StoryEditorOCM
ŠibenikU KANALU SVETOG ANTE

Sitno se broji do otvorenja: Šibenik ima novu atrakciju u koju je uložen višemilijunski iznos

Piše Toni Veljača
21. svibnja 2023. - 19:36
U petak 26. svibnja bit će otvoren Posjetiteljski centar u šibenskom Kanalu sv. AnteNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitno se broji do otvorenja novouređenog posjetiteljskog centra u kanalu svetog Ante, još jednog projekta s europskim predznakom koji će, vjerujemo, na najbolji mogući način prezentirati sva kulturna i prirodna bogatstva naše županije. To je uostalom i cilj centra koji se smjestio u uvali Minerska, u jednu od zgrada koje su nekada bile dio vojnog kompleksa koji je izgradila vojska bivše Jugoslavije, iza koje su, uz spomenutu zgradu, ostala skladišta, pristanište, ali i stotine metara suhozida.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zgrada budućeg centra, koji bi vrata posjetiteljima trebao otvoriti 26. svibnja, godinama je bila zapuštena. Zahvaljujući projektu “Turistička valorizacija kanala svetog Ante u Šibeniku – 2. faza” iza kojeg stoji Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, koja će centrom i upravljati, objekt je kompletno obnovljen te opremljen multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja, uredima i suvenirnicom.

image

Sve je spremno za svečano otvaranje

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Projekt je vrijedan oko 3,5 milijuna eura, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija - kaže nam ravnateljica JU Priroda ŠKŽ, Anita Babačić Ajduk, podsjećajući kako će Posjetiteljski centar “Kanal sveti Ante” biti centralno mjesto za prezentaciju bioraznolikosti te prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Šibensko-kninske županije, s naglaskom na ekološku mrežu Natura 2000 - ušće Krke i značajni krajobraz Kanal-Luka u Šibeniku.

- Glavna atrakcija centra je stalni postav izložbe “Dodir rijeke i mora”. U prednjem djelu postava prezentirat će se prirodna baština Šibensko-kninske županije te Tvrđava svetog Nikole, a potom se nastavlja priča o ušću rijeke Krke, natura staništu te fenomenu dodira rijeke i mora - kaže Babačić Ajduk.

image

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda

Nikša Stipaničev/Cropix

Posjetiteljski centar imat će i edukativnu funkciju. Želja je, kazuje ravnateljica, stvoriti suradnju s vrtićima, školama i agencijama koji bi onda organizirano dolazili u budući centar.

- Stavili smo naglasak na edukaciju, tako da smo opremili i prostor za školu u prirodi. Također, izradili smo četiri edukacijska programa za četiri dobne skupine te poslali zahtjev nadležnom Ministarstvu da nam odobri programe - ističe Babačić Ajduk.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Uz centralnu zgradu, naglasimo kako je projektom uređen ugostiteljski objekt s otvorenom terasom i zimskim vrtom. Opremila se i poučna staza za slabovidne i slijepe osobe na šetnici od uvale Škar do posjetiteljskog centra te vanjski okoliš s amfiteatrom i tri odmorišne zone

- Vojarna nije imala apsolutno nikakvu infrastrukturu i s te strane uvala Minerska nije bila prilagođena za jedan ovakav projekt. Bilo je zato potrebno izgraditi novu trafostanicu, postaviti optičke kabele.

image

Teća s paštašutom - podsjetnik na snimanje filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Također, napravljena je nova vodovodna mreža i odvodnja - zaključuje ravnateljica.

Posjetiteljski centar u Minerskoj, naglasimo za kraj, vrata otvara 26. svibnja.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
19. travanj 2024 18:10