StoryEditorOCM
ŠibenikŠibensko Veleučilište online

Situacija je daleko od idealne: Počinju kolokviji, ali na daljinu se mogu polagati samo iz nekih kolegija

Piše Marija Lončar
7. travnja 2020. - 12:22

 


Četvrti je tjedan online nastave i na šibenskom Veleučilištu, a dekan Ljubo Runjić kaže kako je to, unatoč činjenici da su se s takvim vidom predavanja, odnosno učenja studenti i nastavnici sada prvi put susreli u praksi, ova visokoobrazovna ustanova spremno dočekala!

-Naime, prošle godine organizirali smo online radionicu za svoje nastavno osoblje na temu nastave na daljinu. Određeni tehnički preduvjeti za to već su postojali otprije, a i studenti svake godine imaju sve veću razinu informatičke pismenosti, tako da se nastava na daljinu odvija bez većih poteškoća. Sama nastava provodi se u terminima koji su i inače bili predviđeni u rasporedu dok nije nastupila epidemija koronavirusa, samo što studenti ne trebaju dolaziti na Veleučilište već nastavu prate od kuće. Pored već postojećeg e-learning sustava, gdje studenti preuzimaju nastavne materijale i zadatke koje im nastavnici postave, nastava se odvija i interaktivno preko platformi Webex, Zoom i MS Teams. Studenti tako imaju priliku gledati i slušati svoje nastavnike, a tamo gdje su manje grupe pojedini nastavnici prakticiraju i dvosmjernu komunikaciju – objašnjava Runjić.

No, koliko god je tehnički i organizacijski sve dobro postavljeno, situacija je daleko od idealne.
Nastava na daljinu, smatra Runjić, ne može zamijeniti uobičajenu nastavu u predavaonicama. K tomu, ni svi studenti nemaju jednake uvjete rada, dodaje Runjić.

-Pojedini studenti nemaju potrebne uvjete: računala, internet... Ipak, u ovoj kriznoj situaciji nastava na daljinu pokazala se kao pravi „bajpas“. Znakovito je da su i reakcije nastavnika, ali i dijela studenata izrazito pozitivne, što govori da i naše visoko obrazovanje ide u korak sa suvremenim trendovima – ističe Runjić.

Međutim, nakon prvih tjedana uhodavanja i navikavanja, na vidiku je novi problem online nastave – ispitivanje i ocjenjivanje. Travanj i svibanj vrijeme je kolokvija, a kako će ih i hoće li uopće studenti polagati iz svih predmeta u ovom je trenutku teško reći. Sudeći prema Runjićevim riječima, o tomu će nastavnici, svaki za svoj kolegij, sami odlučiti.

-Kolokviji i ispiti, odnosno njihovo ocjenjivanje, najproblematičniji je dio ovakve nastave. Naime, vrlo teško je osigurati da ne bude prepisivanja ili pomaganja, premda i tu postoji tehnologija, ali ona se ne koristi na većini visokoobrazovnih ustanova, pogotovo tamo gdje je veći broj studenata. Usprkos tome, nastavnicima je ostavljena autonomija da odluče po pitanju kolokvija koji bi se trebali odvijati tijekom travnja i svibnja. Kod dijela kolegija to je moguće provesti, primjerice davanjem konkretnih zadataka ili projekata, prijevodom određenih tekstova na stranim jezicima itd., premda ni tu nije sto posto zajamčeno da studenti neće imati „nedopuštenu“ pomoć sa strane – kazao je Runjić.

Zbog svega toga i na šibenskom Veleučilištu pozorno se prati epidemiološko stanje u gradu, županiji i državi. Priželjkujući najoptimističnije rješenje i smirivanje epidemije za nekoliko tjedana, Runjić se nada da bi ova akademska godina mogla imati i svoj "normalni" ljetni ispitni rok.

-Nadam se, a i procjene epidemiologa govore da se približavamo vrhuncu epidemije, tako da se u svibnju očekuje smirivanje situacije. Moja procjena je da ćemo ispite u ljetnom roku „odraditi“ u predavaonicama i kabinetima na Veleučilištu. Naravno, uvijek postoji mogućnost dodatnih, tzv. izvanrednih rokova, ali potrebno je naglasiti da studenti niti u jednom slučaju neće biti zakinuti te će Veleučilište imati maksimalno razumijevanje za ovu situaciju kada bude donosilo konkretne odluke o studentskim pitanjima – zaključio je Runjić.

 

26. travanj 2024 14:29