistoće – kazala je Ivančević, ne krijući zadovoljstvo što su reakcije Šibenčana, kako je kazala, vrlo pozitivne.

Iz razgovora s još nekoliko roditelja koji su sudjelovali u prikupljanju potpisa doznaje se da su neki od njih povezani i s prošlotjednim izgredom u OŠ Tina Ujevića. Tamo su, kako su rekli, izrazili svoje mišljenje na koje u demokratskoj državi imaju pravo. Nikakvi prosvjedi, upadanje u školu i vrijeđanje nisu se dogodili, a mediji su, tvrdio je jedan otac, o svemu tomu iskrivljeno pisali, slušajući samo jednu stranu – onu ravnatelja te škole, ali ne i njihovu.

Međutim, na upit kakva je onda njihova strana medalje, otac je odmahnuo rukom ustvrdivši da ionako ne vrijedi o tomu govoriti kada se to ne bi objektivno prenijelo, odnosno objavilo.

S neprikrivenom ljutnjom i zavidnom "vidovitošću", svoje je mišljenje o medijima izdeklamirao pak jedan otac, nakon što je zamoljen da, zbog toga što je potpisao peticiju, dade izjavu za Slobodnu Dalmaciju. Čim je saznao naziv medija, uslijedila je prava tirada o koroni i "mainstream medijima" s posebnim osvrtom na pisanje "Slobodne" o prosvjednom skupu Festival slobode u Zagrebu. Ono je, prema mišljenju "nabrušenog" muškarca, bilo iskrivljeno i lažno, zbog čega je sebi dao pravo da mi kao novinarki te medijske kuće više puta oštro poruči:

"Sramite se. Vi ste dio te kuće i neka vas je sram!" Stoga, dodao je, neće za te novine davati nikakve izjave, jer "dobro zna da će biti napisano ono što urednici žele, a ne što je on rekao!".

Okupljeni, zabrinuti roditelji taj su verbalni napad i vrijeđanje promatrali sa strane i nisu se miješali. Jedna majka, pak, to je komentirala riječima da će novine opet u prvi plan staviti taj izgred, a ne samu akciju. Opet će se, istaknula je, gledati i pisati o ružnim, a ne pozitivnim stvarima, a ona je, ustvrdila je, pobornica pozitivnog odnosa prema životu!
Negdje u zraku ostalo je visjeti vrijedi li njezin pozitivan stav i prema novinarkama, novinarima i medijima?

25. travanj 2024 18:32