StoryEditorOCM
Šibenik(Ne)čista posla

Školski odbor izabrao novog ravnatelja OŠ Tina Ujevića, neki mu osporavaju kvalifikacije; Marko Papak: Za sve imam potvrdu

Piše Marija Lončar
4. veljače 2021. - 13:30

Marko Papak, koji je kao nastavnik informatike u OŠ Tina Ujevića stalno zaposlen od 2015. godine, novi je ravnatelj te šibenske osnovne škole. Odlučio je tako sedmeročlani Školski odbor u kojem je za Papka glasovalo šest članova dok je jedan član svoj glas dao njegovoj protukandidatkinji profesorici hrvatskoj jezika Mariji Dukić, također zaposlenoj u toj školi. Na natječaj se javio još i Emil Božikov, višegodišnji ravnatelj OŠ Brodarica.

Papak trenutačno radi kao zamjenik još uvijek aktualnog ravnatelja Vladimira Braice koji je već duže vrijeme na bolovanju, a mandat mu istječe u ožujku.

Odluku o izboru Papka za novog ravnatelja, Školski je odbor donio 25. siječnja i sada se čeka odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ta procedura traje 15 dana, no na odluku nekog školskog odbora reagira jedino ako je ona sporna. U protiv, ako nakon isteka navedenog roka iz Zagreba ne stigne nikakvo "pismo", ono što je odbor odlučio postaje i važeće.

U slučaju izbora novog ravnatelja OŠ Tina Ujevića čini se ništa ne bi trebalo biti sporno. Papak je dobio veliku većinu glasova u svom Školskom odboru, a tomu su prethodile i Papkove uvjerljive pobjede u Učiteljskom vijeću i Radničkom vijeću u odnosu na dvoje drugih kandidata. Podržale su ga gotovo dvije trećine učitelja i svih zaposlenika škole, dok je roditeljsko vijeće velikom većinom glasovalo za profesoricu Mariju Dukić.

No, u Papkovu izboru neki ipak vide nečista posla, politička uplitanja i klasično namještanje svojih ljudi. Njegov krimen je, kako se tvrdi u anonimnom pismu upućenom na adresu naše redakcije, neodgovarjuća stručna sprema za rad u osnovnoj školi, pa tako i za ravnateljsku funkciju.

Nikakve politike u tomu nema, poručuje Papak. Jest da je u vladajućem HDZ-u, ali je, domeće, tek običan član i svojom "iskaznicom nikada nije nigdje mahao". Diplomirao je informatički menadžemt na nekadašnoj Visokoj školi za turizam u Šibeniku. Studij koji je tada trajao 4, 5 godine donio mu je zvanje diplomiranog ekonomista za informatički menadžment.

I prije negoli je u OŠ Tina Ujevića dobio stalno zaposlenje radio je na zamjenama i uvijek, kaže, predavao informatiku. A da bi uopće mogao raditi u školi morao je položiti i pedagošku grupu predmeta, a položio je, dodaje, također i stručni ispit iz informatike. Prije nekoliko godina obraćao se, ističe, i Ministarstvu znanosti i obrazovanja te je dobio suglasnost da sa svojom kvalifikacijom može raditi kao učitelj informatike. Na upit zašto je uopće tražio takvu potvrdu, ako njegove kvalifikacije nisu sporne, odgovara kako je želio biti siguran. Dodatnu sigurnost potražio je i na šibenskom Veleučilištu, sljedniku Visoke škole za turizam te je svoje zvanje uskladio s bolonjskim procesom i postao stručni specijalist informatike.

-Moja struka je stručni specijalist informatike i ona postoji u novom Pravilniku o zapošljavanju u osnovnim školama iz 2018. godine. Inače, nisam imao afiniteta biti ravnatelj. U ožujku prošle godine izabrali su me za zamjenika ravnatelja, što moramo imati prema Statutu škole. Kada se naš ravnatelj u studenom naglo razbolio i kako je njegovo bolovanje potrajalo, sada obnašam tu funkciju njegova zamjenika. Tako sam se i javio na natječaj kada je bio raspisan – govori Papak.

A da je u međuvremenu u sve to jako zagrizao i sam priznaje.
-Stalo mi je sada da budem ravnatelj. Volim svaki posao obaviti kako treba, pa tako ni u ovo nisam želio ići s pola snage!

Papak odbija i optužbe kako je sam sebi protuzakonito odobrio i potpisao rad na projektu koji mu je u utrci za ravnatelja donio dodatne bodove. Takav potez, priznat će, upitne je moralnosti, ali uvjeren je, nije mimo zakona.

-Išao sam to provjeriti kod naše tajnice. Želio samo biti siguran, provjerili smo zakone i pravilnike i nismo nigdje našli da bi to bilo protivno zakonu. Ja nisam vršitelj dužnosti, jer on može biti imenovan tek kada aktualnom ravnatelju istekne mandat. Takve projekt odobrava ravnatelj, a ja ga sada mijenjam – zaključio je Papak koji je bio vrlo otvoren i srdačan u komunikaciji kada smo ga prvi put nazvali, ističući kako sve svoje tvrdnje može potkrijepiti dokumentima.

Dogovorili smo i fotografiranje, a kada smo to naknadno trebali potvrditi počeo se premišljati te se kasnije više nije javljao na telefon, a na telefonske pozive nisu odgovarali ni u tajništvu škole.

23. travanj 2024 00:38